Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen ja poikien maajoukkueet voittivat Islannin molemmissa otteluissaan Kisakalliossa järjestettävissä Pohjoismaiden mestaruuskisoissa. Molemmat Suomen maajoukkueet ovat täten kahden ottelun jälkeen voittamattomia.

16-vuotiaiden poikien maaottelussa nähtiin se tiukempi peli, kun perinteiseen tapaansa sitkeä ja vauhdikas Islanti piti johtoa hallussaan pitkälti ensimmäisen puoliajan. Sudenpennut onnistu tilkitsemään puolustuksensa jo ennen puoliaikaa, mutta lopullisesti johto siirtyi Suomelle kolmannen neljänneksen aikana.

Suomi voitti loppunumeroin 76-67 (37-37).

– Aivan mielettömän siistiä, että on tiukkoja korismatseja, joissa vastakkain on kaksi hyvää joukkuetta, hyviä pelaajia ja hyvää valmennusta. Kyllä tätä on vain ollut ikävä, Suomen päävalmentaja Jyri Lohikoski iloitsi Koripalloliiton tiedotteessa.

– Se ei ollut kaikilta osin kauneinta taikka tehokkainta, mutta varsinkin toisen neljänneksen lopun ja koko kolmannen neljänneksen puolustuspeliin olen tyytyväinen, Lohikoski lisäsi.

Vaikka Suomi osui kakkosensa mainiosti 24/45 (53%), niin kolmosissa (5/20, 25%) ja vapaaheitoissa (13/27, 48%) jäi parannettavaa.

– Pikkaisen tehtiin vaikeaksi homma itsellemme, mutta vastustaja on tähän ikävaiheeseen hyvin urheilullinen ja sitkeä.

Suomen onnistujiin lukeutuivat jälleen ison kaluston Roope Filtness (14/12) ja Olavi Suutela (16/11/4 riistoa), joista molemmille tupla-tuplat olivat toiset laatuaan. Takakentältä taas palloskriinihyökkäystä pyörittivät hienosti Brunel Madzou (9/4/4 riistoa), Elmeri Abbey (11/0) ja Kalle Kuivalainen (10/4/6 syöttöä).

Islannin tehoista vastasivat Brynjar Kári Gunnarsson (22/3) ja Tómas Valur Brastarson (12/11).

16-vuotiaiden tyttöjen ottelussa Suomi jätti vieraskoreuden Susi Training Centerin ulkopuolelle, kun Sudenpennut tyrmäsi Islannin jättämällä vieraat vain kahteen pisteeseen toisella neljänneksellä.

Vaikka puoliajan jälkeen puntit tasoittuivat pelillisesti, niin voittaja oli jo ratkennut: Suomi vei ottelun murskalukemin 97-51 (53-12).

– Ensimmäiset 25 minuuttia olimme melkoisen ylivoimaisia. Aika lailla onnistuimme niissä asioissa, missä pitikin. Viimeiset 15 minuuttia olivat vaikeat. Kaveri nosti intensiteettiä, meidän intensiteetti laski. Emme pystyneet johtoa enää kasvattamaan, muttei annettu periksikään, Suomen päävalmentaja Jussi Räikkä aloitti.

– Mutta mitäpä siinä, parempia oltiin ja hyvällä ilmeellä tulimme jälleen peliin. Ei voi olla kuin tyytyväinen. Riisuimme Islannin aseista ja hyökkäsimme kohtia koria sekä nopeissä, hyökkäyslevypalloissa että puolen kentän pelitilanteissa. Saimme niitä paikkoja, joita olemme etsimässä.

Ottelun hahmo oli tällä kertaa Fiia Hellsten, joka viimeisteli 13 pistettä, 9 levypalloa ja neljä riistoa 19 minuutissa ja 46 sekunnissa. Hellstenin plus-miinus-lukema oli häikäisevästi +53. Hellstenin lisäksi pisteiden makuun pääsivät Elina Aarnisalo (18/5/3 syöttöä), Elsa Lemmilä (14/9) ja Pauliina Hattula (16/7/4 syöttöä).

– Pauliinan ensimmäinen vaihto meni ihan ohitse. Sieltä tuli aika vihainen nuori nainen vaihtoon, mutta kun hän sai toisen vaihdon, niin hän tuli aivan eri ilmeellä. Jos pelaat huonosti, käyt vaihdossa, tulet takaisin ja pelaat loistavasti, niin sehän voi kuulostaa helpolta, muttei se aina näin ole nuorelle pelaajalle. Hän osoitti, että häneltä se ainakin onnistuu.

Islannilta vastaan pistivät Sara Líf Boama (11/6/3 syöttöä/10 riistoa) ja Hildur Björk Gunnsteinsdóttir (10/4).