Italian Serie A:ssa seuratasolla pelaava Helmi Tulonen, 24, on palannut Susiladiesin EM-karsintakokoonpanoon muutaman vuoden tauon jälkeen. Torstaisen Ukraina-vierasottelun kynnyksellä Tulonen kertoo, että joukkueen valmistautumisen pääpaino on ollut Ukrainan tähtipelaaja Alina Iagupovan pysäyttämisessä.

Susiladiesilla on takanaan pari päivää harjoittelua ja valmistautumista torstaina Riiassa pelattavaan Ukraina-otteluun. Vaikka Tulonen onkin ollut kesäisin Susiladiesin ringissä ja pelannut harjoitusmaaotteluissa, niin edellinen EM-karsintaedustus löytyy kahden vuoden takaa – juuri Ukrainaa vastaan edellisistä EM-karsinnoista.

– Kun on ollut mukana kesäisin, niin aika stressittömästi on päässyt toteuttamaan ja pelaamaan. Vaikka onkin ollut näistä ikkunoista poissa, niin ei sitä oikein huomaa, Tulonen aloittaa Koripalloliiton tiedotteessa.

– Totta kai kyseessä on eri pelit kuin harjoitusottelut, karsintoihin on erilainen valmistautuminen ja Ukraina on tarkkaan skoutattu. Tänään mennään Latviaan, illalla vielä treenit ja sitten ollaan valmiina pelipäivään.

Ukraina on Susiladiesille tuttu vastustaja monelta eri EM-karsintakierrokselta vuosien varrelta. Yksi asia on kuitenkin ollut aina selvä: Ukrainan pelaaminen henkilöityy vahvasti kaksinkertaiseen Euroliigan arvokkaimpaan pelaajaan, Alina Iagupovaan.

– Pääpaino valmistautumisessa on ollut Iagupovassa, hänen yksi vastaan yksi -taidoissaan ja niiden pysäyttämisessä.

Torstaina jälkeen edessä on hallitseva EM-hopeamitalisti Ranska

Susiladiesin karsintalohko B:ssä on mielenkiintoinen tilanne, kun Ranskalla, Liettualla ja Ukrainalla kaikilla on vielä mahdollisuudet napata ykkössija – ja sitä kautta EM-kisapaikka – vielä itselleen. Tämän lisäksi neljä parasta toiseksi lohkoissaan sijoittunutta joukkuetta pääsevät EM-kisoihin.

– Jokainen jengi tulee aivan varmasti näihin peleihin täydellä kokoonpanolla ja täysillä, Tulonen kertoo.

Ukrainan jälkeen Susiladiesilla onkin vastassa Ranskan tähtisikermä, joka vilisee Euroliiga- ja EuroCup-pelaajia. Tulonen pelaa tällä hetkellä kovatasoista Italian Serie A:ta Le Mura Luccassa, jossa vastaan on tullut paria viikkoa sitten mm. Ranskan superlupaus Iliana Rupert.

– Onhan siellä tuttuja pelaajia, mutta ei meillä ole varaa tuijottaa liikaa heidän meriittejään.

Italiassa Tulonen kuului edelliskaudella kakkossarjan, Serie A2:n, parhaimpiin pelaajiin ja murtautui sitä kautta ykkössarjaan. Tulosella on käynnissä vahva kausi Luccan luotettavana vaihtopelaajana.

Nuoresta iästään huolimatta Tuloselta löytyy jo vankka kokemus kansainvälisiltä kentiltä, kun hän on ehtinyt pelata Italian lisäksi Saksan Bundesliigassa, Espanjan Liga Femenina 2:ssa ja Yhdysvaltojen yliopistosarja NCAA:ssa.

– Serie A on ihan eri sfääreissä. Todella kova sarja, mikä näkyy jo ihan pelikovuudessa ja pelaajien tasossa. Mielestäni kausi on tähän mennessä ollut hyvä. Täytän roolini hyvin ja olen tykännyt pelata siellä.

Susiladies kohtaa Ukrainan Riiassa torstaina 9.2. klo 19:00 ja Ranskan sunnuntaina 12.2. klo 15:00 Urhea-hallissa, Helsingissä.

Lähde: Koripalloliiton tiedote