Susijengin helmikuinen EM-karsintaottelu Sveitsiä vastaan oli tärkeä joukkueelle, kun Susijengi varmisti omalla voitollaan ja Serbian voitolla Georgiasta, paikan ensi vuonna pelattavissa EM-kisoissa. Ottelun piti olla merkityksellinen myös Aleksi Sillanpäälle, mutta FIBA:n asettamat säännöt astuivat väliin.

Sillanpää oli suunnitellut Susijengin Alexander Madsenille uudet kustomoidut Pokemon-teemaiset kengät, joita Madsenin piti käyttää ottelussa, mutta kengät olivat FIBA:n sääntöjen vastaiset. Sääntöjen mukaan kengät saavat olla minkä väriset tahansa, mutta oikean ja vasemman kengän pitää olla samanlainen. Sillanpään suunnittelemissa kengissä oli eriväriset yksityiskohdat, joten Madsen joutui pelaamaan ottelun varakengillä.

– Itse en tajunnut tätä suunnitteluvaiheessa ja Madsen laittoi kanssa viestiä, että hänkään ei muistanut koko hommaa, Sillanpää kertoi.


Jos et näe upotusta, voit katsoa sen täältä.

Koripallotähtien lisäksi Sillanpää tekee kenkiä ns. tavallisille kuluttajille. Sillanpään tekemiä kenkiä voi ihastella ascustomsneakers Instagram-tilillä, jonka kautta onnistuu myös kenkien tilaaminen. Kenkien kustomointi on noussut suosioon Yhdysvalloissa, mutta Suomessa toiminta on vielä ruohonjuuritasolla.

– Vähän yli vuosi sitten selailin pelin jälkeen Instagramia ja siellä tuli vastaan NBA-pelaajan maalatut kengät. Ajattelin, että olisi siistiä, jos itselläkin olisi sellaiset kengät, että kellään muulla ei olisi samanlaisia. Rupesin googlaamaan, kuka tekisi Suomessa kenkiä, mutta en löytänyt ketään. Siitä se idea lähti. Tilasin itselleni maalit ja maalasin ensimmäiseksi itselleni kengät.

Sillanpään tekemien kenkien teema on vaihdellut urheiluseurojen logoista Disney-hahmoihin. Kengät vaihtelevat myös hyvin räikeistä, hillittyihin kuoseihin. Tämä johtuu siitä, että asiakas saa itse olla mukana suunnittelemassa kenkiään. Kenkien valmistumiseen kuluva aika ja kenkien hinta määräytyvät asiakkaan tekemän suunnitelman mukaan.

– Toisinaan asiakkaalla on hyvin tarkka suunnitelma siitä, mitä hän haluaa mihinkin kohtaan, mutta välillä minulla on hyvin vapaat kädet. Projektien kesto vaihtelee todella paljon. Suunnitteluun menee yhdestä tunnista viiteen tuntia. Kengän lakkapinnan hiominen kestää noin kaksi tuntia. Lyhin aika, mikä on kulunut maalausurakkaan, on kahdeksan tuntia ja pisin aika on ollut noin 40 tuntia. Riippuu kengistä, kuinka paljon ne vievät aikaa.


Jos et näe upotusta, voit katsoa sen täältä.

Maalattavan kengän asiakas saa päättää itse. Pohjakengällä ei Sillanpään mukaan ole maalauksen kannalta kovinkaan suurta merkitystä.

– Periaatteessa mitä vaan voi olla kengässä ja se onnistuu. Yleensä asiakkaalla on entuudestaan joku tietty kenkä, mikä kaipaa uutta väriä. Katsotaan aina tapauskohtaisesti mikä on järkevää, että saadaan maali pysymään. Kengäthän kuluvat käytössä, mutta se maalipinta on käytännössä ikuisesti siinä. Kenkään tulee kolmesta seitsemään kerrosta maalia, jonka päälle tulee lakkapinta, niin se maali kyllä kestää.

Sillanpää on tehnyt reilun vuoden aikana sen verran kenkiä, että omien suosikkien päättäminen oli kohtalaisen vaikeata.

– Monessa projektissa on tullut sellainen ahaa elämys ja monesti on ollut ikävä lähettää kenkiä eteenpäin asiakkaalle, kun olisin halunnut pitää ne itselläni. Ehkä omat suosikkikengät on omaan käyttöön tulleet Air Jordan 1 -kengät, johon maalasin cement printin ja siinä oli pronssiset yksityiskohdat.

Sillanpäällä on toistaiseksi kohtuullisen vaatimattomat tavoitteet kenkien kustomointi alalla.

– Tämä on Suomessa tosi pieni ala. Sittemmin kun aloitin, olen löytänyt pari kaveria, jotka maalaavat kenkiä. Totta kai olisi siistiä, jos pystyisin jatkamaan tätä ja tämä olisi jossain määrin taloudellisesti järkevää. Minulla on tavoitteena työllistää itseni ensi kesänä näillä kengillä. Olen kuitenkin opiskelija, joka on etsinyt aina kesäisin töitä, niin tänä kesänä koetan mihin asti rahkeet riittävät tällä puolella.