Sunnuntaina Susiladiesin EM-karsinnoissa Urhea-hallissa kohtaavan Ukrainan tähtipelaaja on Alina Iagupova, joka on voittanut kaksi edellistä Euroliigan arvokkaimman pelaajan palkintoa (MVP) turkkilaisen Fenerbahcen riveissä.

Kaudella 2020-21 Iagupova palkittiin Euroliigan MVP:ksi yksimielisesti, kun hän johdatti Fenerbahcen Final Four -vaiheeseen 20,6 pisteen, 7,6 levypallon, 4,4 syötön ja 2,0 riiston keskiarvoilla. Kuluvalla kaudella 2021-22 hän on tilastoinut keskimäärin 16,4 pistettä, 4,4 levypalloa ja 6,2 syöttöä viidessä Euroliiga-ottelussa.

EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa Iagupova oli hurjassa vireessä, kun Ukraina nappasi yllätysvoiton Ranskasta. Iagupova takoi 33 pistettä, 6 levypalloa ja 5 syöttöä.

Iagupova on Suomelle tuttu vastustaja edellisistä EM-karsinnoista. Viime helmikuussa Iagupova väänsi 21 pisteen, 4 levypallon, 11 syötön ja 5 riiston iltapuhteen, kun taas marraskuussa 2020 hän keräsi nimiinsä tripla-tuplan 22 pisteellä, 12 levypallolla ja 10 syötöllä.

– Iagupovassa yhdistyy kentän kovin fysiikka ja kentän ylivoimaisesti parhaat koripallotaidot. Se on yleensä ihan hyvä kombo, Susiladiesin apuvalmentaja Niko Hellman taustoittaa Koripalloliiton tiedotteessa.

Vielä tähän mennessä 29-vuotias Iagupova on pysynyt seuratasolla visusti vanhalla mantereella. Hänet on kyllä varattu WNBA:han jo 2013 ja hänen uutisoitiin helmikuussa 2019 tehneet sopimuksen Los Angeles Sparksin kanssa, mutta vielä hän ei ole – syystä tai toisesta – pelannut WNBA:ssa peliäkään.

– Sen takia hän onkin maailmanlaajuisesti vähän aliarvostettu. Jos hän olisi siellä pelannut, niin myös Yhdysvaltojen puolella hänestä puhuttaisiin muiden maailman parhaiden joukossa, jos sitä ei vielä mittavasti tehdä, Hellman kertoo.