Susijengin haastajamaajoukkue päätti kesäkuun toisen Viro-maaottelunsa diplomaattisesti ani harvinaiseen 74–74 (32–28) -tasapeliin. Viro johti ottelua kuudella pisteellä vielä päätösjakson puolessavälissä, mutta edellisillan tavoin Suomi oli terävänä loppuminuuteilla ja sai vielä viime sekunneilla potentiaalisen voittoheiton ilmaan.

Viron ja Suomen haastajamaajoukkueiden kohtaaminen oli monella tapaa torstai-illan toisinto, sillä johtoasema aaltoili läpi pelin puolelta toiselle ja joukkuepuolustuksen asettuessa kohdalleen sai kumpikin joukkue rytmiä myös hyökkäyspäähän.

Niin ikään edellispäivän ottelun tavoin joukkueet jumittuivat pitkiksi ajoiksi poteroasetelmiin heittojen kalahdellessa rautoihin ja kenttätapahtumien äityessä hetkittäin painiksi.

Viro hallitsi päätösjaksoa superlupauksensa Henri Veesaarin onnistumisilla ja johti vielä neljä ja puoli minuuttia ennen loppua pistein 66–60. Susihaastajat nousivat kuitenkin kanveesin partaalta, kun Remu Raitanen ja Antti Ahonen osuivat kaaren takaa, Severi Kaukiainen viimeisteli layupin ruuhkasta ja jakoi kaksi korisyöttöä ja virolaispuolustukselle paikoin täysin pitelemätön 211-senttinen Fede Federiko säkitti pikavauhtia kuusi pistettä.

Susihaastajille jäi vielä mahdollisuus hakea voittoheitto pelin viimeisessä hyökkäyksessä, mutta rohkeasti pelanneen Severi Kaukiaisen hyppyheitto kierähti raudoista ulos ja ottelu päätettiin aikatauluteknisistä syistä tasapeliin ilman jatkoaikaa.

Kaksinumeroisille pisteille ylsivät Fede Federiko (17/4), jälleen kerran tukun tärkeitä koreja sivaltanut Remu Raitanen (12/6) ja urheilullisuuttaan hetkittäin väläytellyt Olivier Nkamhoua (11/3). Takakentällä Miro Little (8/3), Severi Kaukiainen (7/1/6 syöttöä), Perttu Blomgren (5/1/6 syöttöä) ja Lassi Nikkarinen (0/5/5 syöttöä) esiintyivät energisesti ja ennakkoluulottomasti.

– Eilinen jatkoaikapeli näkyi molempien joukkueiden pelissä ensimmäisellä puoliajalla. Liike ja intensiivisyys eivät olleet eilisen tasolla. Toisella puoliajalla pelaajat vastasivat haasteeseen ja saimme nostettua intensiivisyyttä ja tempoa, kuten teki Virokin. Viro sai hyvällä heittopelillä pienoisen johdon, mutta eilisen tapaan tultiin rinnalle ja saatiin viimeinen pallonhallinta, susihaastajien päävalmentaja Hanno Möttölä summasi ottelun kulun Koripalloliiton tiedotteessa.

Kun jalat eivät kantaneet perjantaisen tavoin, tarvittiin penkiltä energiaa. Möttölä kiittelikin joukkueen penkkipelaajia huutoon vastaamisesta.

– Toisella puoliajalla Antti Ahonen, Lassi Nikkarinen ja Severi Kaukiainen toivat toisen vaihteen puolustukseen. Aloitusviisikon pelaajista Fede Federiko oli molemmissa peleissä oikein hyvä ja viimeisteli tänään tehokkaasti ja näyttävästi.

Tiivis Tallinnan matka toi susihaastajille vuorokauden sisään kaksi täpärää ottelua, joista ensimmäisestä tarttui tuliaisiksi voitto ja toisesta tasapeli. Möttölä piti Tallinnan otteluita opettavaisina jatkoa ajatellen.

– Isoin oppi oli varmasti se, kuinka meidän pelitavassamme hyvä puolustus ja hyökkäys kulkevat käsi kädessä. Aina, kun reagoimme pallonhallinnan vaihtoon nopeammin kuin Viro, veimme peliä, hän kommentoi.

Viro – Suomi 74–74 (16–17, 32–28, 56–50), miesten haastajien maaottelu, Tallinna (Viro) 17.6.2022

Suomi: Fede Federiko 17/4, Remu Raitanen 12/6, Olivier Nkamhoua 11/3, Miro Little 8/3, Severi Kaukiainen 7/1/6 syöttöä, Hannes Pöllä 5/2, Perttu Blomgren 5/1/6 syöttöä, Touko Tainamo 4/4, Antti Ahonen 3/1, Mustapha Amzil 2/1, Lassi Nikkarinen 0/5/5 syöttöä, Erik Sajantila 0/1.

Viro: Henri Veesaar 18/7/4 riistoa, Matthias Tass 15/1/4 syöttöä, Artur Konontsuk 10/1/5 syöttöä.

Lähde: Koripalloliiton tiedote