Utah Jazzin apuvalmentajana viime vuodet toiminut michiganilaislähtöinen Sean Sheldon, 30, vahvistaa Susijengin valmennusjohtoa MM-kisakesän 2023 aikana.

Aikaisemmin Gregg Popovichin apuvalmentajana San Antonio Spursissa työskennelleellä Sheldonilla on taustaa myös Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:sta sekä Euroopan ammattilaiskentiltä.

– Tutustuin Lassiin (Tuovi) ja Henrikiin (Dettmann) tammikuussa heidän Utahin vierailunsa yhteydessä. He seurasivat joukkueharjoituksiamme sekä yhteistreenejämme Laurin (Markkanen) kanssa ja juttelimme paljon koko viikon ajan, Sheldon taustoittaa Koripalloliiton tiedotteessa.

– NBA-kauden päättymisen jälkeen sain Susijengiltä kyselyn mahdollisuudesta liittyä heidän valmennusjohtoonsa. Olin luonnollisesti kiinnostunut ja jotain Susijengiä kohtaan kokemastamme arvostuksesta kertoo sekin, että (Utah Jazzin) päävalmentaja Will Hardy ei epäröinyt hetkeäkään, kun kysyin, saanko viettää tämän kesän Suomessa ja Aasiassa.

Sheldon pelasi nelivuotisella NCAA-urallaan 111 ottelua William & Maryn yliopistossa ja ehti pelata viisi kuukautta ammattilaisena Sveitsin liigassa ennen uransa päättänyttä olkapäävammaa.

Sheldon liittyi kesällä 2019 San Antonio Spursin valmennusjohtoon videokoordinaattorin ominaisuudessa ja siirtyi Utah Jazziin apuvalmentajaksi Will Hardyn kutsusta kaudeksi 2022-23. Sheldonilla on myös kansainvälistä kokemusta Yhdysvaltain miesten maajoukkueen valmennusryhmästä.

– San Antonion vuosinani valmentaja Popovich toimi myös Team USA:n päävalmentajana. Will Hardy oli silloin yksi hänen apuvalmentajistaan ja teki paljon scoutingia. Minä puolestani sain työskennellä Hardyn apukätenä, joten kansainvälinen koripallo tuli tutuksi myös sitä kautta.

”Joukkue on todella yhtenäinen”

Hardy saapui Helsinkiin viime perjantai-iltana ja liittyi Susijengin matkaan maanantain päiväharjoituksissa. Vaikka otanta on ollut toistaiseksi pieni, Hardy on vaikuttunut näkemästään – kentällä ja sen ulkopuolella.

– Ensimmäinen havaintoni Susijengistä on, että joukkue on todella yhtenäinen ja sen jäsenet nauttivat toistensa seurasta. Se ei ole itsestäänselvyys. Ensimmäisten treenien perusteella joukkueessa on paljon hyviä pelaajia ja tulee olemaan mielenkiintoista tutustua heihin paremmin seuraavina viikkoina, hän kommentoi.

– Olen kotoisin Michiganin Lake Traversesta järven rannalta, ja heti Helsinkiin päästyäni totesin, että tämähän on ihan kuin kotona olisi. Lisäksi kaikki ovat olleet äärimmäisen ystävällisiä ja vastaanottavaisia, mikä on helpottanut sopeutumista maahan ja joukkueeseen.

Alkaneen MM-kisakesän tavoitteikseen Sheldon asettaa paitsi Susijengin valmistamisen Aasian MM-kisoihin ja menestyksen siellä, myös kansainvälisen huipputason kokemuksen ammentamisen Utah Jazzin pelikautta 2023-24 varten.

– MM-kisat tulevat olemaan iso juttu, mutta meidän on luonnollisesti edettävä yksi peli kerrallaan. Tarvitsemme kaikki tulevat viikot saadaksemme itsemme valmiiksi Okinawaa varten. Rakennamme joukkuetta harjoitus ja ottelu kerrallaan ja toivottavasti saamme mahdollisuuden pelata maailman parhaiden joukossa Filippiineillä, Sheldon kuvailee.

– Valmentajana otan tietenkin tästä kokemuksesta irti sen, mitä saan ja toivottavasti palatessani kesän lopussa Utahiin minulla on takataskussani uusia hyökkäyssettejä, puolustuspelejä ja harjoitteita. Pyrkimyksemme on saada Lauri (Markkanen) pelaamaan Utah Jazzissa samalla tavalla vahvuuksiensa kautta kuin Susijengissä.

Tuovi: ”Susijengi saa innokkaan valmentajan”

Toisen kesänsä Susijengin päävalmentajana aloittanut Lassi Tuovi on hyvillään Susijengin ja Utah Jazzin yhä syvenevästä yhteistyöstä. Tuovi vietti itse heinäkuun alun Utah Jazzin kesäliigajoukkueen kanssa Salt Lake Cityssä ja Las Vegasissa.

– Kiitokset Henrikille (Dettmann) ja Utah Jazzin johdolle, että saivat välistämme yhteistyötä tiivistettyä entisestään. Toimintamme perustuu avoimuuden arvoon ja filosofiaan, jota tahdomme vaalia kaikessa, mitä teemme, Tuovi lausuu.

– Susijengi saa Seanissa joukkoonsa innokkaan valmentajan, joka tuo uusia näkökulmia päivittäiseen tekemiseen. Oppimista tapahtuu varmasti paljon puolin ja toisin.

Lähde: Koripalloliiton tiedote