Liettua antoi Susijengille täyden 40 minuutin oppitunnin kansainvälisen koripallon lainalaisuuksista, kun joukkueet kohtasivat toiseen kertaan kahdessa illassa. Liettua rynnisti 213-senttisen Jonas Valanciunasin onnistumiset moottorinaan 25–1-johtoon ja rymisteli ottelusta 87–52 (51–24) -murskavoiton.

New Orleans Pelicansia NBA:ssa edustava Valanciunas takoi peliin alkutahdit nuijimalla korin alta kymmenen pistettä ja kauhomalla leipälapion kokoisilla käsillään kuusi levypalloa vain runsaassa kolmessa minuutissa.

Liettua kävi Susijengin pelinrakennusosastoon koko kentän pallonpaineella, joka sai vierashyökkäyksen sakkaamaan. Susijengi kalisutti ensimmäiset yksitoista pelitilanneheittoyritystään rautoihin ja huomasi Liettuan karanneen mykistävään 25–1-johtoon, kun peli oli vanhennut kahdeksan minuuttia.

Susijengi sai Henri Kantosen hyppyheitolla kuparisen rikki ja sai jähmetettyä kotijohdon 20 pisteeseen runsaan kymmenen minuutin ajaksi, kunnes virhevaikeuksien kurmoottamat vieraat alkoivat taipua taas. Heti pitkän tauon jälkeen Liettuan NBA-tornikaksikko Valanciunas-Domantas Sabonis otti ohjat ja jyräsi kotijohdon parhaimmillaan 44 pisteeseen.

– Joskus voi olla mieltä tyhjentävää ottaa kunnolla turpaan ja lähteä eteenpäin puhtaalta pöydältä, uransa 214. miesten maaottelun pelannut susikapteeni Shawn Huff naurahti pelin tauottua.

– Liettua on erinomainen joukkue, ollaan vedetty kolme viikkoa tosi kovaa ja taisi olla neljäs peli kahdeksaan päivään. Kaikki nämä asiat näkyivät. Tällaiset pelit pitää kuitenkin ottaa kasvattavana tekijänä. Joskus ollaan mudassa, joskus on vaikeaa, joskus ei jalka liiku, ja silloin pitää vaan yrittää löytää onnistumisia. Ollaan noustu ennenkin kovissa paikoissa ja noustaan nytkin.

Jos torstai-illasta hakee hyviä puolia, voidaan ottelua pitää ainakin 40 minuutin oppituntina kansainvälisestä joukkuepuolustuksesta ja Euroopan huipputason koripallopelaamisesta. Liettua kiskoi levypallot nimiinsä 43–25 ja pakotti Susijengin 17 pallonmenetykseen, joista leijonanosa jo ennen taukoa.

Sinivalkoisten pistekärjeksi taas kohonnut Olivier Nkamhoua (12/4) teki voitavansa Valanciunaksen peittona ja sai muutaman onnistumisen myös hyökkäyspäässä, Shawn Huff (7/3) säkitti leipäheittojaan varmuudella. Takakentällä Henri Kantonen (2/2/3 syöttöä) ja Perttu Blomgren (0/0) osoittivat hetkittäin itsevarmuuttaan ja Edon Maxhuni (4/3/3 syöttöä) selviytyi Liettuan pallonpaineessa kelvollisesti.

Ottelun jälkeen konsensus joukkueen sisällä oli kuitenkin, että otetaan torstain tapahtumista opiksi ja katsotaan eteenpäin.

– Joukkue on tietysti pettynyt esitykseensä, mutta olemme maajoukkueessa olleet näissä tilanteissa ennenkin. Ensi viikolla on taas peli ja kahden viikon päästä pelataan jo isoista asioista, valmentaja Hanno Möttölä kuittasi.

– Harmittaa, ettei saatu tästä eikä eilisestä kunnon peliä, mutta urheilu on tällaista. Saatiin videomateriaalia ja kokemusta siitä, mitkä asiat toimivat tai eivät toimi tällaisia joukkueita vastaan ja mitä näin isoja pelaajia vastaan kisoissa kannattaa tai ei kannata tehdä.

Susijengi pelaa MM-jatkokarsintoihin ja EM-kisoihin valmistavan maaottelunsa torstaina 18.8. Jyväskylässä, jolloin vastaan asettuu Ukraina.

Liettua – Susijengi 87–52 (29–9, 51–24, 67–32), miesten maaottelu, Vilna (Liettua) 11.8.2022

Susijengi: Olivier Nkamhoua 12/4, Shawn Huff 7/3, Mikael Jantunen 7/2, Topias Palmi 6/2, Ilari Seppälä 5/0, Edon Maxhuni 4/3/3 syöttöä, Remu Raitanen 4/3, Elias Valtonen 3/2, Henri Kantonen 2/2/3 syöttöä, Alexander Madsen 2/1, Petteri Koponen 0/0, Perttu Blomgren 0/0.

Liettua: Jonas Valanciunas 18/10, Domantas Sabonis 10/9/4 syöttöä, Kristupas Zemaitis 10/4, Rokas Jokubaitis 9/1, Ignas Brazdeikis 9/0, Gytis Masiulis 8/3.