Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue jatkoi voittokulkuaan Turkissa pidettävissä A-divisioonan EM-kisoissa. Sudenpennut marssi kahdeksan parhaan joukkoon, puolivälieriin, kaatamalla emäntämaa Turkin 83-60 (39-33). Suomi on kyseisessä ikäluokassa ollut edellisen kerran kahdeksan parhaan joukossa 36 vuotta sitten.

Kolmannen neljänneksen taitteessa Turkki roikkui vielä kolmen pisteen päässä 46-43 kirimeiningillä. Heli Lehto viritteli heittorannettaan tullessaan vaihdosta kentälle ja usutti joukkueensa kolmella peräkkäisellä kolmosellaan pistejuoksuun, jonka päätteeksi Suomella oli näpeissään kaksinumeroinen johto.

– Toissapäivänä samanlainen suoritus nähtiin Iidalta (Riihelä), sitä ennen Siljalta (Loukola). Onnea vain skouttaamiseen sille joukkueelle, joka seuraavaksi vastaan tulee, Suomen päävalmentaja Jussi Räikkä heitti Koripalloliiton tiedotteessa.

Päätösneljänneksellä Turkki, kotiyleisönsä mylvinnästä huolimatta, jäi telineisiin ja ero venyi jo yli kahdenkymmenen pisteen.

– Olihan se taas aikamoinen matsi. Tuossa juuri sanoin pelin jälkeen kapteeni Lilli Laineelle, että on sulla tässä melkoinen joukkue. En nähnyt tämän suorituksen tulevan, mutta niin se vain tuli.

Selkeä voitto tuli alkumetrien vastoinkäymisistä huolimatta. Turkki osui kovia heittoja avausneljänneksellä, Sudenpentujen kaukoheitot taas kolisivat raudoissa.

– Hiukan olin huolissani, miten kotiyleisö tulee vaikuttamaan meidän pelaamiseen; miten käy, jos he saavat heittonsa alkuun sisään ja heillä on mahdollisuudet hurmokseen. Näin tapahtui, eikä sekään hetkauttanut.

Suomi heitti avausneljänneksellä kolmosensa 0/7, loppupelin 8/20.

– Aika määrätietoista tämä touhu, valmentajan on hyvä olla. En ymmärrä, mitä tuolla tapahtuu, mutta kiva olla seuraamassa tätä touhua. Kai se on myönnettävä, että tämä on meidän taso tällä hetkellä. Se on kuitenkin toistunut neljässä pelissä.

Sudenpennut voitti jokaisen alkulohkonsa ottelun, joten joukkueen kokonaissaldo on nyt neljästä pelistä neljä voittoa.

Suomen koko 12 pelaajan kokoonpanolle riitti onnistumisia, mutta tilastoriviään täyttivät etevimmin Tiia Talonen (18/2), Ada Luukkanen (12/2), Lehto (11/2), Silja Loukola (10/4), Nicole Ogun (6/12/4 riistoa) sekä arvokkaita minuutteja vitospaikalle tuonut Eevi Haveri (6/6).

– Eevi pelasi elämänsä parhaan pelin. Aivan huikeaa suorittamista hyökkäys- ja puolustussuunnassa.

Turkin parhaat pistenaiset olivat Yaren Duzcu (12/4) ja Seyma Yilik (11/6).

Suomi saa vastaansa keskiviikkon puolivälierissä Kroatian tai Belgian.

– Jos pelaamme tällä tasolla, niin huomenna juhlimme voittoa.

Edellisen kerran Suomi on ollut kahdeksan parhaan joukossa 16-vuotiaissa tytöissä vuonna 1987. Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueen historian paras sijoitus EM-kisoissa on viides vuodelta 1982.

Lähde: Koripalloliiton tiedote