16-vuotiaiden Pohjoismaiden mestaruuskisat päättyivät Kisakalliossa, kun Suomi peittosi Viron kahdesti päätöspäivänä. Suomen tytöt juhlivat kultaa voittamattomina, pojat taas saivat hopeamitalit kaulaansa.

Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue jatkoi dominoivia otteitaan, kun Viro kaatui loppunumeroin 113-47 (54-21).

Ottelu oli pitkälti toisinto siitä, mitä Sudenpennuilta on nähty jo aikaisemmissa peleissä: shokkialku, vastustajalle paljon menetyksiä ja viljalti nopeita hyökkäyksiä toiseen päähän.

– Ei Virolla ollut mitään mahdollisuutta pelata omaa peliään. Työnnettiin heidät pois heidän omasta pelisuunnitelmasta. Se tarkoitti paljon hyökkäyksiä organisoimatonta puolustusta vastaan, vapaita kolmosia ja pallonliikettä. 37 syöttöä kertoo paljon joukkueesta ja miten hienosti me pystyimme peliä toteuttamaan, Suomen päävalmentaja Jussi Räikkä kommentoi Koripalloliiton tiedotteessa.

Päätöspelissä Suomen jokainen 12 pelaajasta pääsi pisteille, jokainen otti ainakin kaksi levypalloa sekä 11 pelaajaa antoi syötön tai riisti. Korkeimmat pistemäärät upottivat Silja Loukola (21/2), Nicole Ogun (19/6), Eevi Seppä (12/5/5 riistoa), Iida Riihelä (11/3/6 syöttöä) ja Erika Mace (10/3/5 syöttöä/9 riistoa).

Viron pisteistä vastasivat Laura Liisa Grünmann (11/3/5 riistoa) ja Nora-Liisa Veisberg (10/3).

Nicole Ogun, Silja Loukola ja Ada Luukkanen valittiin turnauksen All Stars -viisikkoon.

– Kyseessä oli myös turnauksen kolme parasta pelaajaa. Järjestyksen voi valita omien mieltymysten mukaan, Räikkä kehaisi.

Suomi voitti jokaisen viidestä ottelustaan keskimäärin 50,2 pisteen erolla. Lähimpänä kävi Tanska, jonka Suomi voitti 13 pisteellä.

– Neljä hienoa peliä, yksi keskinkertainen. Voi ajatella, että asiat tuli helpolla, mutta tytöt ovat tehneet aika paljon töitä tämän eteen. Ja kyllä työ tekijäänsä kiittää. Sekä harjoituksissa että peleissä työmoraali on korkea läpi joukkueen.

– Se, mistä olen ylpeä on, että jokaisen 14 pelaajasta voi laittaa kentälle ja me pärjäämme. Se on uniikkia.

Suomen 16-vuotiaille pojille hopeaa Viro-voitosta huolimatta

16-vuotiaiden poikien Suomi-Viro-ottelu käynnistyi eriskummallisessa ennakkotilanteessa, kun Suomen piti voittaa 12 pistettä tai enemmän, jotta joukkue olisi päässyt Pohjoismaiden mestariksi.

Suomi voitti ottelun kolmella pisteellä 76-73 (35-36).

Tasaisen ensimmäisen puoliajan jälkeen Sudenpennut nousi keulille vieden kolmannen neljänneksen 24-12. Lyhyen hetken ajan Suomi kävi jo 14 pisteen karkumatkalla, mutta Viro sai eron kirittyä.

– Luonnollisesti ristiriitaiset tunnelmat. Terveisiä vain Harri Jokelalle: kv-voitto (kansainvälinen) on aina kv-voitto, mutta toisaalta tässä oli tämä turnausmuotoon liittyvä panos turnauksen voitosta. Kävimme jo siellä yli 12 pisteessä, mutta jäi harmittamaan, ettemme pystyneet koko turnausta voittamaan, Suomen päävalmentaja Jyri Lohikoski aloitti.

– Tässä Viro-pelissä tietyllä tavalla tiivistyi meidän iso kuva. Parhaat hetket on hirvittävän hyviä. Parhaat puolustukset, siirtymät ja pallonliikkeet ovat todella korkeatasoista tämän ikäisten maajoukkuekoripalloa. Sitten valitettavasti on huonoimmat hetket. Ne on taas liian huonoja.

Suomen pistekärki oli Miikka Muurinen (12/7), mutta valmentajan hatunnoston ansaitsi 10 pistettä ja 7 levypalloa kerännyt Eetu Honkaniemi.

– Eetu pelasi turnauksen vahvimman pelinsä. Hänellä on nopeutta ja intensiteettiä, mitkä ovat takamiehelle molemmat tärkeitä asioita. Varsinkin Eetun kolmannen neljänneksen panos oli todella hyvä.

Suomelta All Stars -viisikkoon valittiin Miikka Muurinen ja Samu Adler.

Suomen saldo oli neljä voittoa ja yksi tappio. Valitettavasti sama saldo oli myös Virolla ja Tanskalla, joten Viro vei Pohjoismaiden mestaruuden piste-eron turvin.

Lähde: Koripalloliiton tiedote