Itävallan liigassa pudotuspelit käynnistyvät keskiviikkona ja Anton Mirolybovin sekä Aleksi Koskinen valmentama ja Daniel Dolencin edustama Swans Gmunden lähtee pudotuspeleihin runkosarjan voittajana.

Swans pelasi vahvan runkosarjan ja voitti 21 ottelua ja hävisi seitsemän. Swans lähti kauteen Dolenc ainoana ulkomaalaisvahvistuksena, mutta kauden aikana mukaan liittyi kaksi amerikkalaispelaajaa. Swans pelasi läpi kauden tasaisen vahvasti ja voitti runkosarjan kahden voiton erolla Kapfenberg Bullsiin. Mirolybov myöntää runkosarjan voiton tuovan ennakkosuosikin viittaa, mutta hän ottaa sen myös mielellään vastaan.

– Totta kai se tuo pientä painetta, mutta ei meitä kukaan ennen kautta kaavaillut niillä rostereilla top4-joukkueeksi. Meillä oli kuitenkin selvänä tavoitteena runkosarjan voitto. Tietyllä tapaa meillä on varmasti ennakkosuosikin viitta ja sitä pitää kantaa, mutta siitä pitää pystyä myös nauttimaan, Mirolybov muistuttaa Koripalloliiton tiedotteessa.

Runkosarjan voitto oli arvokas myös siinä mielessä, että se takaa Swansille kotiedun loppuun saakka. Kotikentällään Swans onkin liihottanut korkealla, sillä joukkue on voittanut 13 peräkkäistä kotiotteluaan.

– Runkosarjan voitto oli jo saavutus itsessään ja oli tärkeä ihan myös henkisellä tasolla. Se oli iso juttu joukkueelle ja ihan käytännössäkin, sillä meillä on nyt kotietu loppuun saakka ja olemme pelanneet hyvin kotona. Se antaa henkistä buustia, Dolenc arvioi.

Puolivälierissä Swans saa vastaansa Grazin. Vaikka lähtöasetelmat otteluun ovat sarjasijoitusten perusteella selkeät, joukkueiden kohtaamiset sarjassa olivat tasaisia. Swans vei molemmat ottelut nimiinsä kauden aikana, mutta ne olivat erittäin tiukkoja. Marraskuussa Swans voitti pisteellä ja loppiaisena pelattu peli päättyi kahdella pisteen erolla.

– Heillä on muutama erittäin kova yksilö ja kysymys on siitä miten siihen vastaamme. Heillä on tosi kovia tyyppejä ja he ovat olleet meille vaikea vastustaja. Vastakkain ovat joukkuefilosofia ja yksilösuoritukset, kuvailee Mirolybov.

Dolenc on samoilla linjoilla päävalmentajansa kanssa.

– Vastustajaa ei voi aliarvioida, sillä koko sarja on järjettömän tasainen. Heitä vastaan on inhottava pelata ja he ovat aika yksilöpainotteinen joukkue. Yksi vastaan yksi -puolustus on tärkeää, mutta meidän täytyy keskittyä omaan tekemiseemme enemmän ja pidetään hyvän kauden kasvattama itseluottamus mukana.

Dolenc on pelannut hyvää kautta ja tilastoi runkosarjassa keskiarvoikseen 10,8 pistettä, 5,0 levypalloa ja 1,6 syöttöä.

– Kyllä on ollut ilo pelata. On hyvän joukkueen merkki, kun jokainen pelaaja voi eri pelissä pelata hyvän pelin. Oma peli on tuntunut hyvältä ja fiilis sekä henkilökohtaisesti että joukkueella on pudotuspeleihin lähtiessä hyvä.

Swansilla oli muutama viikko sitten mahdollisuus napata jo kauden ensimmäinen pokaali Itävallan cupissa, mutta se hävisi finaalissa Oberwart Gunnersille. Dolenc myöntää, että finaalitappio toimii hyvänä motivaation lähteenä pudotuspeleissä.

– Kyllähän se tuo nälkää. Tuntui siltä, että asiat jäivät kesken ja nyt ne pitää hoitaa loppuun. Joukkueessa ei ollut sellaista fiilistä, että olisimme ansainneet voittoa tai että meidän olisi pitänyt voittaa. Tiedämme, että meidän pitää ansaita voitto. Emme menneet tappion jälkeen liikaa alaspäin, vaan jatkoimme hyvää duunia. Jos jatkamme samalla mentaliteetilla, niin tästä tulee hyvä kevät, Dolenc toteaa luottavaisena.

Mirolybov ja Koskinen toimivat toista kauttaan Swansin valmentajina. Viime kaudella Swans oli myös runkosarjan kärkisijoilla, mutta kausi keskeytyi ennen pudotuspelejä. Mirolybov odottaakin innoissaan tulevia otteluita.

– Tuntuu erittäin hyvältä päästä pelaamaan pudotuspelejä ja saadaan kausi pakettiin. Sääli, ettei peleissä ole yleisöä, mutta siihen on ehtinyt tottua. Kiva, että saadaan pelata.