Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on 50. aikuisten maaottelunsa kynnyksellä. Ensimmäiset aikuisten arvokisansa Prahan ja Berliinin EM-kisoissa pelannut Susijengin sisäpuolustuksen lukko siirtyy uudelle kymmenluvulle oivallisessa tilanteessa – hänellä on selkeä käsitys pelillisestä identiteetistään ja runsaasti nälkää.

Ensimmäisen miesten maaottelunsa Madsen muistaa edelleen kuin eilisen päivän.

– Oltiin kesällä 2015 harjoitusturnauksessa Koperissa ja pelattiin Sloveniaa vastaan. Pääsin ihan lopussa muutamaksi minuutiksi kentälle ja heitin layupin ohi. Jäi pistetili avaamatta, hän hymähtää Koripalloliiton tiedotteessa.

Vielä ikimuistoisempi on Madsenin ensimmäinen kotiottelu seuraavana kesänä. Susijengi kohtasi 6. elokuuta 2016 Hartwall Arenalla Saksan, ja Madsen pääsi jo varhain kentälle ison pään pelaajien virhevaikeuksien vuoksi.

– Meillä oli niin paljon miehiä pöytäkirjassa, ettei mun nimi mahtunut edes tulostaululle. Ja sitten heitin 17 pinnaa kahteentoista minuuttiin. Pääsin toteuttamaan Susijengissä täsmälleen samoja asioita, mitä oltiin tehty Kouvojen kanssa edellisellä kaudella. Mikäs siinä upottaessa.

Hetken näytti siltä, että tähti oli syttynyt.

– Myönnetään nyt, että pää meni pikkuisen pyörälle sen matsin myötä. Seuraavat ottelut kuitenkin osoitti, ettei tämä ihan sillä lailla mene, että mies ilmestyy paikalle ja pisteet syntyy automaattisesti.

”Pelin muuttuminen nopeammaksi on auttanut”

Madsenin läpimurto Susijengiin antoi vielä odottaa itseään. Kouvojen kanssa voitetun kevään 2016 Suomen mestaruuden jälkeen nuorukainen ammensi oppia Tshekin liigasta USK Prahan paidassa, jota seurasi pesti Espanjan CB Gran Canariaan, jonka edustusjoukkue pelasi tuolloin Euroliigaa.

Susijengissä Madsen murtautui rotaatioon vuosien 2017–19 MM-karsinnoissa, joissa Madsenin luontaiset vahvuudet liikkuvuudesta syöttötaitoon ja ponnistusvoimaan pääsivät oikeuksiinsa ja kouvolalaisesta kehittyi vähitellen Tuukka Kotin manttelinperijä Susijengin korinaluspuolustuksen avainpalasena.

– Se on omanlaisensa kasvutarina. Mulla oli rikkonaisia kausia ja hain omaa paikkaani ja mietin, mikä olisi urani kannalta paras ratkaisu. Susijengissä tapahtui varmasti sama asia kuin Kouvoissa aiemmin, eli tein nöyrästi joka vuosi omaa työtäni, opiskelin itseäni ja lajia, kunnes jossain vaiheessa aika oli oikea, Madsen analysoi.

Viimeistään kuluvan 2020-luvun aikana Madsen on ymmärtänyt, kuka hän on koripalloilijana. Hän osaa nostaa kuppeja up and under -tilanteista, ratkaista short roll -peleistä, saanut luvan ja valmiuden hakea kolmen pisteen pick and pop -heiton. Myös koripallon evoluutio on vaikuttanut asiaan.

– Pelasin Kouvoissa kolmospaikkaa ekat vuoteni Jyri Lehtosen opastuksessa ja sain tuntumaa kaarella operoinnista. Siitä puolestaan liikuin vähitellen nelospaikalle, missä sain oppia Kauniston Villeltä. Se oli vähän kuin olisi saanut parhaat puolet molemmista maailmoista, jatkaa Madsen.

– Pelin muuttuminen nopeammaksi on myös auttanut. Nykykoriksessa tarvitaan monipuolisia isoja pelaajia, jotka ennen kaikkea osaa puolustuksessa vaihtaa palloskriinejä. Ja mitä enemmän luottoa valmentajilta tulee, sitä helpompaa tämä on. Vähän on vielä tekemistä esimerkiksi puolustuspään aggressiivisuuden säätelyn kanssa, mutta vähitellen kohti parempaa.

”Nautitaan nyt tästä rajapyykistä”

Susijengi lähti historiallisiksi muodostuneisiin Prahan ja Berliinin EM-kisoihin peräti kahdeksalla arvokisauntuvikolla, joista Madsen oli yksi. Jo tätä kirjoitettaessa Madsen uskaltaa sanoa kokemuksen olleen käänteentekevä sekä hänelle että koko ryhmälle.

– Kova suoritus joukkueelta etenkin siihen nähden, miten vähän meillä lopulta oli valmistavia maaotteluita täydellä kisakokoonpanolla, hän arvioi.

– Espanja-pelistä jäi hampaankoloon. Se oli ihan hallussa taukoon asti, mutta me ei pystytty vastaamaan, kun Espanja pisti uuden vaihteen päälle. Uskallan sanoa koko joukkueen puolesta, ettei todellakaan aiota pysähtyä tähän.

Madsen puhuu avoimesti Susijengin uudistumisesta, nuoruudesta ja potentiaalista. Ajan merkki sekin, että 27-vuotiaana Madsen on miesten maaotteluilla mitattuna toiseksi kokenein pelaaja heti setämieskategoriaan kohonneen Sasu Salinin jälkeen. Viisikymmentä maaottelua saattaa kilahtaa täyteen jo perjantai-iltana Bambergissa.

– On tosi etuoikeutettu olo. Toisaalta 50 maaottelua ei kuulosta erityisen isolta luvulta, mutta toisaalta todella moni erinomainen koripalloilija jää maajoukkuepelien ulkopuolelle joka vuosi, hän pohtii.

– Nautitaan nyt tästä rajapyykistä ja ennen kaikkea siitä, että olen vasta 27-vuotias, ja että tässä pitäisi olla omalla uralla vielä monta maajoukkuekesää ja toivottavasti arvokisaa jäljellä. Seuraavat varmaankin jo ensi kesänä.

Susijengi kohtaa marraskuun MM-karsintaikkunassa perjantaina 11.11. vieraskentällä Saksan ja maanantaina 14.11. kotikentällä Viron.

Lähde: Koripalloliiton tiedote