Linda-Lotta Lehtoranta, 31, on Susiladiesin kokenein pelaaja, joka on kasvanut vuosien varrella hiljaisesta ensikertalaisesta parketin kapellimestariksi. Lehtoranta kuvailee Susiladiesin torstain EM-karsintavastustaja Ranskaa kookkaaksi ja urheilulliseksi joukkueeksi.

Edellisistä EM-karsinnoista on aikaa jo vuosi, mutta ikkunoiden välillä Susiladies ei ole jäänyt lepäämään laakereillaan. Kesällä joukkue pelasi kuusi harjoitusmaaottelua: kaksi vierasottelua Portugalia vastaan ja neljä kotimaaottelua Baltian ja Skandinavian maita vastaan.

– Kesällä saimme aika hyvin omaa peliä eteenpäin ja tässä karsintaikkunassa on muutamia uusia juttuja. Edelleen pyrimme kuitenkin puolustamaan aggressiivisesti ja aloitteellisesti ja saamaan sitä kautta hyökkäykseen vauhtia ja vapaita heittoja, Lehtoranta kertoo Koripalloliiton tiedotteessa.

Lehtoranta on nykyisen Susiladiesin selkeästi kokenein pelaaja, jolta löytyy 77 maaottelua. Iänkin puolesta hän on vanhin ainoana 1991-syntyneenä. Lähimpänä iän puolesta ovat 1992-syntyneet Sofia Pelander ja Anissa Pounds. Debyyttinsä naisten maajoukkueessa Lehtoranta teki jo yli kymmenen vuotta sitten, toukokuussa 2011.

– Vuosien varrella olen kasvanut, kokemuksen kautta, enemmän johtavaksi pelaajaksi. Tiedän, mitä minulta kentällä tarvitaan.

Edellinen Ranska-ottelu oli oppitunti

Susiladiesin torstain vastustajalla Ranskalta löytyy meriittejä vaikka muille jakaa: seitsemän peräkkäistä EM-mitalia, olympiapronssi Tokion olympialaisista 2020 ja puolivälieräpaikka syksyllä pelatuista MM-kisoista.

– Edessä on varmasti kova peli. Ranska on järkyttävän suuri korismaa. Heiltä on pois kokoonpanosta muutama kova pelaaja, mutta heillä on laittaa siihen tilalle lisää kovia pelaajia. He ovat urheilullisia ja kookkaita. Totta kai lähdemme voittamaan, vaikka olemmekin haastajia, joilla ei ole mitään hävittävää.

Edellisen kerran Suomi ja Ranska kohtasivat helmikuussa 2018 EM-karsinnoissa Brestissä. Ranskalaiset olivat tylyjä emäntiä 5 000 katsojan edessä, kun kotijoukkue vei voiton loppunumeroin 90-40 (44-23). Ranskan parhaimpiin pistenaisiin lukeutuivat Marine Johannes ja Helene Ciak, jotka tulevat vastaan myös torstaina.

– Edellinen Ranska-peli oli ensimmäisiä pelejä ison loukkaantumisen jälkeen. Ottelutapahtuma oli hieno, ja pelillisesti meille enemmänkin oppitunti. Olemme päässeet siitä kuitenkin eteenpäin ja edessä on varmasti parempi ottelu.

Neljä peräkkäistä Suomen mestaruutta Peli-Karhujen riveissä voittanut Lehtoranta aloitti kauden vapaana agenttina, etsien pelipaikkaa ulkomailta. Paikkaa ei ole toistaiseksi löytynyt, joten hän liittyi marraskuun alussa Peli-Karhujen pelaavaan kokoonpanoon.

– Kauden alussa oli muutama mahdollisuus, mutta otin tietoisen riskin, etten lähtenyt ja keskityin treenaamiseen. Liityin kuukausi sitten Peli-Karhuihin, koska heillä oli paljon loukkaantuneita pelaajia ja itselle oli tärkeätä saada pelejä alle ennen maajoukkuepelejä.

Paljasjalkaisena kotkalaisena Lehtoranta on kuitenkin harjoitellut koko ajan Peli-Karhujen kanssa. Hänellä on nyt kuukauden mittainen sopimus, jossa on jatkomahdollisuus. Hän etsii kuitenkin aktiivisesti pelipaikkaa ulkomailta.

Edellisvuoden joulukuussa tällainen mahdollisuus tuli, kun Lehtoranta lähti pikahälytyksellä Israeliin Neve David Ramlaan vahvistamaan joukkuetta hetkeksi EuroCupissa ja Israelin pääsarjassa.

– Tämä karsintaikkuna on otollinen aika, jolloin joukkueissa tapahtuu vaihdoksia. Jouluna on toinen vaihe, joka on kaikkein realistisin. Jos sitä ei tule, niin sitten ei tule. Jos tulee, niin sitten tulee.

Ranska ja Suomi kohtaavat Arena Saint-Étiennessa torstaina 24.11. Suomen aikaa klo 21:30.

Lähde: Koripalloliiton tiedote