Helmi Tulonen kuului viime kaudella Italian Serie A2:n parhaimpiin pelaajiin. Erinomaiset esitykset noteerattiin myös kovatasoisessa Serie A1:ssä, kun Tulonen sai täksi kaudeksi sopimuksen sarjan kärkijoukkueisiin lukeutuvasta Basket Le Mura Luccassa.

Tulonen siirtyi ennen viime kautta Serie A2:ssa pelaavan Carugaten riveihin antaakseen näyttöjä pääsarjan joukkueille. Tulonen oli jo kesken viime kauden lähellä siirtyä sarjaporrasta ylemmäs, mutta Carugate ei ollut halukas päästämään tähteään. Palkinto tuli tänä kesänä, kun Lucca teki sopimustarjouksen, johon Tulosen oli helppo tarttua. 

– Tämä oli tavoite ja nyt se vihdoin täyttyi. Lucca valikoitui muista tarjouksista hyvän ympäristön, menestyksen ja valmentajan vuoksi. Agenttini on italialainen ja hän tietää paljon olosuhteista ja pelaajien tuntemuksista eri joukkueissa. Myös italialaisilta pelikavereiltani kuulin paljon hyvää Luccasta niin joukkueesta kuin kaupunkinakin. Hyvän ja ammattimaisen ympäristön perässä tänne siis lähdin ja odotuksiini on myös hyvin vastattu, Tulonen kertoo siirtonsa taustoista Koripalloliiton tiedotteessa.

Tulonen sai jo tuntumaa A1-tasosta viime kaudella, kun hän harjoitteli pääsarjajoukkueen kanssa. Tulosen mukaan sarjojen välillä on selvä ero.

– Totta kai A1:ssä kaikki on ihan erilaista lähtien seurojen ammattimaisuudesta ja resursseista. Meillä on 10 täysammattilaispelaajaa ja aamutreeneissäkin on 12 pelaajaa ja kuusi staffin jäsentä paikalla jokaisissa harjoituksissa. Käytännön asiat hoituvat. Koripallollisesti eniten korostuu tempo, pelaajien koko, urheilullisuus ja ylipäätään pelin yleinen taso. Myös valmennuksen taso on todella korkealla tasolla. Neljä harjoituspeliä Euroliigajoukkueita vastaan heti alkuun antoivat hyvän herätyksen millä tasolla pitää olla valmis pelaamaan, Tulonen avaa.

Viime kaudella Lucca sijoittui runkosarjassa neljänneksi, mutta putosi Awak Kuierin silloiselle seuralle Ragusalle puolivälierissä. Tulonen on aiemmin ammattilaisurallaan pelannut Italian lisäksi Saksan Bundesliigassa sekä Espanjan kakkostasolla ollen joukkueensa avainpelaajia. Nyt Tulosella on tarjolla ennakkoon hieman pienempi rooli.

– Henkilökohtaisesti olen hyvin erilaisessa roolissa kuin koskaan aikaisemmin ammattilaisurallani. Olen vaihtopelaajan roolissa ja haluan täyttää roolini mahdollisimman hyvin. Minulta ei odoteta suuria pistemääriä tai pelin ratkaisua, mutta haluan olla totta kai mahdollisimman paljon edistämässä ja auttamassa joukkuettani voittoihin. Haluan hoitaa tonttini kunnialla ja koen olevani oikeassa paikassa juuri nyt.

Kausi käyntiin Supercupissa

Tulosen ja Luccan kilpailukausi alkaa jo tiistaina, kun se pelaa Supercupissa. Sardiniassa pelattavassa turnauksessa Lucca saa avauskierroksella vastaansa viime kauden tuplamestari Schion. Joukkueet kohtasivat kahdesti jo harjoituskaudella ja Schio vei molemmat kohtaamiset nimiinsä.

– Supercupin peli ja kauden aloitus Sardiniassa tietävät meille kahdeksan päivän Sardinian vierailua. Olen todella innoissani Supercupin ja sarjan alun pelistä. Olen odottanut kautta jo kauan. Lähdemme toki haastaja-asemasta Schioa vastaan, mutta olen silti innoissani tästä haasteesta.

Italian Serie A1:ssä nähdään tälläkin kaudella Awak Kuier, joka vaihtoi seuraa Ragusasta Reyer Veneziaan. Tulonen odottaa jo keskinäisiä kohtaamisia.

– Awakin ja Reyerin kohtaamista odotan toki innolla. Luvassa on varmasti kovaa kamppailua ja onhan siinä etunsa, kun tietää maajoukkueesta millainen pelaaja Awak oikeasti on. Heillä on myös paljon muita hyviä isoja pelaajia, joten Reyeriä vastaan tulee varmasti mielenkiintoisia otteluita.

Supercup pelataan tiistain ja keskiviikon aikana. Sarjakausi alkaa tulevana viikonloppuna Cagliarissa, Sardiniassa, pelattavalla avauskierroksella.

– Koen, että meillä on hyvät mahdollisuudet liigassa. Tavoitteena on tietysti playoff-paikka keväällä.

Lähde: Koripalloliiton tiedote