Japanin korkeimmalla sarjatasolla pelaava Alex Murphy, 29, on maajoukkueurallaan uuden haasteen edessä. Susijengin ”vanhaan kaartiin” kuin varkain varttunut Murphy seurasi vaikuttuneena joukkueen historiallista kesää 2022 ja on nyt valmis tuomaan kaiken osaamisensa jengin käyttöön matkalla karsintojen kautta tulevaan MM-kisakesään.

Kaikista Susijengin marraskuun MM-karsintaikkunaan kutsutuista pelaajista ensimmäisenä Suomeen saapui Murphy, joka on pelannut alkukauden Japanin korkeimmalla sarjatasolla Levanga Hokkaido Sapporon joukkueessa 9,6 pisteen, 4,3 levypallon ja 1,9 syötön ottelukohtaisin keskiarvoin.

Torstaista asti Helsingissä harjoitellut Murphy lunasti lippunsa Japanin korkeimmalle sarjatasolle tehtyään viime kaudella selvää jälkeä maan kakkosliigassa Fukushima Firebondsissa.

– Ensimmäinen kauteni Japanissa oli mahtava. Sain pelata veljeni (Erik Murphy) kanssa ensiluokkaisessa ympäristössä ja pääprioriteettini viime kesänä oli ansaita sopimus Japanin pääsarjaan, Murphy kertailee Koripalloliiton verkkosivuilla.

– Suurin ero Japanin kakkosliigan ja pääsarjan välillä on japanilaisten pelaajien taso. Pääsarjassa pelaa suurin osa Japanin maajoukkuepelaajista, joten vastus on kovempaa. Kausi on vasta alussa ja opettelen yhä edelleen liigaa, sen pelitapaa ja pelaajia, mutta tähän mennessä kaikki on mennyt mainiosti.

EM-kisat sytyttivät kipinän

Susijengin historiallista kesää 2022 MM-kisapaikan varmistamisineen ja EM-puolivälieräpaikkoineen Murphy seurasi etäältä. Vielä alkukesällä Murphy oli merkinnyt almanakkaansa Susijengin leiritykset ja harjoitukset, mutta kesän prioriteetit veivät muualle.

– Kuten sanoin, pääprioriteettini oli ansaita uusi sopimus Japaniin. Susijengin arvokisakesän jättäminen väliin oli vaikea päätös, mutta jouduin myöntämään itselleni, että tarvitsin aikaa itselleni ja omille hankkeilleni. Vaakakupissa painoi myös se, että tarvitsin kesällä aikaa perheeni ja ystävieni kanssa.

Ansaittuaan uuden sopimuksen Japaniin Murphy matkusti perheensä luokse Yhdysvaltain Rhode Islandiin, mistä hän seurasi silmä kovana Susijengin otteita MM-karsinnoissa ja EM-kisoissa.

– Äijät pelasivat upeasti. Lauri (Markkanen) oli uskomaton. Mietin kyllä useaan otteeseen kesän aikana, että olisinpa voinut olla mukana, Murphy myöntää.

– Heti Japaniin palatessani juttelin roolistani Susijengissä Henrikin (Dettmann) kanssa ja hän sanoi minulle, että Susijengi ottaa minut edelleen avosylin vastaan, jos olen valmis sitoutumaan joukkueeseen. Se oli juuri se viesti, jonka halusinkin kuulla.

Murphy näkeekin, että hän on maajoukkueurallaan nyt uuden aikakauden kynnyksellä. Hänellä on jo kymmenen vuoden ajalta kokemusta 20-vuotiaiden miesten maajoukkueesta, universiadeista sekä Susijengin kanssa pelatuista EM- ja MM-karsinnoista. Saavutettavaa on vielä.

– Ensi kesänä pelataan MM-kisoja ja kesällä 2025 EM-kotikisoja. Minulta puuttuu edelleen kokemus suurista kansainvälisistä arvokisoista, mikä on ehdottomasti prioriteettilistassani korkealla. Motivaationi on korkeammalla kuin koskaan.

Kokeneen kaverin rooliin

Murphyn pitkäaikaisista joukkuetovereista Tuukka Kotin, Shawn Huffin ja Petteri Koposen kaltaiset susi-ikonit ovat lyöneet tossut naulaan maajoukkuetasolla. Nyt koolle kutsutusta susiryhmästä Sasu Salin, 31, on joukkueen vanhin pelaaja ja Murphylla on kunnia olla joukkueen kolmanneksi vanhin Salinin ja Ilari Seppälän, 29, jälkeen.

– Aivan hullua, Murphy nauraa.

– Yritän parhaani mukaan nauttia näistä viimeisistä kuukausista ennen kuin täytän 30 vuotta. Samaan aikaan olen innoissani. Kun tulin Susijengiin, Shawnin ja Jammun (Wilson) kaltaiset kaverit auttoivat minua omalla esimerkillään. Nyt on minun vuoroni olla vanhempi, kokeneempi kaveri, joka tsemppaa ja auttaa nuorempiaan.

Vaikka Susijengi onkin jo paikkansa Aasian kesän 2023 MM-kisoissa varmistanut, jäljellä olevat kaksi MM-karsintaikkunaa ovat Murphyn mukaan äärimmäisen tärkeitä paitsi tulevien MM-alkulohkoarvontojen, myös joukkueen rakentumisen kannalta.

– Ei näitä maajoukkueikkunoita liian usein kauden aikana ole. Meillä on taas uudistunut ja uuden näköinen joukkue, jossa on useampia kavereita, jotka eivät ole näitä karsintoja hirveämmin pelanneet, Murphy pohtii.

– Tahdomme jatkaa korkealla tasolla, opetella toisiamme, rakentua joukkueena. Jokainen treenipäivä, jokainen maaottelu on kotiinpäin. Omalta osaltani pelaan siinä roolissa, mitä jengi minulta vaatii.

Lähde: Koripalloliiton verkkosivut