Naisten universiadijoukkue pääsi päätössummerin soidessa kohottamaan kädet kohti areenan kattoa, kun se kaatoi kisojen pronssiottelussa Kiinan Taipein 56–49 (23–19). Mitali on Suomen koripallohistorian ensimmäinen arvokilpailuissa ja kesäuniversiadihistorian ensimmäinen palloilumitali Suomelle.

Sara Bejedin kaukaa lähtenyt onnistunut kolmen pisteen heitto ja sitä seurannut vapaaheitto vei Suomen 56–42-johtoon, kun ottelua oli jäljellä reilut kolme minuuttia. Kiinan Taipei yritti vielä lopussa kammeta itsensä mukaan mitalitaisteluun, mutta Suomen käsi ei tärissyt ja joukkue pääsi juhlimaan historiallista pronssimitalia.

– Äärimmäisen onnellinen olo näiden nuorten urheilijoiden puolesta. He ovat tämän kahden viikon ajan harjoitelleet ja tehneet valtavan määrän töitä tämän upean saavutuksen eteen ja olleet ahkeria paitsi kentällä myös sen ulkopuolella. Nyt tämä ahkeruus toi tuloksen, joka oli pronssinen, päävalmentaja Ilkka Palviainen kiitteli suojattejaan Koripalloliiton tiedotteessa.

Ottelun alku oli vähäkorinen, kun avausneljänneksen jälkeen tulostaululla oli lukemat 8–3 Suomen eduksi. Ottelun edetessä molemmat joukkueet saivat enemmän onnistumisia myös hyökkäyskorilla. Ottelu eteni tasaisena aina päätöskympille asti, kunnes Suomi onnistui säkittämään kaksi kovaa kolmen pisteen suoritusta, josta Kiinan Taipei ei enää toipunut.

Suomen voiton takeena oli uhrautuva ja kollektiivinen puolustuspelaaminen.

– Tämä ottelu oli tyypillinen arvokisojen mitaliottelu, joissa harvoin pelataan kisojen parasta peliä. Molemmilla joukkueilla oli tarkka tieto toistensa vahvuuksista. Pitkässä turnauksessa myös väsymys näyttelee omaa rooliaan turnauksen loppupuolella. Päätimme, että tänään voitetaan tai hävitään joukkueena.

– Tänään taas 12 pelaajaa toi jokainen jotain tärkeää joukkueelle. Vaikka hyökkäyspelaaminen oli haastavaa tänään, pelaajat laittoivat sellaisen puolustusklinikan pystyyn, joka antoi meille mahdollisuuden voittaa. Viimeisen neljänneksen alussa saimme tärkeän runin myös hyökkäyspäässä, joka kantoi meidät lopulta voittoon, Palviainen perkasi ottelun jälkeen.

Suomen korkeimman pistemäärän keräsi 12 pistettä heittänyt Teresa Seppälä, joka sai tulitukea 11/12-tuplatuplan tehneeltä Helmi Tuloselta.

Mitali oli Suomen koripallohistorian ensimmäinen. Myöskään koskaan kesäuniversiadihistoriassa Suomi ei ollut voittanut ennen tätä yhtään mitalia joukkuepallopeleistä.

– Tämä oli meille todella antoisa ja opettava kaksiviikkoinen. Valmistautumisemme onnistui hyvin ja turnauksen alussa pelasimme tuoreena fantastista korista. Hävisimme vain yhden ottelun (Japani-välierä) ja siinä vastustaja oli sinä päivänä yksinkertaisesti parempi. Meidän hyvät hetkemme turnauksessa olivat äärimmäisen hyviä ja huonot hetket eivät olleet niin huonoja, ettemme olisi pystyneet kilpailemaan ottelujen voitoista.

– Täällä oli todella hienoa olla mukana, koska olosuhteet olivat ensiluokkaiset ja urheilijat saivat keskittyä pelkästään urheilemiseen. Haluan kiittää koko meidän valmennusryhmäämme, joiden ahkeruus näkyi niin punttisalilla, huollossa, harjoituksissa sekä videopalavereissa. Oli etuoikeus tehdä töitä tämän ryhmän kanssa, Palvinen kiitteli.

Suomi-Kiinan Taipei 56–49 (8-3, 23-19, 39–32), maaottelu (naisten haastajamaajoukkue), universiadit (pronssiottelu), Chengdu (Kiina) 5.8.2023

Suomi: Teresa Seppälä 12/7, Helmi Tulonen 11/12, Sara Bejedi 9/6, Elina Koskimies 7/3, Roosa Kosonen 4/6, Lotta Vehka-aho 4/1, Janette Aarnio 4/1, Lotta-Maj Lahtinen 3/7/5 riistoa, Roosa Lehtoranta 2/2, Saana Kujala 0/1, Veera Pirttinen 0/0, Ebba Pekonen 0/0

Kiinan Taipei: Wen-hsuan HSU 9/3, Yu-lien HSU 8/4

Lähde: Koripalloliiton tiedote