Elias Valtonen otti tällä kaudella ensimmäisen askeleensa ammattilaisena pelatessaan Daniel Janssonin ja Hussain Dassoukin alaisuudessa Saksan ProA:ssa Tigers Tübingenin joukkueessa. Valtonen kuului Tigersin ehdottomiin onnistujiin.

Valtonen jätti USA:n yliopistokentät taakseen kahden Arizona Statessa vietetyn vuoden jälkeen ja pelasi ensimmäisen kautensa ammattilaisena Saksan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla ProA:ssa. Tigersin kausi oli monien takaiskujen sävyttämä ja lopulta joukkue jäi pudotuspelien ulkopuolelle sijoituttuaan sijalle 13.

– Oli vähän ailahteleva kausi. Emme saaneet peliä ihan rullaamaan alusta asti niin kuin piti. Treenasimme puolustusta tosi paljon harjoituskaudella, mutta se ei näkynyt vastustajan pisteissä. Loppupuoliskolla alkoivat loukkaantumiset tosi paljon vaivata. Olin viimeinen ulkomaalaispelaaja viimeisen kuukauden ajan. En tiedä mistä johtui, mutta silloin saimme peliämme hieman paremmin uomiin ja saimme muutaman voiton. Olisimme kuitenkin muutaman voiton voineet ottaa enemmän, Valtonen puntaroi joukkueen kautta Koripalloliiton tiedotteessa.

Henkilökohtaisella tasolla Valtosen kausi oli hieno. Valtonen sai vastuuta keskimäärin 30 minuuttia ottelua kohden tilastoiden 15,8 pistettä, 4,8 levypalloa, 2,5 syöttöä, 1,1 riistoa ja 1,0 torjuntaa. Valtonen tunteekin menneensä pelaajana eteenpäin kauden aikana.

– Tosi paljon treenattiin myös henkilökohtaista taitoa kauden aikana ja uskon kehittyneeni monella osa-alueella. Meillä oli paljon erilaisia pallonkäsittely- ja viimeistelyharjoitteita. Uskon menneeni niissä eteenpäin ja myös ihan heittämisessä. Valmentajien kanssa keskityimme tosi paljon myös päätöksenteon nopeuttamiseen. Uskon kehittyneeni myös päätöksenteon nopeuden ja –valmiuden sekä erilaisten tilanteiden ratkaisemisessa.

Valtonen pääsi pelaamaan ensimmäisen ammattilaiskautensa suomalaisvalmentajien alaisuudessa, kun Jansson toimi ensimmäistä kauttaan Tigersin päävalmentajana ja hänellä oli apunaan Hussain Dassouki. Valtonen kehuu valmentajiaan.

– Tykkäsin olla tosi paljon ”Dannyn” valmennuksessa. Hän on pelaajalähtöinen valmentaja ja haluaa auttaa meitä eteenpäin. Hän auttoi minua pääsemään takaisin siihen, että luotan itseeni ja pelaan rohkeasti. Se, että olin hänen valmennuksen alaisuudessa, oli yksi iso osa miksi kauteni meni henkilökohtaisella tasolla ihan hyvin. ”Husbo” oli siinä myös iso apu ja hänen kanssaan tehtiin paljon henkilökohtaista treeniä, kiittelee Euran Veivin kasvatti.

Ensi kaudeksi Valtosella olisi paikka Tigersin miehistössä, mutta verkot ovat vesille myös muualla.

– Jatkosuunnitelmat ovat vähän vielä auki. Minulla olisi mahdollisuus jatkaa Tübingenissä ja se on minulle erittäin hyvä paikka. Pitää kuitenkin katsoa rauhassa onko kiinnostusta muualta ja onko järkeä lähteä. Tübingenissä asiat ovat sen verran hyvin, että siellä on paikka mennä takaisin, mutta totta kai tavoitteet ovat nousta korkeammalle tasolle. Kauteen lähdettäessä jo oli tavoitteena pelata tuolla kausi tai kaksi ja sitten siirtyä korkeammalle tasolle. Katsotaan, että onko jo nyt oikea aika siirtyä eteenpäin.