Neljännen sijan Salon Vilpas kohtaa veteraanimiehistöllään nuorta nälkää uhkuvan viidennen sijan Lahti Basketballin. Yhden avain on hyökkäyspäässä, toisen puolustuksessa.

Miesten Korisliigassa runkosarjan neljännelle sijalle päätynyt Salon Vilpas kohtaa tasaväkisissä asetelmissa viidennelle sijalle kivunneen Lahti Basketballin. Sarjataulukon voittosarakkeessa Vilppaalle kertyi kauden aikana 15 merkintää eli vain kolme voittoa enemmän kuin Lahdelle.

Kierroksen jännitysmomenttia lisää entisestään, että kotietua nauttiva Vilpas sai runkosarjan lopussa takaisin kentälle vuoden sivussa olleen pelinjohtajansa Teemu Rannikon ja Lahti Basketballin puolella sentteri Henri Ventoniemi on kehittynyt kauden mittaan aivan uuden luokan pelaajaksi.

Vilppaan päävalmentaja Sami Toiviainen – tällä hetkellä Korisliigan kokenein päävalmentaja – on saanut koronavarotoimenpiteenä asetetun karanteeninsa aikana tilaisuuden katsella tarkasti Lahden pelaamista muutaman viime päivän ajan.

– Lahti on ennen kaikkea aktiivinen ja yritteliäs joukkue. Siellä on oikeastaan kaikilla pelaajilla lupa heittää, ja sitä lupaa he ovatkin käyttäneet melkoisen vapaasti koko kauden ajan, Toiviainen kommentoi Koripalloliiton tiedotteessa.

Toiviaisen onneksi hänellä on käytössään sekä taitavia että kokeneita pelaajia monelle eri pelipaikalle. Parhaillaan kokoonpanon käytettävyyskin näyttää hyvältä, kun runkopelaajat ovat pääosin terveiden kirjoissa. Toiviaisen mukaan näyttää siltä, että joukkue pääsee Perttu Blomgrenia lukuun ottamatta ottelusarjaan täydellä miehityksellä.

Hyvältä näyttävästä tilanteesta huolimatta Lahti ei kuitenkaan kaadu helpolla.

– Siirtymätilanteet ovat yksi iso asia, johon meidän tulee keskittyä ja olla valmiita, koska Lahti juoksee kenttää todella hyvin. Sen lisäksi he olivat runkosarjassa paras hyökkäyslevypallojoukkue, joten siinä on myös iso teema koko sarjaa ajatellen.

Lahden ruoria pyörittävä päävalmentaja Pieti Poikola puolestaan pohtii, että Vilpasta ei niin vain kaadeta hyökkäyskisassa vaan avain löytyy puolustuspelaamisesta ja sen kautta syntyvistä tilaisuuksista. Hän toteaa heti, että Vilpas on hyvä joukkue, jolta löytyy monia erilaisia vahvuuksia, joihin Lahden täytyy pystyä vastaamaan.

– Heillä on sarjan mahdollisesti paras yksi vastaan yksi postissa pelaaja Jeremiah Wood, sarjan mahdollisesti paras kaukoheittäjä Mikko Koivisto ja sarjan mahdollisesti paras syöttäjä Teemu Rannikko, joka osaa lukea erinomaisesti palloskriinitilanteita. Lisäksi heidän ympärillään on paljon erinomaisia roolipelaajia, Poikola luettelee.

Kahden joukkueen playoff-sarjassa kohtaavat Poikolan sanojen mukaan rutinoitunut kokemus ja nuoruuden into. Väitteeseen on paha laittaa vastaan, sillä siinä missä kaikki aiemmin luetellut Vilppaan pelaajat ovat selkeästi yli 30-vuotiaita, Lahden riveistä löytyy pitkä liuta lupaavaa nuorempaa verta.

Avainpelaajista sekä yhdysvaltalaisten Brandon Myerin ja Nijal Pearsonin että suomalaisten Ville Karvosen, Erik Sajantilan ja Ricky Waxlaxin ikä pyöristyy tasakymmenissä yhä kahteenkymmeneen.

– Meidän täytyy kiusata Saloa ja saada heidät ulos omasta tekemisestään, ja uskon, että mitä pidempään sarja jatkuu, sitä paremmat mahdollisuudet meillä on saada puolustuksemme onnistumaan. Odotamme innolla, sillä jokainen pudotuspeli, jonka saamme tällä joukkueella pelata, on kuin laittaisi rahaa pankkiin, Poikola summaa.