Susijengin korin läheisyyteen on kuluvan vuoden aikana ilmestynyt uusi möyrijä. Espoo Basket Teamin kasvatti ja Itävallan liigan Swans Gmundenia edustava Daniel Dolenc, 205 cm ja 27 vuotta, kohosi susirinkiin kypsemmällä iällä ja ottaa nyt kaiken irti saamastaan mahdollisuudesta harjoitella ja pelata maan parhaiden pelaajien kanssa.

Maajoukkuepaitaan pukeutuminen on Dolencille tuttua puuhaa, sillä onhan ”Lentäväksi Ramboksi” BC Nokian vuosinaan nimetty sentteri tahkonnut peräti 114 juniorimaaottelua ja yhden haastajamaaottelun siihen päälle.

Myös kotimaan tasolla Dolenc on jo kestokasvo. Liigadebyyttinsä hän antoi Espoon Hongassa jo 2010–11-kaudella mm. Jamar Wilsonin ja Jukka Matisen joukkuetoverina ja on sittemmin ehtinyt tahkota kahdeksan kauden aikana 243 pääsarjaottelua. Todellinen läpimurtokausi odotti vuoroaan 2019–20, jolloin Dolenc kohosi BC Nokian riveissä Korisliigan kotimaiseen kärkikaartiin ja ansaitsi edesottamuksillaan ammattilaispahvin Itävallan liigaan.

Ensikutsu Susijengiin kolahti tuolloin 26-vuotiaan Dolencin postiluukusta kesällä 2020 ja viime marraskuun MM-karsintaikkunassa hän pääsi hakemaan MM-karsinnoissa korinalustanssiin niin Serbian kuin Georgiankin isoa kalustoa.

– Onhan se ollut aina mielessä. Korkeimmat ammattilaissarjat ja maajoukkue ovat kuitenkin suomalaiselle pelaajalle absoluuttisesti korkein taso, Dolenc kuittaa kysyttäessä Susijengi-kutsun merkitystä Koripalloliiton tiedotteessa.

– Onhan se iso kunnia, että maajoukkueeseen pääsee ja saa tilaisuuden treenata ja kilpailla tämän tason pelaajien kanssa kansainvälistä parhaimmistoa vastaan.

Tänään huipentuviin EM-karsintoihin osallistuneesta 32 joukkueesta 24 etenee syyskuun 2022 EM-kisoihin, joten silkalla todennäköisyyslaskelmalla ajateltuna olisi sinänsä perusteltua ajatella, että karsinnat ovat lähinnä vauhtitöyssy maantiessä.

Karsinnat ovat kuitenkin tuoneet mukanaan yllätyksiä: esimerkiksi moninkertainen EM-kisakävijä Latvia taipui lauantaina Bulgarialle ja karsiutui kisoista, kesän 2019 MM-kisaparketeille edennyt Montenegro nöyrtyi Iso-Britannian edessä ja ikuinen EM-mitalisuosikki Liettua joutuu kisaamaan viimeiselle kierrokselle asti omasta kisapaikastaan.

Dolencille Susijengin pääsy tuleviin EM-kisoihin antaakin jättiannoksen lisämotivaatiota tulevaisuudelle.

– Upeaa se on, ei siitä pois päästä. Hienoa, että saatiin jatkumoa viime vuosikymmenten susiduunille. Henkilökohtaisella tasolla EM-kisapaikka antaa uuden maalin, minkä eteen ponnistella – mahdollisuuden kilpailla EM-kisatasolla ja ottaa sitä kautta taas uusi harppaus omalla uralla.

Seuraava tilaisuus mitellä Euroopan absoluuttista parhaimmistoa vastaan odottaa jo tänään iltapäivällä, sillä päävalmentaja Henrik Dettmann nimesi Dolencin Georgiaa vastaan asettuvaan susitusinaan. Georgian korin alla partioikin tuttu tanssikaveri, 216-senttinen Teneriffan torni Giorgi Shermadini.

– Viimeksi Espoossa oli ”Sherminatoria” vastaan todella kovaa vääntöä. Se on kookas, iso, hyväkätinen ja erittäin taitava koripalloilija, jota vastaan on vaikea pelata, sillä kaikkia hänen aseitaan ei millään saa pois, Dolenc pohtii.

– Lähdetään siitä, että tehdään oma puolustusduuni tarpeeksi aikaisin, että saadaan Shermadini pois omasta pelistään.

Susijengi ja Georgia kohtaavat EM-karsintojen huipennuksessa tänään sunnuntaina 21.2. klo 17.00 alkaen. YLE TV2:n suora lähetys alkaa klo 16.55.