Suomen miesten maajoukkuetta yhtäjaksoisesti vuodesta 2004 ja kaikkiaan 23 vuotta valmentanut Henrik Dettmann, 63, astuu syrjään Susijengin peräsimestä ensi kesänä. Dettmannin tilalle päävalmentajaksi nousee päävalmentajana SIG Strasbourgia Ranskassa luotsaava Susijengin pitkäaikainen apuvalmentaja Lassi Tuovi, 34.

Susijengin ja Koripalloliiton johto on käynyt keskusteluja päävalmentajanvaihdoksesta tiiviisti viime kuukausien ajan. Lassi Tuovi oli päävalmentajaehdokaslistan kärkiehdokkaita alusta asti ja lopulta luonteva valinta Dettmannin työn jatkajaksi.

– Eräs indikaattori suomalaisen koripallon kehityksestä on ulkomailla ammattilaisina työskentelevien ammattilaistemme määrä. Koimme Lassi Tuovin osoittaneen eurooppalaisissa seurajoukkueissa sekä yhdentoista Susijengin kanssa viettämänsä vuotensa aikana varttuneensa tehtävän tasalle ja valmiiksi kestämään ne paineet, jotka päävalmentaja väkisinkin harteilleen saa, kommentoi Koripalloliiton puheenjohtaja Timo Elo liiton tiedotteessa.

Koripalloliiton toimitusjohtaja Ari Tammivaara oli keskeinen toimija, kun palaset koottiin yhteen sen jälkeen, kun Dettmann lähestyi ajatuksillaan sukupolvenvaihdoksesta Koripalloliiton johtoa Susijengin varmistettua paikkansa syksyn 2022 EM-kisoihin.

– Lassin valitseminen päävalmentajaksi osoittaa sitä, että Susijengi on prosessi, ei projekti. Meidän toimintaolosuhteissamme jatkuvuudella on valtavan suuri merkitys ja Lassin nimitys merkitsee prosessin siirtymistä sen seuraavaan vaiheeseen sellaisen valmentajan alaisuudessa, joka on ollut pitkään merkittävä osa kokonaisuutta, Tammivaara kertoo.

Vaikka Dettmannin nimi on jo vuosikymmenten ajan ollut lähestulkoon synonyyminen Suomen miesten koripallomaajoukkueen päävalmentajan pestin kanssa, on ajatus päävalmentajan fläppitaulun ojentamisesta nuoremmille pyörinyt hänen mielessään jo muutaman vuoden.

– Valmentajanvaihdos on oma rupeamansa, eikä se tapahdu yhdessä yössä. Syksyn 2022 EM-kisapaikan saavuttaminen takasi joukkueelle ja sen uudelle päävalmentajalle tarvittavan työrauhan tällaisen hallitun muutoksen toteuttamiseen, Dettmann muotoilee.

Dettmann jatkaa valmennuksen johtajana, Tuovi päävalmentajaksi ensi kesänä

Dettmann valmentaa Susijengiä vielä ainakin seurajoukkuekauden 2021–22 aikaisissa MM-karsintaikkunoissa.

Portaittaisella päävalmentajanvaihdoksella on tarkoitus tarjota uudelle päävalmentajalle työrauha. Lassi Tuovi komentaa päivätyönään Ranskan liigaa ja FIBA:n Mestareiden Liigaa pelaavaa SIG Strasbourgia.

– Haluamme antaa Lassille täyden työrauhan SIG Strasbourgin kanssa ja hän tulee siirtymään päävalmentajan pestiin ensi kesänä, kun hän on siihen seurajoukkuevelvollisuuksiensa puolesta valmis, Tammivaara kommentoi.

Vaikka Dettmann väistyykin Susijengin päävalmentajan paikalta, hän jatkaa tehtävässään Koripalloliiton valmennuksen johtajana ja Susijengin valmennuksen apujoukoissa.

– Lassi saa Susijengissä hyvin hoidetun ryhmän johdettavakseen. Oma tuleva työnsarkani suomalaisen koripallon puolesta sijaitsee yhä useammin kulisseissa ja kabineteissa. Tulen tekemään yhdessä koko organisaation kanssa kaikkeni tukeakseni häntä tässä vaativassa työssä, Dettmann kommentoi.