18-vuotiaiden Pohjoismaiden mestaruuskisat toivat Suomelle kaksi mitalia – tytöille kullan, pojille hopean. Omien turnaustensa arvokkaimmiksi pelaajiksi valittiin Henna Sandvik ja Miro Little.

Suomen U18-tyttöjä ei PM-kisoissa pidätellyt mikään. Viimeinen ottelu antoi näyttävän sinetin erinomaiselle menestykselle koko turnauksessa, sillä peli Viroa vastaan päättyi Suomen 109–46-voittoon. Joukkueen kaulaan puettiin pelin jälkeen ansaitut kultamitalit – Suomi ei hävinnyt neljästä ottelustaan ainuttakaan.

– Hyvinhän se meni. Kiitos kuuluu koripalloliitolle, että olemme saaneet leirittää joukkuetta täysimääräisesti. Olimme sen ansiosta selkeästi muita maita edellä. Puolustuksemme parani koko ajan loppua kohti, ja levypallopelaaminen oli lopulta turnausvoitossamme avainasemassa. Olin tyytyväinen erityisesti koko kentän pelaamiseemme, kommentoi päävalmentaja Jussi Laakso Koripalloliiton tiedotteessa.

Päätösottelun pisterohmu oli aiemminkin samassa roolissa nähty Henna Sandvik. Taiturin kädestä lähti heittoja 19 pisteen arvoisesti ja koriin johtavia syöttöjä viisi. Sormiin tarttui myös seitsemän levypalloa. Laadukas jälki tuli turnauksen aikana niin tutuksi, että Sandvik pokkasi myös koko turnauksen MVP-palkinnon. Hänen lisäkseen all stars -viisikkoon valittiin Kati Ollilainen.

– Pakko sanoa, että Sandvik ja Ollilainen, jotka ovat jo naisten maajoukkueessakin esiintyneet, ovat tälle ikäryhmälle kultaakin arvokkaampi kaksikko. Meidän tehtävämme on kasvattaa pelaajia naisten maajoukkueeseen, ja tästä ryhmästä on kaksi jo valmiina ja voi hyvin olla, että lisää tulee. Myös Annika Aarrejoen ennakkoluulottomat otteet olivat ilo silmälle. Mutta ylipäätään koko joukkue pelasi todella hienolla ilmeellä, ja meillä oli hauskaa yhdessä, Laakso toteaa.

Pojille kaulaan hopeamitalit

Suomen U18-pojat voittivat PM-turnauksen viimeisenä pelipäivänä oman ottelunsa Viroa vastaan turvallisella marginaalilla 105–87, mutta valitettavasti Ruotsi ratkaisi mitalijärjestyksen omassa pelissään. Suomi ja Ruotsi päätyivät tasapisteisiin otteluvoitoin 3–1, mutta erittäin täpärän keskinäisen voiton ansiosta Ruotsi juhli mestaruutta.

– Pelasimme kaksi erittäin hyvää peliä ja kaksi kohtuullista peliä. Kokonaiskuva oli siinä mielessä oikein positiivinen, kun ottaa huomioon, että meillä oli valmistautumisessa haasteita. Välillä puuttui melkein puolet jätkistä erinäisten koronaongelmien takia, ja porukassa oli mukana peräti seitsemän ensikertalaista. Löysimme silti selkeän oman pelillisen identiteetin ja toteutimme sitä. Olen ylpeä pelaajista, kommentoi päävalmentaja Mikko Tupamäki.

Päätösottelussa Viroa vastaan edukseen erottui erityisesti Viljami Vartiainen, joka tykitti tauluun 21 pistettä häikäisevillä heittotarkkuuksilla – Vartiaisen viidestä kaukoheitosta upposi neljä. Koko turnauksen MVP-pystin nimiinsä vei kuitenkin useimmissa ottelussa Suomen kovimmaksi pistemieheksi noussut Miro Little, joka Viroa vastaan keräsi monipuolisen tilastorivin yhdeksän pistettä, seitsemän levypalloa ja viisi koriin johtavaa syöttöä.

– Tämän joukkueen parhaita piirteitä oli se, että pelasimme yhdessä. Joka ottelussa oli esimerkiksi erittäin paljon syöttöjä. Mutta Miro Little täytyy toki koko turnauksen arvokkaimpana pelaajana nostaa esille. Porukan ensikertalaisista haluan mainita Oliver Kandénin, joka oli muutaman poissaolon takia heti erittäin isossa roolissa ja pelasi siihen nähden hyvin. Mutta joka pelissä tuli onnistumisia kyllä todella laajalta pelaajavalikoimalta, ja se on aina hyvä, Tupamäki toteaa.