Viime vuodet ovat olleet Puolan koripallomaajoukkueelle vaikeita. Puola jäi oman MM-karsintalohkonsa hännänhuipuksi ja vaihtoi päävalmentajan pitkään palvelleesta Mike Taylorista Igor Miliciciin. EM-kisojen avausottelussa Puola osoitti kuitenkin vaarallisuutensa, kun isäntämaa Tshekki jäi pahasti Puolan jalkoihin Prahan O2 Arenalla.

Susijengin valmennusjohtoon lukeutuvan Hanno Möttölän mukaan Puola pelaa perinteitä kunnioittaen itäeurooppalaista voimakoripalloa, mutta muutamilla äärimmäisen taitavilla yksilöillä höystettynä.

Henrik Dettmannia lainaten Puola pelaa kovaa, eli ”perinteistä puolalaista koripalloa”. Iso joukkue, joka hakee sumeilematta kontaktia. Vastassa on siis hyvin erilainen vastus kuin Israel, Möttölä tuumaa Koripalloliiton tiedotteessa.

– Toisaalta Puolalla on takakentällään kaksi erittäin paljon hyökkäystä dominoivaa pelaajaa. Mateusz Ponitkan ja A.J. Slaughterin takamiesduo on varmasti yksi turnauksen parhaista, jos he pääsevät pelaamaan kuten Tshekki heidät päästi. Ponitka ja Slaughter ovat hyvin erilaisia takamiestä, jotka tukevat hyvin toisiaan.

Päävalmentaja Mike Taylorin (2014–21) alaisuudessa Puola tuli tunnetuksi ”resurssikoripallojoukkueena”, joka ammentaa kaiken mahdollisen irti miehistönsä osaamisesta ja ryhmittyy liki kanveesistakin takaisin voittotaisteluun yhä uudelleen. Viimeisen vuoden ajan Puolaa on valmentanut serbitaustainen Igor Milicic, joka on vienyt Puolan peli-identiteettiä omaan suuntaansa.

– Milicicin kikkakukkarossa on ollut aikamoinen arsenaali erilaisia settejä viimeksi pelatuissa maaotteluissa ja toinen samanmoinen toistuvia actioneita päälle. Puola pelaa nykyisin hyvin serbialaisen näköistä koripalloa. Kun Puola pääsee pelaamaan omannäköistään koripalloa, he ovat vahvoilla.

Vaan miten Puola saadaan pois mukavuusalueeltaan?

– Meidän on pidettävä vauhtia, saatava palloon painetta ja oltava puolustuksessa rohkeita ja luottamaan toisimme. Meidän on vietävä tila pois Puolalta, ennen kaikkea Slaughterin ja Ponitkan käsistä. Liike on myrkkyä Puolalle molemmissa päissä kenttää, Möttölä tiivistää.

– Uskon, että meidän pelimme on vastalääke Puolaa vastaan.

Coach Möttölän tärpit – seuraa heitä

Mateusz Ponitka (198 cm/29 v): ”Joukkueen absoluuttinen johtaja. Pelin rytmittäjä, hyvä liikkumaan ilman palloa. Pystyy ottamaan Puolan reppuselkään ratkaisevilla hetkillä, kuten Tshekkiä vastaan nähtiin. Kovia henkilökohtaisia ratkaisuja, osaa skorata kaukaa ja läheltä.”

A.J. Slaughter (191/35): “Taitava oikeakätinen pelaaja, joka haluaa kuitenkin ajaa enemmän vasemmalle kädelle. Todella hyvä heittäjä ja erityisesti syvälle ajaessaan aivan erinomainen syöttäjä.”

Aleksander Balcerowski (215/21): ”Pelasi vielä viime vuonna Serbian huippuakatemia Megassa, nyt siirtyy CB Gran Canariaan. A.J. Slaughterin kanssa Puolan ainoita finesse-pelaajia. Ei tykkää kontaktista, mutta on taitava, löytyy pyörähdysliikettä ja kaukoheittoa. Sellainen iso pelaaja, josta voi kasvaa eurooppalainen iso huippupelaaja.”

Susijengi ja Puola kohtaavat toisena EM-kisapäivänä, lauantaina 3.9. Prahan O2 Areenalla klo 15.00 Suomen aikaa. Elisa Viihde Viaplay ja V Sport+:lla.

Puola EM-kisoissa 1.-18.9.2022

#NimiPituusSyntynytSeura 2022–23
1Jaroslaw ZYSKOWSKI2031992Trefl Sopot (POL)
2Aleksander BALCEROWSKI2152000CB Gran Canaria (ESP)
3Michal SOKOLOWSKI1961992Basket Treviso (ITA)
5Aaron CEL2051987Twarde Pierniki SA (POL)
6A.J. SLAUGHTER1911987CB Gran Canaria (ESP)
9Mateusz PONITKA1981993Pallacanestro Reggiana (ITA)
10Lukasz KOLENDA1951999Slask Wroclaw (POL)
11Aleksander DZIEWA2071997Slask Wroclaw (POL)
13Dominik OLEJNICZAK2081996Gravelines Dunkerque (FRA)
23Michal MICHALAK1971993Boulogne-Levallois (FRA)
30Jakub GARBACZ1971994Stal Ostrow (POL)
55Jakub SCHENK1831994Tours Metropole (FRA)
  • Päävalmentaja Igor MILICIC
  • Valmentaja Artur GRONEK
  • Valmentaja Grzegorz KOZAN

Lähde: Koripalloliiton tiedote