Yhdeksi Susijengin kantavista voimista kuluvalla vuosikymmenellä kasvanut Elias Valtonen, 23, nauttii koripallosta. Euran Veivin kasvatti siirtyi joulukuussa espanjalaisesta Manresasta Saksan Bundesliigan nousijajoukkue Rostock Seawolvesin riveihin, jonka paidassa Valtonen on vähitellen löytänyt peli-ilonsa.

Valtosen tulokaskausi 2021-22 Espanjassa oli erinomainen. BAXI Manresa kuului kauden yllättäjäjoukkueisiin niin Espanjan ACB-liigassa kuin FIBA Mestareiden liigassakin. Suurta osaa tässä näytteli Valtonen, joka oli 21,3 minuutin, 6,8 pisteen ja 2,4 levypallon ottelukohtaisilla keskiarvoillaan yksi joukkueensa avainpelaajista.

Viime syyskesän EM-kisojen jälkeen Valtosen peliminuutit jäivät kuitenkin kiven alle. Joulukuun alussa Manresa lähetti suomalaislaiturinsa loppukaudeksi vuokralle Saksan Bundesliigan nousijajoukkue Rostock Seawolvesiin.

– Syyskausi jätti parantamisen varaa ja siihen vaikutti aika monta tekijää. Loppusyksystä alkoi olla tosi vahvasti sellainen fiilis, että tarvitsen vähän niin kuin tuoreen startin, että pääsen taas tasolleni. Nyt tuntuu hyvältä pelata korista, Valtonen iloitsee Koripalloliiton tiedotteessa.

Saksan kakkosliigasta Bundesliigaan viime keväänä noussut Rostock Seawolves majailee Bundesliigan keskikastissa, voiton päässä pudotuspelipaikasta.

Valtosen ensimmäinen kaksikuukautinen saksalaisjoukkueessa on mennyt tunnustellen, mutta hänen roolinsa on ollut samanlainen kuin viime kaudella Manresassa: atleettisuutta ja energiaa puolustuspäähän, ajouhkaa hyökkäyspäähän ja 6,7 pistettä ja 2,3 levypallon keskiarvot 19,4 minuutissa ottelua kohden.

– Vähän tämä on vielä ollut tällaista vuoristoratamaisuutta. Joissain peleissä on kulkenut paremmin ja toisissa vähän huonommin, eli vielä puuttuu sellainen tasaisuus kuin viime kaudella, hän analysoi.

– Ympäristö on ollut tosi hyvä. Nousijajoukkueena meillä on Rostockissa pieni korisbuumi päällä ja niin fanit kuin organisaatio elävät aikamoisessa nosteessa. Joukkueenakin tuntuu siltä, että meillä on vielä parantamisen varaa, mikä tietää hyvää keväälle.

Valtosella on vielä sopimuksessaan Manresan kanssa yksi kausi jäljellä. Lainasopimus Rostockiin päättyy kuluvan kauden lopussa.

– Tavoitteena on parantaa peli peliltä ja pelata parhaat pelit sitten keväällä pudotuspeleissä, että olen mahdollisimman valmis ensiksi maajoukkuekesään ja sitten entistä parempana seuraavaan kauteen.

”Bundesliigan pelikovuuteen on ollut tottumisen paikka”

Valtonen häikäisi viime kaudella pelivalmiudellaan Espanjan ACB-liigassa, joka on yleisen käsityksen mukaan Euroopan paras kansallinen koripallosarja.

Koripalloasiantuntijoiden kesken ei ole selkeää konsensusta siitä, onko ACB-liigan jälkeen Euroopan paras kansallinen sarja Turkissa, Italiassa, Ranskassa vai Saksassa, mutta Valtosen mukaan Bundesliiga on ainakin urheilullisuudeltaan ja pelikovuudelta ACB:n tasolla, ellei kovempikin.

– Äkkiseltään tuntuu siltä, että Espanjan liiga on pykälän taktisempi sarja, mutta Bundesliigan pelikovuuteen on ihan oikeasti ollut tottumisen paikka, hän naurahtaa.

– Bundesliigassa on huomannut alusta asti sen, että jos vapariviivalle tahtoo, sinne pitää ihan oikeasti hakeutua. Korille menevää pelaajaa saa ottaa todella lujaa. Olen yrittänyt parhaani mukaan sopeutua tähän ja toisaalta hakea samanlaisen edun myös puolustuspäässä.

Kuluvalla kaudella Saksan koripallosarjoissa on myös ennennäkemätön suomalaisedustus.

Valtosen lisäksi Bundesliigassa vaikuttavat pelaajapuolella Edon Maxhuni (Crailsheim Merlins) ja Max Besselink (BC Göttingen) sekä päävalmentajina Tuomas Iisalo (Telekom Baskets Bonn) ja Joonas Iisalo (Heidelberg) sekä apuvalmentajana Daniel Herbert (Crailsheim Merlins). Eikä sovi unohtaa sarjaporrasta alempana Suomen värejä kantavia Aatu Kivimäkeä ja päävalmentaja Daniel Janssonia (Tigers Tübingen) sekä Luukas Vaaraa (Phoenix Hagen).

– Edonia vastaan pelattiin joulukuussa ja käytiin nappaamassa voitto. Maaottelutauon jälkeen jatkuu kotona Edonia vastaan. Maxia ja Joonasta vastaan en ole päässyt vielä pelaamaan, mutta Bonnille ollaan hävitty, Valtonen kertoo.

– Tietysti on poikkeuksellista päästä pelaamaan suomalaisia vastaan ulkomaan ammattilaiskentillä. Edonin ja Tuomaksen kanssa on vaihdettu pari sanaa tietenkin ennen peliä ja niiden jälkeen. Onhan se siistiä, että suomalaista koripalloa arvostetaan näin paljon, että me saadaan harjoittaa ammattiamme tämän tason sarjoissa.

”Hoidetaan karsinnat kunnialla loppuun”

Susijengi lähtee maanantaina alkavaan MM-karsintaikkunaan kutkuttavista asetelmista.

MM-jatkokarsintalohkoa johtava Saksa sekä Susijengi ovat kumpikin voittaneet kahdeksan pelaamastaan kymmenestä karsintaottelusta. Joukkueet kohtaavat karsintojen päätösottelussa Espoo Metro Areenalla maanantaina 27.2., jolloin Susijengi hakee revanssia marraskuiselle tappiolleen Bambergissa.

– Siinä pelissä oli käynnistymisvaikeuksia ja Saksa pääsi määrittämään pelin intensiteetin. Yleensä tuomarilinjakin mukautuu aloitteen tekeviin joukkueisiin, joten meille jäi alusta asti altavastaajan asema. Kotiottelussa pitää olla ihan eri tavalla aloitteen tekevä joukkue, Valtonen arvioi.

Susijengi lensi kuitenkin jo maanantaina Tel Aviviin, jossa se harjoittelee kolme päivää ennen karsintaikkunan käynnistävää perjantai-iltapäivän Israel-vierasottelua. Valtonen odottaa jo innolla Israelin ”minileiriä”.

– Meidän vahvuutemme on perinteisesti ollut yhtenäisyys ja se, että me treenataan tiiviisti koko kesä. Hyvä saada tähän väliin muutama intensiivinen treenipäivä, joiden aikana päästään puskettua itseämme ja toisiamme eteenpäin.

Kuluva vuosi on ollut Susijengin pelaajille kenties kaikkien aikojen paras. Lauri Markkanen on pelannut itsensä NBA:n All-Star-peliin asti, Sasu Salin dominoi Espanjassa, Miro Little kasvanut korkoa Sunrise Christian Academyn paidassa. Edon Maxhunin ja Mikael Jantusen osakkeet ovat vahvassa nousussa Saksan Bundesliigassa ja Italian Serie A:ssa. Olivier Nkamhouan, Mustapha Amzilin ja Fede Federikon esitykset NCAA:ssa ovat olleet paikoin häikäiseviä.

Valtonen myöntää, että ajatukset karkailevat paikka paikoin tulevaan MM-kisakesään.

– Tietenkin EM-kisat jättivät nälkää ja vieläkin on sellainen tunne, että työ näiden jätkien kanssa on vasta alussa. Nyt hoidetaan karsinnat kunnialla loppuun, otetaan maksimimäärä voittoja mukaan ja sitten lähdetään kaikkien aikojen susikesään.

Susijengi kohtaa helmikuun MM-karsintaikkunassa Israelin vieraskentällä pe 24.2. klo 14.30 ja Saksan kotikentällään Espoo Metro Areenalla maanantaina 27.2. klo 18.30. Nelonen ja Ruutu-palvelu esittävät ottelut suorana.

Lähde: Koripalloliiton tiedote