Veera Pirttinen, 24, lähti takaisin ulkomaan kentille vietettyään viime kauden Korisliigassa Catzissa. Tuleviin EM-karsintaotteluihin valmistautuvan Pirttisen tämän kauden seura on slovakialainen Piestanske Cajky.

Pirttinen on aiemmin urallaan pelannut Saksan Bundesliigassa sekä Islannissa. Täksi kaudeksi veri veti jälleen ulkomaille ja uudeksi osoitteeksi valikoitui Slovakia. Piestanske Cajky on maan kärkiseuroja ja osallistui myös EuroCupin karsintoihin, mutta joukkue ei selvinnyt lohkovaiheeseen.

– Minulla oli selkeänä ja ensisijaisena päämääränä löytää ulkomailta joukkue ja Slovakiasta löytyi kilpailukykyinen joukkue. Pelasimme EuroCupin karsintoja ja se oli myös yksi painava syy miksi tulin tänne, Pirttinen valottaa Koripalloliiton tiedotteessa.

Piestanske Cajky sai EuroCupin karsinnoissa vastaansa ranskalaisen Flammesin. Ranskalaisjoukkue oli otteluparissa vahvempi edeten lohkovaiheeseen yhteispistein 152-116.

– Meille tuli siihen tosi kova vastustaja, joka on pelannut Euroliigaa ja EuroCupia. Pelasimme ensimmäisessä pelissä ihan hyvin. Toisessa sitten meidän joukkueen pelaaja mursi sääriluunsa neljännen jakson alussa. Peli oli keskeytettynä puoli tuntia ja otteluun loppu olikin sitten pomputtelua ja heittämistä. Meidän olisi muutenkin pitänyt voittaa se peli 14 pisteellä eikä siinä ollut hirveästi saumoja. Oli kuitenkin hieno päästä pelaamaan noita pelejä, Pirttinen analysoi EuroCupin karsintaotteluita.

Piestanske Cajky pelaa Slovakian liigan lisäksi myös Itä-Euroopan naisten koripallosarjaa EWBL:ää. Siinä on mukana Slovakian lisäksi joukkueita Venäjältä, Valko-Venäjältä, Liettuasta, Latviasta ja Tshekistä. Kilpailussa on mukana 12 joukkue, jotka on jaettu kahteen lohkoon. Lohkovaiheen jälkeen lohkojen neljä parasta joukkuetta jatkavat pudotuspeleihin. Kilpailu huipentuu maaliskuussa pelattavaan Final Four -turnaukseen.

Lohkovaiheet pelataan kolmena turnauksena. Cajky pelasi jo ensimmäisen turnauksen, jossa se hävisi niukasti liettualaiselle Kibirkstisille 47-51, mutta voitti toisessa valkovenäläisen Olimpia Grodnon 74-57. Olimpiaa vastaan Pirttinen heitti 20 pistettä ja valittiin myös joukkueensa parhaaksi pelaajaksi.

– On kiva saada kansainvälisiä pelejä muun maalaisia joukkueita vastaan. Se tuo kauteen oman mausteensa.

Cajky on aloittanut pelinsä Slovakian liigassa vahvasti. Alla on kuudesta ottelusta yhtä monta voittoa ja mukaan mahtuu myös muutama murskavoitto. UMB Banska Bystrica kaatui 77 pisteen erolla, Poprad jäi jalkoihin 50 pisteellä, Slovan Bratislava 46 pisteellä ja Samorin 30 pisteellä.

– Tasoerot ovat kyllä isoja. Sarjassa on muutama kovempi kärkijoukkue, jotka ovat samalla tasolla, mutta sitten on aika paljon myös heikompia joukkueita, Pirttinen arvioi sarjaa.

Vaikka sarjassa riittää vaihtelua, niin Pirttinen on ollut tyytyväinen seuravalintaansa. Kova kilpailu joukkueen sisällä kompensoi sarjassa tulevia selviä voittoja.

– Organisaatio on hoitanut kaiken hyvin ja ammattimaisesti. Ei tarvitse murehtia mistään kentän ulkopuolella, vaan kaikki on hoidettu. Meillä on tosi hyvä joukkue ja joukkueesta löytyy syvyyttä. Se tarkoittaa sitä, että treeneissäkin mennään tosi kovaa koko ajan ja treenaamme todella hyvin. Vaikka jotkut pelit ovat vähän helpompia, niin kovien treenien ansiosta arki on erittäin laadukasta, kehuu Pirttinen.

Cajky on peluuttanut joukkuettaan laajalla rotaatiolla, sillä kaikkien pelaajien peliajat pyörivät keskimäärin 12-25 välillä. Pirttiselle minuutteja on kertynyt tähän mennessä keskimäärin 20 ja sinä aikana hän on tilastoinut keskiarvoikseen 8,3 pistettä, 3,0 levypalloa, 2,2 riistoa ja 1,2 syöttöä.

– Toivon itseltäni tasaista kautta. Pystyn harjoittelemaan täällä hyvin ja sillä on varmasti positiivisia vaikutuksia jatkoa ajatellen. Olen ollut todella tyytyväinen.

Slovakialaista naiskorista ovat hallinneet Ruzomberok sekä Kosice, sillä kertaakaan mestaruus ei ole mennyt näiden kahden joukkueen ulkopuolelle. Ruzomberok on voittanut kolme edellistä mestaruutta ja sitä ennen Kosice voitti 15 mestaruutta peräkkäin katkaisten Ruzomberokin 10 mestaruuden putken. Piestanske Cajky on iskenyt kiilaa kahden menestysjoukkueen väliin, ja on viimeisen seitsemän kauden aikana sijoittunut kuudesti hopealle. Tällä kaudella tavoitteena on murtaa hopeakirous.

– Joukkueemme on pitkän linjan hopeajoukkue Slovakiassa, joten tavoite on mestaruus. Muissa sarjoissa ja cupissa sitten päästä mahdollisimman pitkälle.