Edon Maxhuni kutsuttiin ensimmäistä kertaa Susijengin rinkiin kesällä 2019, joitain kuukausia 21-vuotissyntymäpäivänsä jälkeen. Tuolloin Maxhuni oli päättänyt kaksivuotisen visiittinsä Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:han ja siellä Long Beach Stateen ja palannut Eurooppaan.

Susijengi ajoi kesällä 2019 useampia nuoria pelaajia sisään kerralla ja Maxhunin peliminuutit vaihtelivat ottelusta toiseen – toisinaan virtasi hiki, toisinaan kului penkki. Pelinrakentajatulokas sortui kentälle päästyään tämän tästä innostuksissaan harkitsemattomiin ratkaisuihin, mutta toisaalta toi myös joka kerta penkiltä peliin tullessaan Susijengiin iloa, eloa ja rohkeutta.

– Voi olla, että minä olin ekat pari vuotta Susijengissä vähän kuin kytiksellä, mutta tiesin, että tämä on pitkän tähtäimen peli. Odotin, että kun kutsu kentälle tulee, olen heti valmis näyttämään, mihin minusta on, ettei jää ainakaan siitä kiinni, Maxhuni muotoilee Koripalloliiton tiedotteessa.

– Ennen kaikkea olen tiennyt alusta asti, että jengissä on Jammun (Wilson) ja Petskun (Koponen) jälkeen isot saappaat täytettävänä. Siihen olen tähdännyt ja sen roolin olen halunnut. Sitä varten tässä pelataan.

Kun Susijengi kaivautui helmikuun 2020 EM-karsintojen vierasottelussa Sveitsissä mahdottoman tuntuisesta paikasta kirivoittoon, Maxhuni kunnostautui yhtenä ottelun ratkaisijoista, mutta ei tyypillisessä roolissaan pistetykkinä, vaan rohkealla pelinrakentamisellaan ja antaumuksellisella puolustuspelillään.

Toisenlainen läpimurto nähtiin marraskuun 2021 MM-karsintavoitossa Kroatiasta, jossa Maxhuni oli joukkueen paras korintekijä ja upotti Kroatian selkärangan katkaisseen kolmosen.

Viimeistään seitsemän ottelun voittoputkeen johtaneissa vuosien 2021–23 MM-karsinnoissa Maxhuni on sementoinut lopullisesti paikkansa Susijengin takakentällä.

– Täytyy antaa paljon kunnioitusta Suomen juniorimaajoukkuesysteemille, jossa samaa pelitapaa aletaan opettaa tosi pienestä pitäen. Kun kivijalka on valettu, on paljon helpompi nousta miesten jengiin, Maxhuni kiittelee.

– Tietenkin ensimmäiset vuodet olivat vaikeaa lähteä neuvomaan vanhemmille kavereille, että mihin päin kenttää niiden pitää sijoittua, mutta se kuuluu pointin rooliin, että pitää olla rohkeutta sanoa ja kommunikoida ja toisaalta kuunnella, mitä ne sanoo ja oppia siitä. Nyt se tulee jo paljon luonnollisemmin.

Kävellessään keskiviikkoiltapäivällä Prahan massiiviselle, 18 000 katsojaa vetävälle O2 Arenalle Maxhuni oli myyty.

– Minusta tuntui kuin lapselta karkkikaupassa, Maxhuni nauraa.

Maxhuni on seurannut koripallojunnuna Susijengin koko arvokisaputken Liettuan vuoden 2011 kisoista Helsingin syksyn 2017 EM-kisahurmokseen. Viisi vuotta on kulunut sitten edellisten arvokisojen, ja nyt Edon on tilanteessa, mistä hän on vuosia unelmoinut.

– Loppuu sanat kesken, tämä on ihan epätodellista. Olen tosi ylpeä siitä, että saan edustaa Suomea tällä tasolla. Samalla minä olen vasta kolmas tai neljäs kosovolainen, joka on pelannut koriksen arvokisoja ja se merkitsee tosi paljon suvulleni. Pitää vain osata nauttia tästä hetkestä.

Susijengissä Maxhuni on arvonsa todistanut, mutta EM-kisat ovat vielä isompi näyteikkuna. Tuota ikkunaa tarvitaan myös tulevaa seurajoukkuekautta ajatellen, sillä Maxhuni on yksi joukkueen harvoja jäljellä olevia sopimuksettomia pelaajia ensi kaudeksi.

– Olen lähellä ollut allekirjoittaa diilin, mutta olen yrittänyt löytää sen oikean vaihtoehdon. Keskityn nyt pelaamaan ja voittamaan Susijengin paidassa ja toivomaan sitä lopputulosta, että saan nimet papereihin EM-kisojen aikana tai vähän sen jälkeen. Täällä jos onnistuu, on varmasti ottajia.

Susijengi ja Israel kohtaavat vuoden 2022 EM-kisojen avausottelussa Prahan O2 Arenalla perjantaina 2.9. klo 15.00 Suomen aikaa. Ottelu televisioidaan suorana YLE TV 2:lla ja Elisa Viihde Viaplaylle sekä V Sport 2-kanavalla.