Helmikuun MM-karsintaikkunassa Susijengiä vastaan asettuva hallitseva Euroopan mestari ja olympianelonen Slovenia on kuulunut kansainväliseen koripalloeliittiin jo vuosien ajan. Susijengin apuvalmentaja Lassi Tuovin mukaan joukkue pelaa ”iloisessa hurmoksessa”, joka perustuu pitkään yhteiseen historiaan ja maailmanluokan taitoon jokaisella pelipaikalla.

Kuvaillessaan Slovenian pelitapaa Tuovi ei säästele ylisanoissaan.

– Erittäin vauhdikasta, liikkuvaa koripalloa. Äärimmäisen aggressiivisen ja monipuolisen laituriosaston ympärillä on heittotaitoisia ja aggressiivisia pelaajia, joilla on vapaa roolitus. Slovenialaiset tykkäävät pelata kollektiivisesti, eli palloa haetaan yhä parempaan heittopaikkaan tosi taitavasti, Tuovi ylistää MM-karsintavastustajaa Koripalloliiton tiedotteessa.

– Puolustuksessa Slovenia pelaa luonnollisesti äärimmäisen kovaa ja heillä on pelaajatyyppejä, jotka haastavat ja ennen kaikkea kilpailevat jokaisesta pallonhallinnasta.

Slovenia osoitti koko koripalloilevalle maailmalle mahtinsa rynnimällä vuoden 2017 Euroopan mestaruuteen vanhan sotaratsunsa Goran Dragicin johdolla. Kesän 2021 olympialaiset olivat puolestaan nuoren virtuoosin Luka Doncicin näytös, joka päättyi Slovenian osalta pronssiotteluun.

Vaikka Goran Dragic on lyönyt pelitossunsa naulaan maajoukkuetasolla ja Doncic on NBA:ssa, Slovenialla on tuoda MM-karsintaikkunassa kentälle lähes paras mahdollinen miehistönsä.

– Vuoden 2017 EM-kisat Slovenia veti suoranaisessa hurmoksessa ja senkin jälkeen kaikesta näkyy, miten he nauttivat pelaamisesta yhteen. Esimerkiksi Klemen Prepelic, Jaka Blazic ja Zoran Dragic ovat pelanneet maajoukkueessa vuosikaudet ja tartuttavat koko joukkueeseen äärimmäisen itseluottamuksen, Tuovi jatkaa.

Tuovi kiinnittää huomiota ennen kaikkea Slovenian pelirohkeuteen ja itseluottamukseen.

– Heidän pelaajansa haastavat mielellään hyökkäysedun saadessaan ja joukkueen syöttötaito on poikkeuksellinen. Jo heidän vapaaheittomääränsä edellisessä MM-karsintaikkunassa (43 Kroatiaa vastaan, 33 Ruotsiaa vastaan) kertovat paljon joukkueen kyvystä ja rohkeudesta.

Coach Tuovin tärpit – seuraa heitä
Klemen Prepelic (189 cm/29 v): ”Slovenia juoksuttaa Prepelicille jatkuvasti erilaisia heittokuvioita, vähän kuin Susijengi Sasulle (Salin). Joukkueen tärkein pelaaja otteluiden isolla hetkillä. Prepelic on myös todella hyvä haastamaan ja pääsemään vapaaheittoviivalle.”

Zoran Dragic (196/32): ”Dragic oli sivussa edellisestä karsintaikkunasta ja hän tuo uuden lookin Slovenian pelaamiseen. Erittäin määrätietoinen, kovaa korille ajava vauhdikas pelaaja, joka tykkää juosta kenttää. Dragic vahvistaa Slovenian laituriosastoa, joka muutenkin ottaa suurimman osan ratkaisuista.”

Mike Tobey (213/27): ”Varsin monipuolinen iso pelaaja, joka pystyy pelaamaan vitospaikalla, mutta myös levittämään kolmosillaan kenttää ja syöttämään. Slovenia käyttää Tobeyta paljon hyökkäyksessä pelinrakenteluun. Lisäksi Tobey osaa rullata korille ja pelata koriraudan yläpuolella.”

Slovenian maajoukkue II MM-karsintaikkunassa 21.-28.2.2022

# Nimi Pituus Syntynyt Seura
5 Luka RUPNIK 186 1993 Yalovaspor (TUR)
6 Aleksej NIKOLIC 191 1995 San Pablo Burgos (ESP)
7 Klemen PREPELIC 189 1992 Valencia (ESP)
8 Edo MURIC 202 1991 Cedevita Olimpija (SVN)
10 Mike TOBEY 213 1994 Valencia (ESP)
11 Jaka BLAZIC 196 1990 Cedevita Olimpija (SVN)
15 Gregor HROVAT 196 1994 Elan Bearnais (FRA)
27 Ziga DIMEC 211 1993 Anwil Wloclawek (POL)
30 Zoran DRAGIC 196 1989 Cedevita Olimpija (SVN)
34 Jurij MACURA 211 1999 KK Krka (SVN)
55 Jakob CEBASEK 200 1991 Leuven Bears (BEL)
  Gregor GLAS 197 2001 Partizan Belgrad (SRB)
  Ziga SAMAR 197 2001 Fuenlabrada (ESP)
  Luka SCUKA 208 2002 Cedevita Olimpija (SVN)

Päävalmentaja Aleksander SEKULIC
Valmentaja Dalibor DAMJANOVIC
Valmentaja Jernej VALENTINCIC
Valmentaja Dragisa DROBNJAK

Susijengi ja Slovenia kohtaavat Espoo Metro Areenalla perjantaina 25.2. klo 18.30 alkaen. Joukkueet kohtaavat toistamiseen Slovenian Koperissa maanantaina 28.2.