KTP-Basket ei kauan vitkastellut, kun lähes kolme vuotta Korisliigan kotkalaisjoukkuetta luotsannut Tomi Kaminen (50) ilmoitti vetäytyvänsä päävalmentajan tehtävästä torstaina. Perjantaina seura kertoi jo uudesta miehestä ruorissa. Hän on niin pelaajana kuin valmentajana meritoitunut kouvolalainen Jyri Lehtonen (47).

Lehtosen pesti on pätkäluonteinen ja se kestää vain tämän kevään. Viime viikolla Kouvolan Kouvot julkisti tiedon, jonka mukaan kaksi kautta taukoa pitänyt koutsi palaa seuran liigajoukkueen penkin päähän.

Lehtonen on toiminut päävalmentajana Korisliigassa 12 kautta, joista kahdeksan Kouvoissa. Kouvolassa hän oli saavuttamassa muun muassa Suomen mestaruutta kaudella 2015/16, jonka päätteeksi Lehtonen nimettiin liigan ”Vuoden valmentajaksi”.

Lehtonen ottaa pätkätyön innostuneena vastaan.

– Tämä sopii kuvioihini mainiosti. Kaksi vuotta poissa isoisten ympyröistä teki olon jo hieman kärsimättömäksi, mies toteaa KTP:n sivuilla.

Lehtonen tunnustautuu korisfriikiksi, eikä hänellä ollut tarkoituskaan jättäytyä totaalisesti ulos kehältä. Kahden kasvuikäisen pojan isä on opastanut Kouvojen junnuja ja kouluttanut itseään.

– Pari vuotta olen opiskellut koripalloa ulkomaan reissuilla ja viime aikoina television ja Internetin välityksellä. Minipoikien valmentaminen on ollut kivaa vaihtelua ja se on opettanut paljon oppimisesta. Viime vuonna osallistuin myös huipputasoiseen juniorivalmennusverkostokoulutukseen (JVV) Lohjan Kisakalliossa. Matkaan tarttui paljon oppia ja työkaluja tulevaisuutta varten, kertoo Lehtonen.

Lehtonen on ”pelimies” eikä hän pitkään harkinnut, kun KTP-Basketin puheenjohtaja Jyrki Lindström ja ex-päävalmentaja Kaminen houkuttelivat mukaan.

– Aika ei ollut haaskattavaksi, ja 24 viimeisen tunnin aikana on tapahtunut paljon. Tykkään kuitenkin haasteista ja tämä on sellainen.

Lehtonen sai Kamiselta tilannekatsauksen Kotkan liigajoukkueen nykytilasta.

– ”Tomppa” oli avoin, ja keskustelimme puhelimessa yli tunnin. Tiedän kyllä, missä mennään, sillä olen nähnyt kaikki KTP:n pelit tälläkin kaudella. Mikään ei tullut oikeastaan yllätyksenä, Lehtonen selvittää.

– Jokainen valmentaja käsittelee taktiikoita ja pelitapoja omalla tavallaan, ja muutosta on varmasti luvassa – ja siihenhän tällä pyritäänkin. Kotka on nyt sarjataulukossa juuri sillä sijalla, minkä se ansaitseekin, mutta paljon parempaankin on eväät olemassa. Joukkueessa on kyllä potentiaalia, vakuuttaa uusi päävalmentaja.

Lehtonen aloittaa fyysisen työn KTP-Basketin edustusjoukkueen kanssa maanantaina, mutta jo perjantaina hän halusi päästä amerikkalaispelaajien ”ihon alle” ja kuulosteli heidän tuntemuksiaan.

– Kaikki vakuuttivat, ettei heillä ole vielä jalka Amerikan koneessa. Ei siellä kotona ole kuulemma mitään. Jokainen haluaa pelata täällä kauden loppuun asti ja mahdollisimman pitkään. Se oli se keskeisin tieto, minkä halusin ennen kuin vastasin KTP:n kutsuun myöntävästi, Lehtonen toteaa.

KTP-Basketilla on liigan runkosarjassa seitsemän ottelua jäljellä. Joukkue on nyt taulukossa kahdeksantena, ja paikka pudotuspeleissä on omissa käsissä.

– Siitä lähdetään, että olemme mukana playoffseissa, ja niissähän on sitten kaikki mahdollista. Kaksi vuotta sitten sijoituimme Kouvojen kanssa runkosarjassa kuudenneksi ja nousimme finaaleihin asti (Kauhajoki vei lopulta mestaruuden otteluvoiton 4–1). Tuollainen nousu on peräti harvinaista, mutta eihän sitä koskaan tiedä…, pohti Lehtonen arvoituksellisesti.

Noihin KTP:n seitsemään peliin mahtuu myös Kouvot-ottelu parin viikon päästä. Onko asetelmassa mitään ristiriitaista?

– Ei ole. Olen siinä matsissa Kotkan valmentaja ja vasta tämän kauden päätyttyä palaan Kouvojen leipiin, ilmoittaa valmentaja.

Lehtonen kävi syntymässä Turussa, mutta nuoruutensa hän vietti Äänekoskella. Kasvattajaseura on Huima, joka on joskus ollut KTP:n tavoin TUL:n vahvoja lippulaivoja.

– Siksikin KTP oli poikasena minun suosikkijoukkueeni. Pelivuosina ei vihreä-valkoinen paita ollut koskaan harkinnassa, mutta valmentajana minua on joskus aiemminkin Kotkaan kyselty. Ne tunnustelut ovat tulleet aikana, jolloin olen ollut sitoutuneena toisaalle, kertoo Lehtonen.