Tuore Korisliigan hopeamitalisti Salon Vilpas pistää tulevaisuuden kuvioitaan uusiksi. Kaksi vuotta Vilppaan päävalmentajana toiminut Sami Toiviainen siirtyy seuran uudeksi toiminnanjohtajaksi kesäkuun alusta lähtien. Vapautuvalle päävalmentajan pallille hyppää seuran oma kasvatti Jussi Savolainen. Vilppaan valmennusryhmässä jatkavat myös Jere Anttila, Teemu Rannikko sekä Essi Lindgren.

Vilppaan toiminnanjohtajan paikka oli haussa jo talvella, sillä pitkään seuraa johtanut Marko Vihiniemi siirtyi tammikuussa yrityselämän piiriin. Hakijoita toimeen tuli ihan mukavasti, mutta päätös oli lopulta seuralle helppo. Kaksi vuotta sitten Tampereelta Saloon siirtyneen Sami Toiviaisen päävalmentajakaudella Vilpas saavutti seurahistorian ensimmäisen Suomen mestaruuden keväällä 2021 ja tänä vuonna Toiviainen luotsasi Vilppaan komeasti hopealle.

Kuusankoskelta lähtöisin oleva Toiviainen ehti toimia Korisliigassa päävalmentajan 15 kauden ajan ja hän on osoittautunut seurahenkiseksi mieheksi, jolla on aina aikaa myös edustusjoukkueen ulkopuolisille asioille. Toiviainen tulee erinomaisesti toimeen kanssaihmisten kanssa ja hän on päässyt mainiosti sisään Vilppaan toimintaan, joten päävalmentaja oli luonnollinen valinta Marko Vihiniemen seuraajaksi.

– Tässä valmennusvuosien aikana on muutaman kerran tullut mieleen, mitä muuta kuin liigajoukkueen valmennusta voisi koripallon eteen tehdä. Vaikka olenkin ollut aina jollain lailla mukana myös junioritoiminnassa, silti päätyö on ollut liigajoukkueen valmennuksessa. Tämä Vilppaan tarjoama mahdollisuus toimia koko seuran toiminnanjohtajana tuntui heti sellaiselta, johon haluan tarttua. Voin tuoda omaa korisosaamistani tällä tavalla laajemmin esiin ja toivon, että pystyn auttamaan koko seuraa tällä tavoin. Odotan innolla uuden työn alkua, toteaa 668 liigaottelua päävalmentajana toiminut Toiviainen Vilppaan sivuilla.

Toiviaisesta ei olla tekemässä Vilppaalle uutta Vihiniemeä, sillä uuden toimarin työnkuva keskittyy enemmän seuran kokonaisvaltaiseen kehittämiseen ja varsinainen myyntityö jää vähemmälle. Siksi Vilpas palkkaa seuraan uudeksi myyntipäälliköksi salolaisen Niko Kallioniemen, jolla on jo ennestään vahvoja siteitä Vilppaaseen. Kallioniemi aloittaa työnsä seurassa heinäkuussa.

Uuden pestin myötä päävalmentajan paikka Vilppaassa jäi avoimeksi ja se täytetään seuran omalla kasvatilla Jussi Savolaisella, 35. Uusi päävalmentaja teki pitkän uran pelaajana (121 liigaottelua) ja siirtyi sen jälkeen seuran valmennuspuolelle. Savolainen suoritti huippuvalmentajatutkinnon vuonna 2021. Hän on toiminut tällä kaudella Toiviaisen valmennustiimissä sekä luotsasi sen ohella perniöläisen PeU Basketin I divisioona B:n mestaruuteen.

– Lähden odottavaisin ja innokkain fiiliksin uuteen rooliin Vikingsissä. Olen viimeisen vuoden aikana nähnyt millaisia ammattilaisia Jere Anttila, Teemu Rannikko ja Essi Lindgren ovat ja se tuo turvaa myös omaan rooliini päävalmentajana. Kädet jo syyhyävät päästä työskentelemään staffin ja pelaajien kanssa seuraavaa kautta varten, mutta huilataan nyt vielä hetki, kertoo Savolainen tulevasta pestistään.