Helmi Tulosella, 24, oli monivaiheinen kausi Italian Serie A1:n Le Mura Luccassa. Tuloselle jäi kauden jälkeen hieman hämmentyneet tunnelmat.

Edelliskaudella Tulonen pelasi Serie A2:n Carugatessa huippukauden. Näytöt toivat täksi kaudeksi pelipaikan viime kaudella runkosarjassa kolmanneksi sijoittuneeseen Luccaan.

Tämä kausi oli Luccalle kuitenkin haastava. Se taisteli koko kauden sarjapaikastaan ja onnistui lopulta säilyttämään sen Play Out -otteluiden kautta.

– Joukkueelta kausi meni aika alakanttiin. Odotukset olivat edellisen hyvän kauden jälkeen korkealla ja tavoitteet ehdottomasti pudotuspeleissä. Emme onnistuneet voittamaan oikeastaan yhtäkään tiukkaa ottelua, ja tämä olisikin mielestäni vaatinut lähempää tarkastelua, että miksi näin oli. Jos voitimme, voitimme aina reilusti, Tulonen toteaa Koripalloliiton tiedotteessa.

Tuloselle kausi oli henkilökohtaisesti haastava. Peliaikaa tuli kauden aikana vaihtelevasti ja seuran toiminta alkoi horjua sarjapaikan ollessa uhattuna.

– Henkilökohtaisesti syksyllä meni mielestäni hyvin, mutta keväällä tuntui, että meni joko erittäin hyvin tai erittäin huonosti. Joukkueenjohdolla alkoi olla joulun aikoihin aikamoinen paniikkinappula päällä, ja se näkyi keväällä oikeastaan kaikessa tekemisessä ja pelaamisessa. Keväällä ympäristö ei siis ollut paras mahdollinen ja joukkueen vaihtaminenkin kävi ajoittain mielessä.

Lisää hämmennystä Tuloselle aiheutti hänen vastuunsa. Pääosan kaudesta hän oli maltillisilla minuuteilla, mutta näyttöpaikan saadessaan hän esiintyi erinomaisesti. Siitä parhaana osoituksena 22 ja 13 pisteen iltapuhteet mestari- ja Euroliigajoukkue Schioa vastaan sekä 24 ja 15 pisteen pelit Ragusaa vastaan. Seuraavassa pelissä hän saattoi kuitenkin istua pääosin penkillä.

– En ikinä ymmärtänyt joukkueenjohdon logiikkaa tämän suhteen. Myös agenttini välillä hermostui asiasta ihan tosissaan. Kysymyksiin, miksi en pelannut tässä ja tässä ottelussa, vaikka juuri tein Euroliigan pronssimitalistia vastaan 22 pistettä, ei koskaan tullut mitään vastausta tai erillistä syytä.

– Samoin kävi kevään kauden parhaan Ragusa-pelin jälkeen, jossa tein 24 pistettä. Voin sanoa, että vaikka tuo oli tuloksellisesti urani paras suoritus, oli se henkisesti vielä paljon paljon kovempi. Jäin kaipaamaan vastauksia ja suurempaa vastuuta ehdottomasti.

Vaikka tilanne joukkueessa oli vaikea, ei Tulonen antanut sen musertaa itseään.

– Itseluottamukseni oli mielestäni hyvällä tasolla ja lähden luottavaisena tulevaan. Opittavaa on toki yhä paljon ja kehitystä pitää jatkaa.

Ensi kauden suunnitelmista Tulonen ei osannut vielä sanoa.

– En tiedä vielä tulevasta. Sen tiedän, että Italiassa pelaajamarkkinat voivat muuttua seuraavalle kaudelle radikaalistikin, sillä seurojen liitolle suorittamat maksut moninkertaistuvat edellisiin vuosiin nähden. Tästä syystä ei ole edes varmaa, mitkä joukkueet voivat pelata Serie A1:ssä.

Helmi Tulosen kauden tilastot

Lähde: Koripalloliiton tiedote