Kotkalainen Peli-Karhujen kasvatti Roope Mäkelä (46) on KTP-Basketin korisliigajoukkueen uusi päävalmentaja kaudella 2021/22. Valmentaja ja seura julkistivat maanantaina sopimuksen, joka on mallia 1+1 vuotta.

Mäkelä luotsaa tällä hetkellä PeKaa Naisten Korisliigassa. Menossa on viides kausi samassa tehtävässä. Kotkalaisjoukkue johtaa liigaa 17 kierroksen jälkeen puhtaalla pelillä, ja sunnuntaina PeKa taistelee Suomen cupin voitosta EBT:n kanssa Espoossa.

KTP-Basket on ollut viime aikoina sukkela valmentajaratkaisuissaan. Tomi Kamisen irtisanouduttua päävalmentajan tehtävästä runsas viikko sitten, nukuttiin yön yli, ja seuralla oli jo esitellä Jyri Lehtonen (47) pätkäpestillä ykkösjoukkueen käskijänä. Mäkelänkin sopimusneuvottelut olivat lyhyet, ja ne tyydyttivät molempia osapuolia.

Ensi kaudeksi Lehtonen palaa parin vuoden tauon jälkeen Kouvolan Kouvojen päävalmentajaksi. Mäkelän pesti KTP:ssa alkaa, kun PeKan kausi päättyy.

KTP-Basketin puheenjohtaja Jyrki Lindström on monestakin syystä tyytyväinen saatuaan valjastettua Mäkelän päävalmentajaksi.

– Emme halunneet vitkastella päätöksenteon kanssa, kun tilanne oli se mikä oli. Meillä oli neuvottelukosketus muutamaan miesten liigatason valmentajaan, mutta hyvin nopeasti Roope nousi ykkösvaihtoehdoksi, Lindström selvittää KTP:n sivuilla.

– Eniten Mäkelän valintaan vaikutti kotkalaisuus, ja juuri näinä aikoina se oli entistä tärkeämpi argumentti. Ovathan muualtakin tänne töihin tulleet oppineet melko pian tavoille, mutta – vähääkään aliarvioimatta heitä – Roope on aidosti kotkalainen.

– Roopella on pitkä pelaajatausta, hänellä on kovat meriitit naisten valmentajana ja miehestä on kasvanut lujahermoinen koutsi, joka ei kaihda koviakaan tilanteita, luettelee Lindström lisäksi vielä.

Mäkelä muistetaan superlahjakkaana nuorena pelaajana KTP:sta seuran 1990-luvun kultavuosilta. Mies kävi välillä pokkaamassa mainetta ja kunniaa Espoon Hongassa palatakseen päättämään pelaajauransa Kotkassa.

Mäkelä valmensi KTP.ta seitsemän ottelun ajan jo keväällä 2009, kun Tampereen Pyrintöä nyttemmin käskevän Miikka Sopasen pesti pantiin poikki.

– Silloin kymmenkunta vuotta sitten olin vielä poikanen päävalmentajaksi. Keväällä 2018 meillä oli taas keskusteluyhteys, kun Kaminen valittiin. ”Pihvi” Lindströmin kanssa totesimme, että minunkin vuoroni ehkä tulee, muttei vielä, Mäkelä muistelee.

KTP-Basketin valmentajavaihdosten lähdettyä rullaamaan, Mäkelä osasi oikeastaan odottaa kontaktia. Ja hän oli valmis ottamaan uuden askeleen.

– Tämä on uralla eteenpäinmenoa ja se kuuluu kuvioon. Loppukevään Peli-Karhut on kuitenkin tärkeysjärjestyksessäni numero 1 ja panen kaikkeni likoon menestyksemme eteen, Mäkelä vakuuttaa.

Sen toki Mäkeläkin ilmoittaa, että joitakin KTP:ta koskevia asioita pitää suunnitella jo heti kohtaa.

– Seuralla on kaksi varmaa pelaajasopimusta (Joni Herrala ja Emil Uotila) ensi kaudeksi, ja uuden joukkueen kokoaminen on aloitettava nyt jo kevään korvalla. Meillä ei ole aikaa hukattavaksi pelaajamarkkinoilla, Mäkelä huomauttaa.

Korona on kurittanut koripalloakin viimeisen vuoden ajan, eikä tilanne tule jatkossakaan juuri helpottumaan. Mäkelä tunnistaa realiteetit, ja joukkuetta on kasattava sen mukaan.

– KTP-Basketin budjetti tulee tuskin olemaan edes sarjan viiden suurimman joukossa ensi kaudella, mutta ei se sitä tarkoita, ettemmekö voisi menestyä. Onnistuneilla pelaajarekrytoinneilla kaikki on mahdollista.