Kun Susijengi kukisti perjantaina Tampereen Nokia Areenan ennätysyleisön edessä Liettuan, pyöritti joukkueen hyökkäystä ennennäkemättömässä kunnossa viilettänyt Ilari Seppälä. Susijengin avainpelaajien joukkoon itsensä viime vuosina pelannut Seppälä uskoo olevansa tänä päivänä koripalloilijana parempi kuin koskaan.

Maaliskuussa 30 vuotta täyttäneen Seppälän kesäisen huippukunnon takana on lopulta mitä yksinkertaisin asia: voimakas tahto harjoitella rikkonaisen kauden jälkeen.

– Viime kausi oli minulle puolikas loukkaantumisten vuoksi ja pääsin pelaamaan vasta tammikuussa. Kauden päätyttyä minulla ei ollut sellaista tunnetta henkisesti tai fyysisesti, että olisin tarvinnut taukoa, enkä myöskään halunnut heittää roskiin sitä kovaa työtä, minkä tein viime syksyn loukkaantumisen jälkeen päästäkseni takaisin pelikuntoon, Seppälä selvittää Koripalloliiton tiedotteessa.

– Jatkoin treenaamista suoraan kauden jälkeen Urhea-hallilla, ja se varmasti näkyy positiivisesti nyt.

Perjantain ottelu oli Seppälän mukaan koko joukkueelle tulikoe, jonka Susijengi selvitti puhtain paperein. Pallonmenetyksiä tuli pari pykälää liikaa eikä joukkue ollut vielä aivan samalla sivulla kummankaan kenttäpäädyn toteuttamisessa, mutta Liettuan voittaminen on ollut Suomelta vuosikymmenten aikana harvinaista herkkua.

– Ensimmäiseksi peliksi oikein hyvä suoritus meiltä. Toki paljon parannettavaa on vielä, mutta onnistuimme niissä asioissa, mitä valmennus ennen peliä painotti, hän arvioi.

– Jos Liettuan tasoinen joukkue voitetaan, ei silloin ihan kehnosti mene.

”Tiedän aika hyvin, mitä missäkin tilanteessa halutaan tehdä”

Seppälä debytoi Susijengissä marraskuun 2017 MM-karsintaikkunassa ja uurasti ensimmäiset pari maajoukkuevuottaan pienin minuutein, kunnes löi itsensä läpi vuosien 2020-21 EM-karsinnoissa.

Siitä lähtien Seppälän rooli Susijengissä on kasvanut vuosi vuodelta. Sen lisäksi, että hän on pyörittänyt joukkueen peliä useimmiten penkiltä tulevana pelinrakentajana kasvavin minuutein, hän on upottanut voiton ratkaisevan heiton keskimäärin yhdessä karsinta- tai arvokisaottelussa joka ikinen vuosi – viimeksi helmikuussa Israelissa.

– Vuosien varrella pelitapa ja joukkuekaverit ovat tulleet hyvin tutuksi, ja sitä myötä myös vastuu kasvanut. Aika monta erilaista tilannetta on tullut kohdattua susipaidassa, joten tiedän aika hyvin, mitä missäkin tilanteessa halutaan tehdä, Ilari kommentoi omaa rooliaan Susijengissä.

Käsi kädessä yhä suuremman maajoukkueroolin kanssa on kulkenut Lapuan Kobrien kasvatin kansainvälinen ammattilaisura. Seppälä lähti Kataja Basketista Ranskan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle syksyllä 2019 ja on sittemmin pelannut kolme kautta Ranskassa ja yhden kauden Romanian liigaa.

Nämä vuodet ovat osoittaneet, että Seppälällä on paikkansa kansainvälisissä ammattilaisympyröissä. Eikä haitaksi ole sekään tieto, että kolmekymppisenä Ilari on saavuttanut koripalloilijan huippuiän.

– Vastuun kantaminen sekä paineiden alla pelaaminen on varmasti sellaiset asiat, mitkä ovat kehittyneet eniten ulkomaalaisvahvistuksena pelatessa, Seppälä arvioi ulkomaiden vuosiaan.

– Myös kolme vuotta erittäin fyysisenä sarjana tunnetussa Ranskan Pro B:ssä on kehittänyt pelikovuutta.

”Todella odottava tunne”

Seppälä oli vuosi sitten yksi yhdeksästä Susijengin arvokisaensikertalaisesta, kun joukkue pelasi Prahassa ja Berliinissä ensimmäiset EM-kisansa viiteen vuoteen. Juuri ennen kisoja sattunut loukkaantuminen verotti Seppälän kisakuntoa, mutta tästä huolimatta hän pitää kokonaiskokemusta osaltaan äärimmäisen motivoivana.

– Toki harmittaa, että juuri kisojen alla tuli pieni hidastava fyysinen vaiva, mutta yritin parhaani mukaan auttaa jengiä menestymään. Ensimmäiset aikuisten arvokisat itsellä ja kieltämättä hiukan jännitti alkuun, mutta ihan hyvin ne kisat sitten meiltä menikin, Seppälä arvioi.

– Heti kisojen jälkeen harmitti todella paljon. Myöhemmin olen vasta tajunnut, miten korkealla tasolla ollaan, kun tappio Espanjalle voi harmittaa niin paljon ja pelin jälkeen on sellainen tunne, että meidän olisi pitänyt voittaa.

Kesän 2023 Susijengistä Seppälä puhuu ylisanoilla ja isoin kirjaimin.

– Todella odottava tunne. Uskallan sanoa, että tämä on paras joukkue, missä olen omalla maajoukkueurallani pelannut. Hallittu kaaos on hyvä kuvaamaan, mitä haemme. Meiltä löytyy todella monipuoliset työkalut sekä hyökkäykseen että puolustukseen.

Susijengin maaottelukesä jatkuu tänään keskiviikkona, kun vastaan asettuu omaan olympiakarsintaturnaukseensa valmistautuva Viro. Maaotteluita ennen Aasian MM-kisoja on kuitenkin yhteensä neljä, joten kaikki fokus on omassa tekemisessä.

– Voittoa lähdetään hakemaan, mutta samalla tiedostetaan, että tärkeimmät pelit alkavat reilun kahden viikon päästä ja keskittyminen onkin oman konseptin kehittämisessä. Viroa vastaan huomioitavaa on ennen kaikkea heidän erilainen tapansa hyökätä, joten puolustuksessa keskitymme eri asioihin kuin Liettuaa vastaan.

Susijengi ja Viro kohtaavat Espoo Metro Areenalla tänään keskiviikkona 9.8. klo 18.30.

Lähde: Koripalloliiton tiedote