Yhdysvaltojen miesten yliopistosarja NCAA:n kausi 2020/21 alkaa marraskuun 25. päivä. Atlantin takana NCAA:n ykkösdivisioonassa nähdään tulevalla kaudella yhdeksän suomalaista, joista uusia kasvoja ovat Teemu Suokas ja Jesper Grandlund.

Ensimmäiset kautensa (freshman) yliopistossa aloittavat Suokas (’01) ja Granlund (’00) molemmat pelasivat edelliskauden HBA-Märskyssä, jossa he kuuluivat joukkueensa parhaimpiin koritekijöihin. Suokas aloittaa yliopistouransa indianalaisessa Ball Statessa, kun taas Granlund pelaa virginialaisessa Longwoodissa.

Toisen kauden (sophomore) pelaajia on kolme kappaletta, joista kahdelta löytyy kannuksia Susijengiä myöten. Utahin Mikael Jantunen (’00) ja Bradleyn Ville Tahvanainen (’00) ovat jo keränneet otteluja miesten maajoukkueesta, kun taas Olivier Nkamhoua (’00) on edustanut Suomea nuorisomaajoukkueissa. Jokainen kolmikosta pelasi lupaavat tulokaskauden, joiden myötä heille on odotettavissa yhä suurempia minuutteja.

Kolmannen vuoden (junior) pelaajia on kolme kappaletta: Vermontin Tomas Murphy (’98), Cal Polyn Tuukka Jaakkola (’99) ja Richmondin Andre Gustavson (’99). Murphy ehti jo aloittaa kolmannen kautensa entisessä koulussaan Northeasternissä, mutta loukkaantui neljän ottelun jälkeen. Murphyn veljeskatraan nuorin sai poikkeusluvan pelata vielä kaksi kautta yliopistokoripalloa.

Ainokainen neljännen kauden (senior) opiskelijaurheilija on Hannes Pöllä (’98), joka siirtyi syksyllä 2019 Oklahoman yliopistosta UT-Martiniin. Täten Pöllällä on edessään toinen kausi UT-Martinissa ja viimeinen NCAA:ssa.

Suomalaiset miespelaajat Yhdysvaltojen yliopistosarjoissa

NCAA

Sukunimi Etunimi Koulu Vuosiluokka Kasvattajaseura
Pöllä Hannes UT Martin Senior Lahti Basketball Juniorit
Murphy Tomas Vermont Junior Northfield Mount Hermon (USA)
Gustavson Andre Richmond Junior Wartti Basket
Jaakkola Tuukka Cal Poly Junior Turun NMKY
Jantunen Mikael Utah Sophomore Wartti Basket
Nkamhoua Olivier Tennesee Sophomore Helsingin NMKY
Tahvanainen Ville Bradley Sophomore Helsingin NMKY
Granlund Jesper Longwood Freshman Sykki
Suokas Teemu Ball State Freshman Munkkiniemen Kisapojat

NCAA II-divisioona

Sukunimi Etunimi Koulu Vuosiluokka Kasvattajaseura
Gummerus Lasse Rockhurst Senior Tapiolan Honka
Bärlund Robert Augusta Junior Lahti Basketball Juniorit
Tumanoff Teemu Davis & Elkins Junior Rekolan Urheilijat

NAIA

Sukunimi Etunimi Koulu Vuosiluokka Kasvattajaseura
Ali Mubashar Florida Memorial University Senior Warriors
Villa Eetu Roosevelt Junior Tapiolan Honka
Backa Christian Missouri Baptist Sophomore Keravan Kori-80