Topias Palmi, 28, pelasi menneen kauden romanialaisen Craiovan joukkueessa. Palmi nautti isoa roolia ja käytti sen tehokkaasti hyväkseen.

Palmi sai pitkästä aikaa ehjän kauden alleen ja se näkyi myös tilastoissa. Palmi oli joukkueensa paras pistemies Romanian liigassa 13,9 pisteen keskiarvolla ja FIBA Europe Cupissakin pisteitä kertyi 10,1 keskiarvolla.

– Kausi oli henkilökohtaisesti hyvä. Sain tilaisuuden ja peliaikaa. Tämä oli paras kauteni ulkomailla ja sain valmentajalta luottoa, Palmi iloitsee Koripalloliiton tiedotteessa.

Palmilla oli allaan muutama vaikeampi kausi. Palmi teki vuonna 2019 kolmen vuoden sopimuksen italialaisen Cremonan kanssa. Aika Italiassa kuitenkin keskeytyi, kun Palmi sairastui koronaan ja sen jälkitauti piti hänet poissa pelikentiltä pitkään. Uran jatkokin oli jossain vaiheessa vaakalaudalla.

Palmi toipui kuitenkin takaisin ja aloitti kauden 2021-22 Pyrinnössä ennen siirtymistään belgialaisen Limburg Unitedin riveihin. Kausi oli kuitenkin haastava ja peliaikaa tuli epätasaisesti. Palmin usko ei kuitenkaan loppunut ja se palkittiin tällä kaudella.

– Halu ja motivaatio eivät kadonneet missään vaiheessa. Enemmän kyse oli oman paikan löytämisestä. Näin jälkikäteen ajateltuna voi miettiä, että oliko Italia minulle oikea paikka. Belgia oli ensimmäinen oikea näyttöpaikka, mutta en ollut ehkä vielä täysin valmiina sairastumisen jälkeen. Nyt sain näyttöpaikan ja kiva, että pystyin sen käyttämään.

Gerald Lee Jr:n rikkoessa lasikaton suomalaisten osalta Romanian liigassa vuonna 2013, on Romaniassa sen jälkeen nähty pelaajista Ilari Seppälä ja valmentajista Jukka Toijala. Tänä vuonna Palmi ja hänen kanssaan Craiovassa pelannut Shawn Hopkins jatkoivat suomalaisperinteitä sarjassa.

– Sarja oli yllättävän hyvä. Joukkueilla sai olla kuusi ulkomaalaista. Yllätyin positiivisesti millainen taso Romaniassa oli. Peli ei välttämättä ollut hirveän taitavaa tai taktista, mutta isoja äijiä oli vastassa. Sarjassa ei ollut yhtään sellaista heittopussia, arvioi Palmi.

Kokonaisuudessaan Palmi viihtyi hyvin Craiovassa ja Romaniassa.

– Siellä oli hyvät puitteet pelata ja harjoitella, ja kaupunkikin oli kohtalaisen mukava. Minulla ei ollut mitään ongelmia asumisen ja viihtymisen kannalta.

Oman lisänsä viihtyisyyteen toi tuttu kaveri Hopkins ja kaksikko viettikin paljon aikaa yhdessä myös kentän ulkopuolella.

– Se auttoi hyvinkin paljon. ”Hoppa” oli ehtinyt olla siellä ja näytti paikkoja ja luulen päässeeni joukkueeseen sisälle nopeammin hänen ansiostaan. Kun päivät alkoivat lyhentyä, niin oli mukavaa, että oli toinen suomalainen seurana.

Craiova pääsi tällä kaudella pelaamaan ensimmäistä kertaa seurahistoriansa europelejä, kun se osallistui FIBA Europe Cupiin. Se hävisi karsinnoissa Kalev/Cramolle, mutta sai lopulta paikan lucky loserina. Se voitti oman alkulohkonsa häviten vain yhden ottelun. Jatkolohkossa se jäi kuitenkin vaille mahdollisuuksia häviten kaikki ottelunsa.

– Se oli hyvä kokemus. Harmittaa tietenkin, ettemme päässeet kahdeksan parhaan joukkoon, mutta jatkolohkossa tuli aika kylmää kyytiä. Ne olivat hienoja pelejä ja myös seuralle ensimmäiset europelit, joten ne olivat iso juttu. Esityksistä tuli kiitosta ihan seurajohtoa myöten.

Vahvan kauden jälkeen Palmi lähtee kesään odottavin tunnelmin mitä tulevaisuus tuo tullessaan. 

– Nyt otetaan vähän aikaa lepoa ja sitten alkavat maajoukkuetreenit. Sitä ennen aloitellaan henkilökohtaiset treenit ja sitten myöhemmin katsotaan mihin ensi kaudella mennään. Haluan pitää kaikki avoinna enkä sulje mitään vaihtoehtoja pois.

– Veikkaan, että tänä kesänä on enemmän vaihtoehtoja. Tältä kaudelta on varmasti enemmän näyttöjä kuin kahdelta edelliskaudelta yhteensä. Ehkä sitä on kiinnittänyt muutaman joukkueen huomion lisää, miettii Palmi.

Topias Palmin tilastot Romanian liigassa
Topias Palmin tilastot FIBA Europe Cupissa

Lähde: Koripalloliiton tiedote