Suomen 20-vuotiaiden naisten maajoukkue käynnisti Södertäljessä pelattavat Pohjoismaiden mestaruuskisat komealla voitolla Tanskasta. 20-vuotiaiden miesten maajoukkue taas hävisi Virolle ja 18-vuotiaat pojat Tanskalle.

20-vuotiaiden naisten maajoukkue johti ottelua Tanskaa vastaan alusta loppuun, eikä summerin soidessa ollut epäilystäkään paremmasta joukkueesta, kun taululle piirtyi loppulukemat 80-54 (38-27).

– Jos me keskityimme siihen, että juoksemme kenttää, niin pääsimme aivan hemmetin hyvin siirtymähyökkäyksiin levypallojen, riistojen ja aktiivisen pallonpaineen kautta, Suomen päävalmentaja Pekka Salminen kertoi Koripalloliiton tiedotteessa.

Sudenpennut onnistui pakottamaan Tanskan peräti 31 menetykseen, josta suomalaiset raapivat hurjat 22 riistoa. Suomi ei myöskään kärsinyt kehnosta viimeistelystä (pelitilanneheitot 32/85, 37%), kun pelitilanneheittoja oli 26 kappaletta enemmän kuin Tanskalla (17/59, 28%).

– Puolen kentän pelissä on vielä paljon tekemistä. Ensimmäinen peli kyseessä, niin näinhän tämä on.

Suomelta neljä pelaajaa ylsi kaksinumeroisille pistelukemille: Kati Ollilainen (12/12), Peppi Tyynilä (13/1), Annika Aarrejoki (13/2) ja Henna Sandvik (11/5/6 syöttöä/5 riistoa).

Tanskalta Isabella Palmqvist ja Rim Taha heittivät 9 pistettä.

Suomen 20-vuotiaiden miesten heikko toinen puoliaika kostautui Viroa vastaan

Suomen 20-vuotiaiden miesten maajoukkue taas joutui omassa PM-kisojen avausottelussaan tyytymään tappioon, kun Viro oli parempi numeroin 65-72 (34-26).

Sudenpennut marssi 8 pisteen johdossa puoliajalle, mutta Viro löi toisella puoliajalla uuden vaihteen päälle ja karkasi kolmannella neljänneksellä 11 pisteen taakse. Suomi sai vielä hetkellisesti kirittyä tasoihin, mutta lopulta virolaiset tuulettivat voittoa.

– Siinä oli vaihe, jossa vähän irtosimme meidän joukkuepelaamisesta. Emme saaneet mistään koreja, niin se vaikutti puolustuksen aktiivisuuteen, joka ensimmäisellä puoliajalla oli hyvä, Suomen päävalmentaja Mikko Tupamäki aloitti.

– Tällä ryhmällä meidän pitää pystyä toteuttamaan omaa pelaamista paremmalla laadulla, jos haluamme pärjätä. Toisen puoliajan taso ei riitä.

Viron parhaimmistoon lukeutuivat Gregor Kuuba (15/4), Kaspar Kuuma (11/3) ja Viron miesten maajoukkueessa jo 2021 debyyttinsä tehnyt Henri Veesaar (12/8).

Suomen pisteistä vastasivat Erik Muhonen (11/4), Leo Nordberg (11/2), Juuso Salmi (11/6/4 syöttöä) ja Viljami Vartiainen (10/8).

Suomen 18-vuotiaille pojille tappio Tanskaa vastaan

Suomen 18-vuotiaiden poikien maajoukkue taas hävisi PM-kisojen avausottelussaan Tanskalle loppunumeroin 79-86 (31-45).

Sudenpennut kävi vain hetkellisesti johdossa toisella neljänneksellä, mutta muuten Tanska johti läpi ottelun. Suurimmillaan tanskalaisten johto venyi 19 pisteeseen, jonka Suomi sai kirittyä kalkkiviivoilla kuuteen.

– Olimme vähän varovaisia, etenkin ottelun alussa. Huomasi, että kyseessä on kesän ensimmäinen peli. Oli varmasti halukkuutta ja innokkuutta pelata itsensä peliin sisälle, muttei tehty sitä kauhean fiksulla tavalla. Ei niinkään keskitytty kollektiivisen koripallon pelaamiseen, Suomen päävalmentaja Petri Virtanen aloitti.

– Ottelun sisällä tuli useampia juoksuja suuntaan ja toiseen. Meillä oli hyviä pätkiä, mutta vastaavasti erittäin synkkiä jaksoja, joissa minuutin kahden sisään hävittiin seitsemän pisteen runeja.

Tanskan parhaat pistemiehet olivat Johan Munch (19/8) ja Anton Harring Östoft (16/3/7 syöttöä). Suomen pistekaksikko taas oli Olavi Suutela (16/7) ja Elmeri Abbey (14/7/5 syöttöä/5 riistoa).

Lähde: Koripalloliiton tiedote