Keittiöpsykologian lyhyelläkin oppimäärällä on selvää, että Kroatia saapuu sunnuntain neljännesvälierään latautuneena. Susijengi on kaatanut Kroatian alle vuoden sisään niin koti- kuin vieraskentälläkin. Kolmella erinomaisella kansainvälisellä pelaajalla vahvistunut Kroatia on ollut EM-kisoissa vakuuttava ja on taatusti vaarallinen, jos saa pelata omaa peliään.

Sunnuntaina on jälleen kerran tiedossa kahdella täysin erilaisella pelitavalla pelaavan joukkueen kohtaaminen. Susijengi tahtoo kontrolloida pelin tempoa puolustamalla aggressiivisesti ja juoksemalla vastahyökkäyksiin, kun taas Kroatian pyrkimyksenä on jäädyttää tempo ja hakea suotuisia korintekopaikkoja NBA- ja Euroliiga-tason yksilöpelaajilleen.

– Niin kauan kuin Kroatia saa pelata omilla vahvuuksillansa, he pystyvät haastamaan ja voittamaan ihan jokaisen joukkueen tässä turnauksessa. Niin paljon yksilötaitoa heiltä löytyy. Keskikesän MM-karsintaikkunan jälkeen joukkueeseen uutena kasvona liittyneet pelaajat ovat myös isossa roolissa tässä joukkueessa, Susijengin valmentaja Teemu Rannikko kertoo Koripalloliiton tiedotteessa.

Kroatian suurin tähti on Utah Jazzin veteraanilaituri Bojan Bogdanovic, jonka lisäksi Los Angeles Clippersin jätti Ivica Zubac sekä lahjakas mielialapelaaja Mario Hezonja ovat paljon vartijana.

Heinäkuun MM-karsintaikkunan jälkeen Kroatia on saanut kolme maailmanluokan vahvistusta, kun kuusi kautta NBA:ssa pelannut Dario Saric, pitkän uran Euroliigassa pelannut Krunoslav Simon ja ALBA Berlinin peliä johtava amerikkalaissyntyinen Jaleen Smith ovat liittyneet joukkueeseen.

– Kroatia tykkää hidastaa peliä ja hakea puhtaasti yksilötasolla hyökkäysmahdollisuuksia. Aika kuvaavaa on, että nopeissa vastahyökkäyksissä he harvoin menevät settihyökkäyksiin, vaan lähtevät luomaan tilanteita useasti jopa ensimmäisestä pick and roll -tilanteesta, useimmiten Bogdanovicille. He tykkäävät myös pelata palloa korin lähelle isoille pelaajilleen, jolloin pelikovuus on aika tärkeässä roolissa, Rannikko analysoi.

Jaleen Smith oli puolestaan rumasti sanottuna heiltä nappihankinta. Isokokoinen pelinrakentaja ja hyvä puolustuspelaaja, joka pystyy luomaan tilanteita pick and rollista ja syöttämään palloa. Krunoslav Simon pystyy lisäksi pelaamaan pelinrakentajana ja Dominik Mavra pelasi Ukrainaa vastaan erittäin hyvin.

Aivan kuten otteluissa Tshekkiä ja Puolaa vastaan on Susijengin Rannikon mukaan vastattava kokoon ja fyysisyyteen älyllä, huolellisuudella, nopeudella ja kollektiivisuudella.

– Kaikessa yksinkertaisuudessaan meidän on tehtävä pelistä meidän näköisemme. Emme voi lähteä kävelemään heidän kanssaan ja aloittaa puolustusta kolmen pisteen viivalta. Meidän pitää tehdä aloite, olla aktiivisia, juosta kenttää, turhauttaa heidät ja saada heidät levittelemään käsiään ja tiuskimaan toisilleen ja tuomareille.

Susijengi ja Kroatia kohtaavat EM-neljännesvälierässä Berliinissä sunnuntaina 11.9. klo 15.45 paikallista aikaa. Elisa Viihde Viaplay ja V Sport kanavillaan esittävät ottelun suorana lähetyksenä.

Coach Rannikon tärpit – seuraa heitä

Bojan Bogdanovic (204 cm/33 v): ”Yksi Kroatian joukkueen johtavista pelaajista, kenties se johtava pelaaja. Käyttää paljon 1-vs-1-tilanteita. Erinomainen kolmen pisteen heittäjä ja hyvä viimeistelemään, kun pääsee ajamaan oikealta kädeltä.”

Ivica Zubac (216/25): ”Todella iso sentteri, jolle tullaan varmasti pelaamaan paljon palloa korin alle sunnuntaina, vaikka sitä optiota ei ole EM-kisoissa vielä paljoa käytetty. Tykkää pelata puolustuksessa ’korivahtina’, jota meidän on käytettävä hyväksemme laittamalla hänet liikkeelle.”

Jaleen Smith (193/27): ”Isokokoinen pointti, joka johtaa Kroatian hyökkäystä. Pystyy tekemään koreja heittämällä ja ajamalla, mutta ennen kaikkea syöttää palloa ja luo muille heittopaikkoja.”

Kroatia EM-kisoissa 1.-18.9.2022

#NimiPituusSyntynytSeura 2022–23
1Toni PERKOVIC1911998Orleans Loiret (FRA)
3Jaleen SMITH1931994ALBA Berlin (GER)
4Roko PRKACIN2012002Basquet Girona (ESP)
7Krunoslav SIMON1971985Anadolu Efes (TUR)
8Mario HEZONJA2001995Real Madrid (ESP)
9Dario SARIC2071994Phoenix Suns (NBA)
10Lovro GNJIDIC1982001Cedevita Olimpija (CRO)
17Karlo MATKOVIC2062001Cedevita Olimpija (CRO)
27Ivan RAMLJAK2031990Slask Wroclaw (POL)
30Dominik MAVRA1881994BC Split (CRO)
40Ivica ZUBAC2161997Los Angeles Clippers (NBA)
44Bojan BOGDANOVIC2041989Utah Jazz (NBA)
  • Päävalmentaja Damir MULAOMEROVIC
  • Valmentaja Vladimir KRSTIC
  • Valmentaja Drazen ORESKOVIC

Lähde: Koripalloliiton tiedote