Susiladiesin viimeisessä EM-karsintaottelussa Ukraina veti pidemmän korren numeroin 75-91 (34-52). Susiladies paransi merkittävästi pelaamistaan toiselle puoliajalle, mutta Ukrainalla oli jo vakuuttava johto, jota suomalaiset eivät kyenneet kirimään. Awak Kuier sivusi piste-ennätystään 30 pisteellä.

EM-kisapaikasta edelleen kamppaillut Ukraina pelasi alkuminuuteista lähtien piirun verran lujempaa ja terävämmin molemmissa päissä kenttää. Ukraina repäisi jo avausneljänneksen aikana taululle kaksinumeroisen eron, joka pysyi loppusummeriin saakka.

Susiladiesille oli hetkensä, jolloin ero kaventui. Toisella neljänneksellä suomalaiset kavensivat kymmeneen ja kolmannella hetkeksi 14 pisteeseen, mutta Ukrainalta löytyi aina vastaus kiriyritykseen.

Erityisesti ukrainalaisten tähtipelaaja Alina Iagupova esitteli parastaan ensimmäisellä puoliajalla, jonka aikana hän tarjoili kanssapelaajilleen kahdeksan koriin johtanutta syöttöä. Kokonaisuudessaan Iagupova tehtaili 21 pistettä, neljä levypalloa, 11 syöttöä ja viisi riistoa.

Ukraina ei kuitenkaan jäänyt yhden naisen showksi. Liudmyla Naumenko (24/9) ja Krystyna Matsko (16/6) molemmat tuntuivat osuvan heitoissaan juuri silloin, kun Susiladiesin potentiaalinen kiri piti pysäyttää.

kraina vei levypallotaistelun 35-49 ja repi yhteensä 17 hyökkäyslevypalloa. Suomen kohtaloksi koitui myös 19 menetystä, kun Ukraina sortui vain kolmeentoista.

Selkeä parannus toisella puoliajalle

Susiladiesin päävalmentaja Pekka Salminen kertoi ottelun jälkeen, että ensimmäinen ja toinen puoliaika erosivat toisistaan valtavasti.

Ensimmäisellä puoliajalla meillä oli ennen kaikkea keskittyminen kateissa. Teimme puhtaita taktisen puolen virheitä puolustuksessa ja hyökkäystä emme saaneet liikkeelle, Salminen aloitti.

– Toinen puoliaika oli todella paljon parempi puolustuksen kannalta. Saimme heidän ei-heittäjät heittämään ja Ukraina tilanteisiin, joihin halusimme heidän alun perin. Selvensimme myös hyökkäystä, minkä myötä paransimme sielläkin puolella. Toisella puoliajalla olimme ajoittain jopa erittäin hyviä.

Kuier sivuutti piste-ennätystään, Aarnisalo päihitti debytanttina Lea Hakalan

Tämä EM-karsintaikkuna oli lopullinen läpimurto Awak Kuierille, joka sivuutti viime kesän harjoitusmaaotteluissa tekemäänsä piste-ennätystä säkittämällä 30 pistettä. Kuier keräsi myös 14 levypalloa, jakoi neljä syöttöä ja torjui vastustajan heiton kahdesti. Kuier heitti kakkosensa 9/15, kolmosensa 2/9 ja vapaaheittonsa 6/7.

Linda-Lotta Lehtoranta (12/5/5 syöttöä) kantoi jälleen ison taakan pelinrakentelusta. Kolme kolmosta, joista kaksi paria metriä viivan takaa, osunut Lotta Vesiluoma (10/0) oli kolmas kaksinumeroisille pistelukemille päässyt suomalaispelaaja.

Illan säväyttäjä oli kuitenkin Elina Aarnisalo (1/3), joka pääsi 15-vuotiaana avaamaan pistetilinsä naisten maajoukkueessa. Aarnisalo noin kahden kuukauden erolla nuorempi maajoukkuedebytantti kuin Suomen kaikkien aikojen naiskoripalloilija Lea Hakala oli omassa maajoukkuedebyytissään vuonna 1975.

– Jos joku edelleen katselee ottelua ja miettii, että kuka on se 15-vuotias, niin hän ei ole ensimmäinen arvaus. Hän on todella kypsä ja tervepäinen urheilija, Salminen kehaisi.

Susiladiesin EM-karsintaurakka päättyi tähän. Saldona oli kuudesta ottelusta yksi voitto, joka tuli Portugalia vastaan viime marraskuun EM-karsintaikkunassa. Karsinnat alkoivat marraskuussa 2019.

– Awak on kärjessä ottanut valtavan loikan eteenpäin maailman huippupelaajaksi karsintojen aikana. Samoin tässä ikkunassa loukkaantuneena ollut Janette Aarnio, Salminen aloitti.

– Kokeneemmat pelaajat, Linda-Lotta Lehtoranta etunenässä, ovat edelleen hienosti mukana ja tuovat kentälle johtajuutta. Matkan aikana maajoukkuetoimintaan ovat nousseet myös mm. Sanni Tuomisto, Henna Sandvik ja tässä ikkunassa Lotta Vesiluoma, jotka ovat isoja palasia tulevaisuudessa.

– Eteenpäin ollaan menty, vaikka kokoonpano on vaihtunut karsintojen aikana. Pelisysteemiin päästään pikku hiljaa kaikki mukaan ja sitten kun pystytään toteuttamaan asioita sen 40 minuuttia oikein, niin pystytään varmasti haastamaan näitä joukkueita, kuten Portugalia vastaan saatiin se voitto, kapteeni Linda-Lotta Lehtoranta kiteytti.