Aapeli Alanen lähti keväällä kotimaisen Korisliigan jälkeen loppukaudeksi Tshekin liigassa pelaavan Brnon joukkueeseen. Alasen ensimmäinen kokemus ulkomailla ei mennyt aivan suunnitelmien mukaan, mutta jätti nälkää jatkoa varten.

Alanen teki Brnon kanssa sopimuksen huhtikuun alussa, mutta alku oli hänelle heti vaikea, kun hän loukkaantui vasta toisessa ottelussaan. Alanen ehti kuntoutua juuri pudotuspelien alkuun ja pääsi mukaan kauden loppuratkaisuihin.

Puolivälierissä Brno voitti USK Prahan viidessä pelissä ja etenin välieriin, jossa vastaan asettui tuleva mestari ja maan selkeä ykkösseura Nymburk. Nymburk vei välierän selvästi otteluvoiton 3-0 ja Brno pääsi päättämään kautensa vielä pronssipelissä. Siinä Kolin oli lopulta vahvempi napaten pronssimitalit ja Brno jäi lopulta neljänneksi.

– Tavoitteena oli kolmen parhaan joukkoon ja saada mitali. Sitä kautta paikka eurokentillä olisi ollut varma. Voitimme USK Prahan pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, mutta Nymburk oli aika hyvä eikä meillä ollut rehellisesti sanottuna mitään jakoa. Kaikki katsoivat ehkä siinä vaiheessa jo vähän pronssipeliin. Valitettavasti pronssipelissä jäimme sitten vähän vajaaksi. Toisessa pelissä saimme vielä taisteltua, mutta ei ihan riittänyt, Alanen kertaa pudotuspelejä Koripalloliiton tiedotteessa.

Alaselle loppukausi oli kaikin puolin vaikea. Alaraajavamma piti hänet ylemmän loppusarjan lopun sivussa ja hän joutui lähtemään pudotuspeleihin suoraan sairastuvalta. Pudotuspeleissä Alasen vastuu vaihteli reilusta 20 minuutista reiluun kahteen minuuttiin. Parhaimmillaan hän paukutti 19 pistettä, mutta sen jälkeen vastuu taas pieneni seuraaviin peleihin.

– Rehellisesti sanottuna jäi harmittamaan. En välttämättä saanut niin paljon peliaikaa kuin koin ansaitsevani. Mielestäni olisin voinut auttaa enemmän joukkuetta, jos olisin päässyt pelaamaan.

– Loukkaantumisetkin tietenkin sotkivat, että olisin päässyt kunnolla joukkueeseen sisään. Muutenkin oli vaikea tulla tuolla tavalla kesken kauden joukkueeseen. Loukkaannuin heti alussa ja palasin sitten pudotuspeleihin. Vähän jäi huono maku. Kun peliaikaa tuli se reilut 20 minuuttia, niin pystyin auttamaan joukkuetta. Pitää ottaa ne hyvät pelit ja muistot mukaan tästä.

Alasen 19 pisteen tulituksen jälkeen, hän sai seuraavassa pelissä taas 20 minuuttia vastuuta tilastoiden seitsemän pistettä ja kolme levypalloa. Sen jälkeen peliaika kuitenkin lähes puolittui seuraaviin peleihin.

– Kyllä se minuakin hieman ihmetytti. Oli vaikea tilanne, kun peliaika heitteli niin paljon. Välillä pelasin paljon ja onnistuin hyvin, ja sitten seuraavassa pelissä vastuuta ei hirveästi tullut.

Ulkomaan kokemus oli Alaselle ensimmäinen ja hän huomasi pystyvänsä pelaamaan korkealla tasolla myös Korisliigan ulkopuolella.

– Ei minulla ollut mitään epäilyjä siitä, ettenkö pärjäisi. Kunhan pääsin vain pelaamaan, niin huomasin kyllä pärjääväni ainakin Tshekin liigassa. Pystyin tekemään siellä ihan samoja asioita kuin Korisliigassa ja se teki hyvää itseluottamukselle. Koripallo oli tietenkin vähän erilaista Korisliigaan verrattuna.

– Oli hyvä kokemus päästä ulkomaille, vaikkei se mennytkään ihan niin kuin olin suunnitellut. Nyt on ensimmäinen reissu ulkomailla tehtyä ja toivottavasti niitä tulee lisää.

Ensi kauden suunnitelmat ovat Alasen osalta vielä hämärän peitossa. Hän ei panisi pahakseen jatkaa ulkomailla, mutta pääasia on päästä pelaamaan.

– Jatko on ihan auki. Kesä menee nyt ensin maajoukkueen kanssa suurimmaksi osaksi ja katsotaan mistä tulee kyselyjä. Tuleeko niitä Suomesta tai ulkomailta, niin ihan kaikki käy tällä hetkellä. Olisi tietysti kiva saada ulkomailta hyvä sopimus. Kuitenkin kunhan pääsee pelaamaan, niin silloin kaikki on hyvin, päättää Alanen.

Aapeli Alasen tilastot Tshekin liigassa