Tigers Tübingenin Bundesliigaan valmentanut Daniel Jansson on valittu Saksan ProA:n vuoden valmentajaksi. Valinta oli Janssonille toinen peräkkäinen.

Suomalainen valmennusosaaminen on kovassa huudossa Euroopan koriskentillä ja Jansson jatkaa suomalaisvalmentajien palkintokavalkadia. Aiemmin Tuomas Iisalo palkittiin sekä Bundesliigan että Mestarien liigan parhaana valmentaja ja Anton Mirolybov pokkasi Itävallan parhaan valmentajan palkinnon.

Jansson palkittiin ProA:n parhaana myös viime kaudella ja lisäksi palkintokaapista löytyvät myös ProB:n ja U19-sarjan NBBL:n vuoden valmentajan tittelit.

Jansson johdatti Tigers Tübingenin kolmannella kaudellaan nousuun. Viime vuonna joukkue olisi myös ansainnut pelillisesti nousun, mutta seura ei tuolloin hakenut liigalisenssiä. Tällä kaudella se haki lisenssiä ja tulee sen myös saamaan.

ProA:sta nousee kaksi parasta joukkuetta, joten finaalipaikan varmistuminen riitti nousuun. Tigers hävisi toisena vuotena peräkkäin finaalin, kun Vechta oli lopulta kahden ottelun yhteistuloksella parempi niukasti 151-144.

– Onhan tämä ollut aika huvittava matka. Kun tulin tänne kolme vuotta sitten, niin korona jylläsi täysillä ja oli täysi lockdown. GM kertoi minulle, ettei ole varma saadaanko ProA:han edes joukkuetta kasattua. Sanoin vain hänelle, että hoida lisenssi, niin kasaan jonkun kivan joukkueen. Nyt kolme vuotta myöhemmin olemme katkeria ja vihaisia siitä, että hävisimme finaalit toisena vuotena peräkkäin. Tämä kolme vuotta on ollut aikamoinen matka ja alun perin suunnitelmana oli taistella noususta vuoden päästä, Jansson kertoo Koripalloliiton tiedotteessa.

Viime kaudella Tigersilta ei juuri ulkopuolista menestystä odotettu, mutta joukkue voitti lopulta runkosarjan ja eteni finaaliin. Tällä kaudella se sijoittui runkosarjassa toiseksi Vechtan jälkeen ja nappasi jälleen nousuun oikeuttavan finaalipaikan. Vaikka viime kauden jälkeen oli lupa odottaa menestystä, niin Jansson myöntää yllättyneensä kauden vahvasta panoksesta.

– Kausi oli pienoinen yllätys. Viime kaudella oli niin paljon sellaisia sattumia, jotka osuivat kohdilleen. Pistimme kesällä aika reilusti kiviä taskuun, sillä emme me budjeteissa mitattuna olleet ProA:n kärkeä vieläkään. Meistä on kuitenkin muodostunut tässä kolmen vuoden aikana perhe. Iso osa rungosta on ollut mukana vähintään kaksi vuotta ja se on ollut vahvuutemme.

– Olin yllättynyt siitä, että meistä kasvoi sellainen ProA:n powerhouse, joka pystyi tasaisella suorittamisella voittamaan pelejä. Pystyimme joukkueena nousemaan seuraavalle tasolle.

Vaikka joukkueen runkosarja sujui hienosti, niin nousu ei tullut helpoimman kautta. Pudotuspelien avauskierroksella Tigers joutui tahkoamaan Eisbären Bremerhavenia vastaan täydet viisi ottelua. ProA:n kevään kovakuntoisin joukkue Karlsruhe Lions meni sitten välieräsarjassa nurin suoraan kolmessa ottelussa.

– Meillä oli tosi haasteellinen ensimmäinen kierros ja se vei joukkueesta aika lailla mehut, kun piti vielä matkustaa 11 tuntia peleihin. Karlsruhelta puuttui heidän aloittava pointtinsa ja tiesimme meillä olevan mahdollisuudet iskeä ja ottaa kontrolli otteluparista. Ensimmäinen välieräpeli oli aika hurlumheitä, mutta toinen voitto Karlsruhen kotikentällä oli meiltä kova suoritus. Siinä vaiheessa tiesimme nousun olevan lähellä, sillä ei Karlsruhe meitä kolmessa peräkkäisessä pelissä voita.

– Kolmannessa pelissä emme pelanneet enää Karlsruhea vastaan, vaan nousua vastaan. Se näkyi erityisesti toisella puoliajalla ja alkoi tulla pientä painetta. Se oli kauden rumin pelimme, mutta pikkaisen tuurillakin pystyimme sen hoitamaan, Jansson kertaa pudotuspelisarjoja.

Noususta huolimatta Janssonin mukaan juhlat jäivät pääosin juhlimatta.

– Nousun varmistuttua tuntui, että kaikilla oli vähän rotsi tyhjä. Oli tarkoitus kyllä juhlia, mutta oli niin tyhjä olo. Mestaruus oli kuitenkin se meidän ultimaattinen tavoitteemme emmekä päässeet siihen, joen hävityn finaalin jälkeen ei juuri tehnyt mieli juhlia, joten ne jäivät vähän viettämättä.

– Pormestari kutsui meidät kuitenkin raatihuoneelle vieraaksi ja pistimme nimmarit kaupungin kultaiseen kirjaan, johon tärkeimmät vieraat saavat kirjoittaa nimensä, ja se oli ihan hieno asia.

Ensi kaudella Tigersia odottavat paria tasoa isommat haasteet, kun se pääsee pelaamaan Bundesliigassa viiden vuoden tauon jälkeen. Jansson tiedostaa, ettei Tigers voi lähteä budjetilla kilpailemaan suurempia Bundesliigaseuroja vastaan, joten joukkue ammentaa voimaa omista vahvuuksistaan.

– Yksi selkeä etumme on, että suurin osa tämän kauden rungosta jatkaa myös ensi kaudella. Luotamme isoon kuvaan ja kilpailuetumme on se, että meillä on pelaajia, jotka ovat jo olleet meidän kanssamme tämän koko kolme vuotta. Emme pysty kilpailemaan muiden kanssa rakenteellisesti tai budjetillisesti, mutta valttikorttimme on luottaa niihin tukipilareihin joita on tässä kolmen vuoden aikana rakennettu.

Jansson on kulkenut pitkän tien Saksassa sen jälkeen, kun hän aloitti Ulmin akatemiavalmentajana yhdeksän vuotta sitten. Kaudella 2019-20 hän toimi Bundesliigassa Ulmin apuvalmentajana, mutta ensi kaudella hän pääsee päävalmentajan roolissa Bundesliigaan.

– Ei minulle ole mikään itseisarvo millä sarjatasolla pääsen valmentamaan. Olisi minulla aiemmin ollut muitakin mahdollisuuksia kuin valmentaa Ulmin A-junioreita, mutta tykkään rakentaa eikä sillä sarjatasolla ole niin väliä. Nyt Bundesliiga on minulle päävalmentajana uusi sarjataso johon lähdetään kamppailemaan. Varmasti tulee tosi mielenkiintoista. Henkilökohtaisella tasolla on aika mielenkiintoista saada Pablo Laso Tübingeniin, mikäli netissä pyöriviin huhuin on uskomista. Siitä tulee ihan hauskaa, Jansson viittaa Real Madridin entiseen mestarivalmentajaan, jonka odotetaan siirtyvän Bayern Münchenin päävalmentajaksi ensi kaudella.

Tigers Tübingenissä pelasi myös Susijengin Aatu Kivimäki.

Lähde: Koripalloliiton tiedote