Catz-ikoni Elena Melto lopettaa loisteliaan koripallouransa. Melto palkittiin viikko sitten Koripalloliiton palkintogaalassa vuoden koripalloilijana.

Valinnan tekivät Naisten Korisliiga-seurojen valmentajat ja kapteenit. Melto on yksi naisten Korisliigan menestyneimmistä pelaajista. Hänen palkintokaapistansa löytyy seitsemän Suomen mestaruutta, kuusi SM-hopeaa, yksi pronssi ja viisi cup-mestaruutta.

Uran päättävä kausi oli Melton 17. Naisten Korisliigassa, joista 15 hän on pelannut Catzissa ja kaksi Peli-Karhuissa. Päättyneellä kaudella hän teki uransa kovimman pistekeskiarvon 20,2 pistettä ottelua kohden. Lisäksi hän nappasi 9,8 levypalloa ja antoi 3,4 koriin johtanutta syöttöä.

9-vuotiaana pelaamisen Venäjällä aloittanut Melto on käynyt lapsena kovan koulun, joka on kasvattanut hänestä suomalaisen huippupelaajan.

− Ehkä kokemukseni Pietarissa ja Venäjän juniorimaajoukkueissa ovat tehneet minusta pelaajan, joka tahtoo voittaa enemmän kuin mitään muuta. Teen aina kaikkeni voidakseni toteuttaa sen, mitä olen luvannut.

− Jo ennen kauden alkua olin miettinyt, että tämä on mahdollisesti viimeinen kauteni pelaajana ja halusin sen pelata Catzissä. Kun loukkaannuin syksyllä ennen kauden alkua, siinä oli vaihtoehtona joko leikkaus ja koko kausi ohi saman tien tai sitten kuntoutus ja mahdollinen paluu kentille. Puhuin tästä Petrin (Joukainen) kanssa. Hän toivoi, että kuntouttaisin itseni ja jatkaisin pelaamista. Koin, että pelaajana pystyin auttamaan joukkuetta myös henkisesti paremmin kuin penkiltä. Ajatukseni oli myös, että haluan lopettaa Catzissa.

– Lopullisen päätöksen tein vasta pari päivää sitten. Päätös oli erittäin vaikea, kun takana oli hyvä henkilökohtainen kausi. Koripallo on ollut koko elämäni sata prosenttisesti ja sen kautta olen saanut ihanan perheen, miehen ja kaksi lasta, kertoi Melto Catzin sivuilla.

Vaikka Melton koripallon ensiopit on saatu Venäjällä, hän on virallisesti Catzin kasvatti. Vuonna 2018 Suomen kansalaisuuden saanut Melto on aiemmin palkittu kahdesti sekä Vuoden ulkomaalaisvahvistuksena (2012,2016) ja finaalien arvokkaimpana pelaajana (2010, 2013).

Naisten Korisliigassa hän on pelannut 484 ottelua, joissa hän on viimeistellyt 7232 pistettä ja 3929 levypalloa. Pudotuspelit mukaan lukien hän on kaikkien aikojen pistetilastossa kolmantena Lea Hakalan ja Kenya Robinsonin perässä ja levypallotilastossa neljäntenä Auli Nyman jälkeen.

Tulevaisuuden suunnitelmista LMelto ei osannut vielä sanoa mitään.

− Kaikki on auki. Lopettamispäätös oli vaikea, jonka takia en ole ehtinyt miettiä mitään. Nyt on yksi vaihe elämässä takana ja katson luottavaisena tulevaisuuteen.