Vuosien 2021–23 MM-karsinnat huipentuvat maanantaina Espoo Metro Areenalla, kun viime syksyn EM-kisat pronssiin päättänyt isokokoinen ja organisoitunut Saksa saapuu Susijengin vieraaksi. Panoksena ottelussa on, ei enempää eikä vähempää kuin, karsintalohkon voitto.

Saksa aloitti MM-karsinnat puolitoista vuotta sitten marraskuussa kotitappiolla Jukka Toijalan valmentamaa Viroa vastaan, mutta sen jälkeen jälki on ollut hurjaa: yhdeksän voittoa kymmenestä ottelusta.

Maanantain karsintahuipennukseen lähdettäessä Saksa ja Susijengi jakavat karsintalohkon ykkössijan yhdeksällä voitolla yhdestätoista karsintaottelusta. Susijengin tuoreessa muistissa on kuitenkin viime marraskuussa Bambergissa pelattu kaksinkamppailu, jonka Saksa vei vakuuttavasti 94–80 (44–36).

– Saksa on isokokoinen joukkue, joka pelaa hyvin organisoitunutta ja fyysistä koripalloa molemmissa päissä kenttää. Saksa on karsintojen paras hyökkäyslevypallojoukkue, josta saimme hyvän esimerkin, kun he kiskoivat Ruotsia vastaan 21 hyökkäysribaria, Susijengin valmentaja Hanno Möttölä tiivistää Koripalloliiton tiedotteessa.

Saksan päävalmentaja, Suomen kansalaisuuden jo kolme vuosikymmentä sitten saanut Gordon Herbert on edelleen Euroopan parhaita valmentajia ja Saksalla on koossa kivikova tusina ammattilaispelaajia, jotka pelaavat isoja minuutteja Saksan Bundesliigassa, Espanjan ACB:ssa, Turkin liigassa ja Italian Serie A:ssa.

Susijengillä on kuitenkin omat aseensa, Möttölä muistuttaa. Paljolti on kyse siitä, kumman ehdoilla pelataan. Viime marraskuun keskinäisessä ottelussa Saksa saneli pelin tahdin ensimmäisiltä minuuteilta asti eikä päästänyt Susijengiä rytmiin missään vaiheessa.

– Klassisesti meidän pitää pystyä pelaamaan meidän näköistämme korista ja määrätä pelin tempo sekä luonne. Puolustuksemme täytyy toimia koko 29 metriä, jotta saadaan rikottua Saksan pelinavaukset, jatkaa Möttölä.

Espoo Metro Areena on enää muutamaa kymmentä hajapaikkaa vaille loppuunmyyty maanantain suurta urheilujuhlaa odottaessa. Urallaan likimain kaiken nähnyt Möttölä muistuttaa jälleen kerran tilanteen poikkeuksellisuudesta.

– Upea tilanne, että suomalainen maajoukkue pelaa MM-karsintalohkon voitosta loppuunmyydyllä kotikentällä. Ei tällaisesta voinut unelmoida pari vuosikymmentä sitten.

Coach Möttölän tärpit – seuraa heitä

Johannes Voigtmann (209 cm/30 v): ”Milanon taitava ja iso all-around-pelaaja, joka pystyy pelaamaan niin kaarella kuin korin allakin. Maailmanluokan syöttäjä varustettuna hyvällä kolmen pisteen heitolla.”

Justus Hollatz (191/21): ”Saksan peliä pyörittävä takamies, joka oli hyvä meitä vastaan marraskuussa Bambergissa. Osaa ratkaista kaarelta, viimeistellä kovia ajoja sekä löytää vapaat korintekijät syötöillään.”

Leon Kratzer (209/26): ”Tuomas Iisalon sentteri Bonnissa. Vanhan koulukunnan iso, joka tekee nöyrästi valtavan määrän töitä ja luo tilaa muille. Erinomainen hyökkäyslevypalloissa ja laittaa palloa alaspäin kovalla voimalla.”

Susijengi ja Saksa huipentavat MM-karsinnat maanantaina 27.2. klo 18.30 Espoo Metro Areenalla. Ottelun voittaja voittaa samalla koko MM-karsintalohkon. Ottelu televisioidaan suorana Nelosella ja Ruutu-palvelussa.

Lähde: Koripalloliiton tiedote