Susijengin leveästä kokoonpanosta löytyi perjantai-iltapäivänä Tel Avivissa monta tärkeää onnistujaa jatkoaikavoitossa. Israel-jatkoaikavoitossa suurimmat otsikot kuittasi kuitenkin takamiesveteraani Ilari Seppälä, 29, joka on kunnostautunut loppuhetkien ratkaisukoreissa aiemminkin.

Seppälän mukaan perjantain MM-karsintaottelu ratkesi ”perinteitä kunnioittaen” – sillä tavalla kuin Susijengin otteluilla on tapana ratketa.

– Ei ollut eka kerta, kun tullaan takaa ja kairataan pisteet kotiin, Seppälä naurahtaa Koripalloliiton tiedotteessa.

– Meillä oli pari mahdollisuutta voittaa jo varsinaisella peliajalla ja uudestaan vielä jatkoajalla, mutta täytyi pitää jännitys loppuun asti. Tyypillinen susijengimäinen voitto. Kaikki kunnia Israelille, joka tuli tosi kovaa peliin, vaikkei MM-kisapaikasta enää pelannutkaan.

Israel oli karannut 91-86-johtoon vajaat kaksi minuuttia ennen jatkoajan loppua, kun Seppälä käytti Israelin skriininvaihdon hyödykseen ja laukaisi kolmosen naruihin. Seuraavassa hyökkäyksessä kolmosessa Israel oli unohtanut Lapuan Kobrien kasvatin lähes täysin vapaaksi ja viiden pisteen tappioasema oli kääntynyt pisteen johtoasemaksi.

Seppälä petasi Susijengille ratkaisevan johtoaseman kolmella onnistuneella vapaaheitollaan.

– Ne puolusti koko pelin samalla tavalla. Tiesin, että ne vaihtaa skriinit ja kun ne tuossa ekassa jatkoajan kolmosessa alkoi tehdä vaihtoa jo ennakkoon, näin että siinä oli mun sauma. Kun ei ollut kättä ylhäällä tai painetta pallossa, oli hyvä heittää, hän analysoi.

Ratkaisuheitoillaan Seppälä kasvatti myös mainettaan kylmähermoisena loppuhetkien ratkaisijana. Vaikka tie Susijengiin avautui Seppälälle verrattain myöhään, 25-vuotiaana, on hän tähänastisella maajoukkueurallaan säkittänyt elintärkeitä voitto- tai kirikoreja mm. EM- ja MM-karsintaotteluissa Sveitsiä, Sloveniaa ja Kroatiaa vastaan.

– Ihan kiva että onnistuu. Tässä vaiheessa alkaa olla jo muutama toisto takana niin ei siinä muuta kuin palloa ilmaan.

Kotiyleisöstä tukea maanantaina

Kun vuosien 2021-23 MM-karsintoja on pelaamatta enää yksi ottelu, Seppälä kehuu vuolaasti Susijengin ratkaisuvalmiutta.

Tel Avivissa otsikoihin nousivat hyökkäyspään onnistujat eli Seppälän lisäksi Sasu Salin, Alex Murphy ja Mikael Jantunen. Seppälä jakoi vuolaasti kehuja myös mm. puolustuspäässä raataneelle Elias Valtoselle, parit tärkeät korit mieheen upottaneelle Topias Palmille ja Remu Raitaselle sekä häikäisevän karsintadebyytin pelanneelle Max Besselinkille.

– Maxilta aika kova sisääntulo. Rohkea kaveri, pelasi puolustuksessa älyttömän kovaa, haki yhden älyttömän ison hyökkäyslevypallon ja meni tosi kovaa tilanteisiin. Kaveri ei kumarrellut ketään.

Myös omalla pelipaikallaan, pelinrakennuksessa, Seppälä ylistää Susijengin leveyttä ja kilpailuasetelmaa. Seppälän ja aloittavan pelinrakentajan Edon Maxhunin lisäksi Aatu Kivimäki, Henri Kantonen ja Severi Kaukiainen ovat tuoneet kaikki oman tärkeän palasensa Susijengin palapeliin.

– Hyvä kilpailutilanne pointin paikalla. Kaikki luottaa toisiinsa ja toisaalta tahtoo myös toisille onnistumisia. Jos yhdellä on vähän hiljaisempi ilta, toinen tulee kentälle ja tuo omia juttujansa. Se on koko joukkueelle hyödyksi, että useampi pelaaja osaa ottaa ratkaisuja.

Susijengi on tänä aamuna herännyt Helsingistä ja valmistautuu nyt maanantai-illan MM-karsintahuipennukseen, jossa vastaan astelee lohkoa johtava Saksa.

Kotivoitto Saksasta takaisi samalla myös MM-karsintalohkon voiton.

– Meillä on mahdollisuus voittaa lohko, mikä on aika harvinaista suomalaisittain. Saadaan myös päättää karsinnat kotiyleisön edessä. Tavoite on hoitaa homma ja lähteä MM-kisoihin näiden karsintojen ykkösenä.

Susijengi ja Saksa kohtaavat maanantai-iltana 27.2. klo 18.30 Espoo Metro Areenalla. Nelonen ja Ruutu televisioivat ottelun suorana.

Lähde: Koripalloliiton tiedote