Tuomas ja Joonas Iisalo nostivat ensin Merlins Crailsheim Saksan Bundesliigan hänniltä pudotuspelijoukkueeksi, ja tällä kaudella he luotsasivat viime kaudella pudotuspelien ulkopuolelle jääneen Bonnin runkosarjan kakkoseksi ja välieriin saakka. Tuomas Iisalo valittiinkin Bundesliigan vuoden valmentajaksi.

Bonnin kausi oli kaikkinensa erinomainen. Edelliskaudella Bonn oli jäänyt pudotuspelien ulkopuolelle sijoittuen runkosarjassa sijalle 13, mutta tällä kaudella suomalaiskaksikko nosti seuran takaisin parrasvaloihin. Bonn sijoittui runkosarjassa toiseksi, joka tasaa seurahistorian ennätyksen. Edellisen kerran seura sijoittui samalle sijalle kaudella 2008-09.

Bonn selvitti tiensä pudotuspelien ensimmäiseltä kierrokselta välieriin ja pisti Euroliigajoukkue Bayern Münchenin tiukoille välieräsarjassa taipuen lopulta 2-3. Tuomas Iisalo ei antanut kuitenkaan välierätappion himmentää kauden kokonaistulosta.

– Täytyy sanoa, että jos olisimme menneet viidennessä pelissä jatkoon, niin se olisi ollut käsittämätön saavutus. Kokonaisuudessaan ajatellen, kausi ei olisi juuri paremmin voinut mennä. Se oli kuin suoraan käsikirjoituksesta. Kausi lähti hyvin käyntiin ja pystyimme melkein jokaisella kauden kolmanneksella parantamaan. Voitimme puolivälierissä EuroCup-joukkue Hampurin suoraan 3-0 ja pelasimme tasaväkisesti Bayern Müncheniä vastaan, joka operoi täysin erikokoisella budjetilla kuin muut joukkueet. Kausi oli kokonaisuudessaan täysosuma, Iisalo analysoi kautta Koripalloliiton tiedotteessa.

Välieräsarja Bayern Müncheniä vastaan oli monin tavoin mielenkiintoinen. Bayern München on budjetiltaan selkeästi Bundesliigan ykkösjoukkue ja vei Euroliigan pudotuspeleissä Barcelonan viiteen peliin. Bonn pääsi pudotuspelisarjaan kotiedulla, mutta hävisi kaksi ensimmäistä peliään kotona. Joukkue osoitti kuitenkin luonteenlujuutta hakemalla kaksi vierasvoittoa Münchenistä. Ratkaisevassa viidennessä pelissä Bonn joutui taipumaan kovan taistelun jälkeen ja näin pudotuspelisarjan kaikki viisi peliä päättyivät vierasvoittoihin.

– Harvoin voitat Bayernin kahdesti vieraissa. Se kertoo tämän joukkueen henkisestä vahvuudesta ja miten hyvin pelaajat ovat hitsautuneet yhteen. Pystyimme usein tiukoissa tilanteissa löytämään keinot nousemaan voittoon. Hampuriakin vastaan olimme usein takaa-ajoasemassa, mutta onnistuimme nousemaan voittoihin.

Iisalo on jokaisena vuotena pystynyt viemään joukkueitaan eteenpäin, vaikka menestyksen myötä avainpelaajia on lähtenyt isompiin ympyröihin. Tämän vuoden menestyksen myötä Bonn ansaitsi paikan Mestarien liigassa, joka toimii myös houkuttimena pelaajille.

– On jokavuotinen positiivinen ongelma, että hyvän kauden jälkeen pelaajien pitäminen on hankalaa. Meillä on kuitenkin uusi valttikortti, kun pelaamme europelejä ensi kaudella. Se lisää kiinnostusta myös pelaajien suunnalta.

Yksi iso muutos tapahtuu myös Iisalon rinnalla, kun pikkuveli Joonas nimettiin Bundesliigassa pelaavan Heidelberg Academicsin päävalmentajaksi. Veljesparin nuoremmalla oli iso rooli Tuomaksen oikeana kätenä. 

– Joonaksen tehtävänkuva oli niin uniikki, ettei siihen pysty hankkimaan vain yhtä henkilöä. Hänelle kuului koripallovalmentamisen lisäksi myös fysiikkavalmennus. Niinpä olemme päättäneet korvata hänet yhdellä koripallovalmentajalla sekä yhdellä fysiikkavalmentajalla.

Ensi kaudella nähdäänkin vähintään kahdesti Iisalon veljesten välinen kohtaaminen. Veljekset ovat nuoruudessaan tottuneet vääntämään vastakkain pihaleikeissä ja peleissä, mutta päävalmentajina kyseessä on ensimmäinen kerta.

– Varmasti se herättää tunteita. Kaiken kaikkiaan on huikeaa, että kaksi suomalaisveljestä valmentaa Bundesliigassa. Enemmän se kertoo siitä, että Saksassa arvostetaan suomalaista valmennusta. Itse peli on kuitenkin tapahtuma muiden joukossa.

Iisalot ovatkin jatkumoa hyvää työtä tehneistä suomalaisvalmentajista Saksassa. Henrik Dettmann, Ari Tammivaara, Anton ”Ponttis” Mirolybov, Gordon Herbert sekä vakuuttavaa jälkeä muun muassa Saksan ProA:ssa Tigers Tübingenissa tehnyt, ja pitkään Ulmin organisaatiossa toiminut Daniel Jansson, ovat omalta osalta tuoneet suomalaista valmennusosaamista esille Saksassa.

– Danny on tehnyt jo pitkään hyvää duunia täällä, Henkka, Ari, Ponttis ja tietyllä tapaa Gordiekin ovat tehneet täällä hyvää työtä aiemmin, ja suomalaisvalmentajat tunnetaan laadukkaasta työstä. Yhtä lailla Lassi (Tuovi) on tuossa melkein naapurissa tehnyt erittäin hyvää työtä, Iisalo muistuttaa.

Lähde: Koripalloliiton tiedote