Daniel Jansson toimi ensimmäistä kauttaan Saksan ProA:ssa pelaavan Tigers Tübingenin päävalmentajana. Joukkueelle kausi oli haasteita täynnä ja se jäi lopulta pudotuspelien ulkopuolelle.

Jansson myöntää jo kauteen lähdön olleen vaikea. Vaikka kausi oli tuloksellisesti joukkueelle pettymys, niin Jansson katsoi myös tulosten taakse arvioidessaan kautta.

– Lähtökohtaisesti tilanne oli haastava, sillä viime kesäkuussa roikkui vahvasti ilmassa vielä kysymysmerkkejä siitä, voidaanko toimintaa ylipäätään jatkaa. Vaikka Tigersin normaaliin vuosiin verrattuna budjetti oli käytännössä olematon, niin päätettiin lyödä kasaan nuori joukkue joka pystyy taistelemaan illasta toiseen. Lisäksi vielä haasteena olivat voimassaolevat sopimukset, jotka eivät itsessään olleet kohtuuttomia, mutta toki pandemian asettamissa uusissa olosuhteissa ne söivät aika suhteettoman osuuden kokonaispalkkabudjetista, Jansson avaa joukkueen lähtökohtia kauteen Koripalloliiton tiedotteessa.

– Tähän nähden meidän kaudessa oli kosolti onnistumisia. Illasta toiseen taisteltiin eikä meitä missään vaiheessa lyöty ulos salista. Muutama nuori pelaaja kehittyi silmissä kauden aikana, ja vaikka voitto/tappiosarake oli ahneen kilpailijan näkökulmasta pettymys, niin esimerkiksi hyökkäyksessä pelasimme ajoittain äärimmäisen näyttävää kollektiivista korista.

Tigersissä pelasi ensimmäistä kauttaan ammattilaisena myös Elias Valtonen, joka sai päävalmentajaltaan puhtaat paperit.

– Elias suoriutui mielestäni hyvin. Me halusimme saada vastauksen siihen, että pystyykö Elias nuoresta iästään huolimatta pelaamaan ammattilaissarjassa ulkomaalaisvahvistuksen tasolla. Monet unohtavat sen seikan, että valitsimme Eliaksen tänne niin sanotusti ”yhtenä amerikkalaisena”. Vaikka odotettavissa oli, että Elias varmasti pystyy pelaamaan tällä tasolla, niin kysymys kuului ennemmin, että pystyykö hän täyttämään ”vahvistukseen” kohdistuvat odotukset. Ja jos kautta hiukan haparoivan alun jälkeen katsoo kokonaisuutena, niin tähän kysymykseen saimme kyllä vastauksen keväällä, Jansson kehaisee nuorukaista.

Ennen tätä kautta Jansson oli toiminut viisi kautta Bundesliigassa pelaavan Ulmin akatemiajoukkueen päävalmentajana ProA- ja ProB-tasolla, mutta tällä kertaa hänellä oli ensimmäistä kertaa käsissään ammattilaisjoukkue. Ensimmäisestä kaudesta Tigersin kanssa kertyi runsaasti oppia tulevaa ajatellen.

– Ensimmäistä kertaa olin joukkueen peräsimessä, jossa toimi yhteensä neljä ulkomaalaisvahvistusta ammattilaisena. Pienestä budjetista johtuen kaikki olivat ensikertalaisia, ja pakko myöntää, että yksi tai useampi ulkomaalainen kokemuksella höystettynä olisi varmasti ollut parempi yhdistelmä. Aiemmin valitin jo sitä kuinka iso pettymys valmentajana itselle oli meidän puolustuspelaaminen, ja uskon että nimenomaan kokemuksen puute aiheutti sen, että meille oli valtavan vaikeaa synnyttää ylpeyttä ja identiteettiä meidän puolustukselle tässä ympäristössä, Jansson arvioi.

Ennen kauden loppua Jansson teki Tigersin kanssa kahden vuoden jatkosopimuksen. Näin hän pääsee jatkamaan tämän vuoden pohjalta kohti ensi kautta.

– Yksi ehdoton kulmakivi on jatkaa projektin rakentamista, ja olemme julkaisseet jo viisi jatkosopimusta. Mitä luultavimmin tulemme olemaan vielä nuorempia ensi kaudella, mutta edellä mainitut viisi jatkajaa kasvoivat ProA-pelaajiksi viime kauden aikana, ja ovat ihan varmasti parempia kaudella 2021-22. Tästä on hyvä jatkaa, kunhan muistaa pitää malttia mukana ja antaa poikien vapaasti kokeilla ja kasvaa.