Erik ja Alex Murphy ovat matkanneet Japanista saakka Susijengin avuksi MM-karsintaotteluihin Sloveniaa vastaan. Vaikka Murphyt ovat kuuluneet Susijengin vahvuuteen jo pitkällä 2010-luvun puolella, ovat veljekset edustaneet Suomea miesten maajoukkuetasolla samassa ottelussa vain harvakseltaan.

Kesällä 2017 molemmat Murphyt kuuluivat Susijengin laajaan rinkiin, mutta sitä seuraavan kerran kaksikko juoksi sinivalkoisissa kentälle seuraavan kerran vasta helmikuussa 2021. Murphyt esiintyivät Tbilisin EM-karsintakuplassa edukseen, kun joukkue peittosi Sveitsin ja Georgian ja varmisti paikkansa ensi syyskuun Prahan ja Berliinin EM-kisoissa.

– Paineet vuoden takaiseen kuplaan lähdettäessä olivat isot, koska tiesimme, että tarvitsimme voiton edetäksemme EM-kisoihin. Sveitsi-matsissa olimme kolme neljännestä erinomaisia, vaikka Sveitsi tekikin ottelusta lopulta jännän, Alex tunnelmoi vuoden takaista Koripalloliiton tiedotteessa.

Susijengin olosuhteet ovat puolessa vuosikymmenessä muuttuneet. Vanhat tutut sotaratsut Shawn Huffista ja Jamar Wilsonista Petteri Koposeen ovat edelleen remmissä mukana, mutta Tbilisissä kaksikko sai rinnalleen myös nuoria susia mm. Edon Maxhunin, Elias Valtosen ja Mikael Jantusen muodossa.

Kysymys iästä ja kokemuksesta nousee ainakin 31-vuotiaalla Erik Murphylla väkisinkin mieleen, kun vasta alkaneessa MM-karsintakuplassa parivaljakko on saanut treenisparraajakseen mm. 17-vuotiaan Miro Littlen.

– Minä olen vanha, Erik nauraa.

– Kolmikymppiset pelaajat saavat onneksi Henkalta (Dettmann) muutamia pieniä myönnytyksiä, joista aion ottaa ihan kaiken irti, että jaksan sitten vääntää tosissani nuoria kavereita vastaan ja vastata heidän energiaansa.

– Minä en laske itseäni vanhojen setien joukkoon. Minä olen sillanrakentaja siinä välissä niin kuin Sasu (Salin), Topias (Palmi) ja Mädikin (Alexander Madsen). Mutta kolmekymppiä tulee väistämättä pian täyteen, kommentoi kesäkuussa 29-vuotisiaan juhliva Alex.

Vaikka uusia nuoria miehiä on noussut remmiin mukaan, Murphyt kokevat Susijengin olevan edelleen pitkälti sama kuin ennen.

– Me kaikki viihdytään yhdessä. Tähän jengiin on aina hyvä tulla riippumatta siitä, kuka kokoonpanoon juoksee. Motivaatio on tosi korkealla, vannoo Erik.

Marraskuun MM-karsintaotteluihin Susijengi lähti isossa päässä pahasti vajaamiehisenä, kun Murphyt olivat seurajoukkueensa matkassa Japanissa, Juho Nenonen sairastui kesken karsintojen ja Alexander Madsen ja Remu Raitanen olivat loukkaantuneina sivussa.

Murphyjen mukaantulo antaa Susijengin valmennusjohdolle taas kosolti valinnanvaraa, kun vastaan asettuu hallitseva Euroopan mestari ja olympiakisojen pronssiottelussa esiintynyt Slovenia ja sen isot pelaajat, mm. Mike Tobey (213 cm), Ziga Dimec (211 cm) ja Edo Muric (202 cm).

Lukaan (Doncic) kiinnittyy liiankin paljon huomiota. Slovenia on hallitseva Euroopan mestari ja äärimmäisen hyvä, yhteen hitsautunut jengi. Siitä tulee todella kova haaste meille, nyökyttelee Erik.

– Slovenialla on paljon äärimmäisen korkean tason kansainvälisiä pelaajia. Joukkue on hyvin valmennettu ja he pelaavat korista niin kuin sitä on tarkoitettu pelattavan, Alex kommentoi.

Kliseenkin uhalla koripalloilevat Murphyn veljekset korostavat, että Susijengin on lopulta pelattava huolellisesti omaa peliään. Haaste on valtava, mutta täydellisellä suorituksella jättiläinen on kaadettavissa.

– Meidän on luettava kotiläksymme, oltava valmiita, pysyttävä pelisuunnitelmassa, pelattava kovaa. Tällä tasolla ei helppoja pelejä ole ja Slovenia pystyi edellisessä ikkunassa kääntämään kaksi tiukkaa ottelua voitokseen. Edessä on kova haaste, Erik toteaa.