Susijengin kesän 2021 merkittävimpiin nousijoihin ja yllätyspelaajiin on lukeutunut viime vuodet HBA-Märskyssä pelannut ja harjoitellut Lahti Basketball Junioreiden kasvatti Luukas Vaara, 20. Kimmoisa ja nopea 206-senttinen Vaara on päässyt pelaamaan vahvuuksillaan ja viime kaudella otetut kehitysaskeleet näkyvät nyt miesten maajoukkuetasolla.

Viimeisten kuukausien kehitystahti on tullut yllätyksenä Vaaralle itselleenkin.

Kesäkuun alussa lahtelaisnuorukainen saapui Susijengin Open Gym -leiritykseen mittaamaan tasoaan ja vakuutti niin valmennusjohdon kuin joukkuetoveritkin. Vaaran tie vei Susijengin kanssa Prahaan tuplamaaotteluun olympiakarsintoja valmistautunutta Tshekkiä vastaan ja kahden U20-maajoukkueen kanssa vietetyn viikon jälkeen hän on palannut ainoana juniori-ikäisenä pelaajana Susijengin Kisakallion leiritysvahvuuteen.

– Jos ihan rehellisiä ollaan, ihan tänne asti en uskaltanut itseäni unelmoida. Liityin Open Gym -rinkiin viime hetkellä avoimin mielin kilpailemaan ja ottamaan itsestäni mittaa, ja pystyin tekemään omia juttujani ihan hyvällä tasolla. Sitten tie veikin Tshekkeihin ja tuli ekat maaotteluminuutit ja maaottelupisteet, Vaara kertoo nopeasta nousustaan Koripalloliiton tiedotteessa.

Susijengin sisäinen kilpailuasetelma alkaa olla niin pelipaikalla kuin pelipaikallakin lupaava. Kenttää juoksevana, liikkuvana sentterinä Vaara arvioi sopeutuvansa joukkueeseen erinomaisesti.

– Koen vahvuudekseni kenties odotusarvoa paremman nopeuden ja liikkuvuuteni omalle pelipaikalleni. Olen saanut rakennettua viime kauden aikana hyvän fyysisen tilan, joka auttaa pysymään pelitemmossa, jolloin joukkuepeli ei hidastu. Vastaavia senttereitä ei ole liikaa, joten sekin varmasti edesauttanut paikan löytymiseen joukkueessa, Luukas puntaroi.

– Koen, että pystyn kehittymään ja mukautumaan erilaisiin tilanteisiin oikein hyvin. Välillä menee jonkin verran ylianalysoinnin puolelle, mutta nopea sopeutumiskyky on auttanut pääsemään mukaan.

Monien muiden Suomi-koristen suurlupausten tavoin Vaara on kasvanut lukioikäisenä korkoa pelaamalla ja treenaamalla HBA-Märskyssä.

Harppaus on kuitenkin iso Susijengiin, jonka harjoituksissa hän on saanut painia korin alla Alexander Madsenin, Daniel Dolencin ja Mikael Jantusen kanssa – puhumattakaan tuplamaaottelusta Tshekkiä vastaan, joka eteni omista olympiakarsinnoistaan Tokion olympiakisoihin asti.

– Yllätyksenähän se tuli, että pääsin Prahaan lähtemään. Koska tiedostin sen, etten kuvitellut pelaavani ekoja miesten maaotteluita vielä tänä kesänä, pystyin lähtemään peleihin ilman liikoja paineita. Se auttoi pelaamaan rennosti ja toteuttamaan omia juttuja kentällä.

Vain muutamien viikkojen päästä Vaara aloittaa pitkän matkan seuraavan taipaleensa Ranskassa, Lassi Tuovin valmentamassa SIG Strasbourgissa.

– Mietin aikani college-optiota Yhdysvalloissakin, mutta Strasbourg vaikutti minulle paremmalta paikalta. Taustalla on viime kausi Märskyssä, jolloin minulla ei ollut koulua juuri ollenkaan, jolloin pystyin keskittymään treenaamiseen ja kehityin aivan valtavasti, Luukas kertoo.

– Ensi kaudella Strasbourgissa pystyn taas keskittymään kokonaan korikseen. Minulla ei kuitenkaan ole ulkomaalaisvahvistuksen paineita, koska pelaan pääsääntöisesti seuran U21-joukkueessa. Kuitenkin miesten joukkueen kanssa treenatessa saan mahdollisuuteni haastaa kokeneempiani ja ylittää itseni.

Vaaran nopeaa kehityskulkua tarkkaillessa pintaan pulpahtaa väkisinkin kysymys hänen lähivuosien roolistaan Susijengissä.

Karsinnat pääsystä vuoden 2023 MM-kisoihin käynnistyvät marraskuussa ja jatkuvat helmikuussa. Vuoden päästä kesällä eletään puolestaan varsinaisia ruuhkakuukausia, sillä kesäkuun ja elokuun MM-karsintaikkunoiden jälkeen vuorossa on syyskuun 2022 EM-kisat.

Vaara on jo pelannut tiensä Susijengin isoon miehistöön – mutta miten hän näkee roolinsa tulevan runsaan vuoden aikana?

– Vielä en ole ajatellut tätä viikkoa pidemmälle. En stressaa liikaa, otan päivän kerrallaan ja nautin tästä kokemuksesta, Kisakalliossa leireilevä Vaara naurahtaa.

Sama vastaus pätee kysymykseen ensi viikolla Helsingissä pelattaviin Tanska- ja Viro-maaotteluihin.

– Maajoukkueessa pelaaminen ensi viikon maaotteluissa tai vaikka tulevissa MM-karsinnoissa on hyvä motivaattori ja haaste, muttei pidä mennä liikaa asioiden edelle.