Suomen miesten universiadijoukkue – tuttavallisemmin ”Rakkisudet” – teki historiaa sunnuntaiaamuna Suomen aikaa nujertamalla Romanian 76-61 (37-34) Chengdun universiadien päätösottelussa ja varmistamalla siten viidennen sijan, joka on Suomen miesten kaikkien aikojen paras sijoitus universiadeissa.

Romania pysytteli Rakkisusien kannoilla kolmen jakson ajan, kunnes viimein päätösjaksolla Suomen taitotaso ja materiaalin leveys kävivät ilmiselviksi.

Perttu Blomgrenin (17/2/6 syöttöä), Teemu Suokkaan (14/1) ja Erik Sajantilan (13/6) johtama takakenttä pelasi erinomaisella tasolla ja isosta päästä Mustapha Amzil (11/9/3 syöttöä), Touko Tainamo (6/10) ja Luukas Vaara (6/5) kirjauttivat korkeat tehot, kun Suomi varmisti historiallisen viidennen sijansa.

– Peli tuli ja meni, voitettiin, Rakkisusien päävalmentaja Danny Jansson kuittasi päätösottelun tapahtumat ennen kuin käänsi katseensa isompaan kokonaisuuteen Koripalloliiton tiedotteessa.

– Kaiken kaikkiaan pitää arvostaa sitä tilannetta, että vedimme tulosten (seitsemän voittoa yhdeksästä ottelusta) ja identiteetin rakentamisen valossa hyvä kokonaisuus yhteen tänä kesänä. Ja samaan aikaan ollaan niin helkkarin vihaisia puolivälierätappiosta Tshekkiä vastaan, ettei mitään rajaa. Siinä valossa saatiin mukaan hyviä asioita: itseluottamusta ja nöyryyttä. Toivottavasti nämä asiat kantaa kaikilla tulevaan kauteen.

Suomi voitti universiadeissa kaikki ottelunsa lukuun ottamatta Tshekkiä vastaan pelattua puolivälierää. Tuota ennen joukkue voitti Huangzhossa pelatun kansainvälisen turnauksen mestaruuden nujerrettuaan Liettuan, Puolan ja Beijing Ducksin.

– Omasta puolesta iso kiitos koko staffille ja eritoten ”Ponttikselle” (Anton Mirolybov) siitä, että jaksaa painaa tällä energialla ja intohimolla kesän läpi ja auttaa muita valmentajia ja myös pelaajia kehittymään joka päivä. Ja myös pelaajille siitä yhtenäisyydestä, jolla me saatiin todella hyvässä hengessä kahlattua läpi 25 vuorokautta noin 12 871 kilometrin päästä kotoa. Helpommin sanottu kuin tehty, Jansson kuittasi.

Romania – Suomi 61-76 (15-13, 34-37, 43-49), miesten haastajamaajoukkueen maaottelu, sijoitusottelu (sijat 5.-6.), Chengdu (Kiina) 6.8.2023

Suomi: Perttu Blomgren 17/2/6 syöttöä, Teemu Suokas 14/1, Erik Sajantila 13/6, Mustapha Amzil 11/9/3 syöttöä, Touko Tainamo 6/10, Luukas Vaara 6/5, Joel Mäntynen 5/2, Vili Nyman 2/6, Tomas Pihlajamäki 2/1, Eemi Luukkonen 0/0, Thomas Tumba, Tomas Murphy.

Romania: Nicolae Nicolescu 13/2, Stefan Grasu 11/6/3 riistoa.

Lähde: Koripalloliiton tiedote