Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue sijoittui neljänneksi Turkissa pidettävissä EM-kisoissa. Tiukan kamppailun jälkeen Italia oli pisteellä parempi ja pokkasi pronssimitalit itselleen 58-59 (23-31). Sudenpennut lunasti paikan vuoden 2024 17-vuotiaiden tyttöjen MM-kisoihin.

Italia karkasi parhaimmillaan 12 pisteen johtoasemaan ensimmäisellä puoliajalla, mutta Sudenpennut ei luovuttanut, vaan kiri kolmannella neljänneksellä rinnalle.

– En tiedä, mistä johtui, mutta alku meni meiltä ohitse. Ensimmäisellä puoliajalla meillä oli 19 menetystä ja sen päälle vastustaja sai 12 hyökkäyslevypalloa. Kaivoimme itsellemme kuopan. Jollain ihmeellisellä tavalla roikuimme mukana ja eroa ei ollut enempää kuin kahdeksan, Suomen päävalmentaja Jussi Räikkä kommentoi Koripalloliiton tiedotteessa.

Päätösneljännes eteni pitkään kori korista -periaatteella, mutta kalkkiviivoilla Italia nousi keulille. Aivan loppuhetkillä Suomi sai kirittyä vielä pisteen päähän, mutta Suomen koripallohistorian ensimmäinen EM-mitali jäi vielä toistaiseksi saavuttamatta.

– Viimeisellä minuutilla olimme vielä voitossa kiinni ja voittoheitto oli ilmassa. Samapa se lopulta, miten siihen tilanteeseen pääsee, kunhan pääsee. Tänään pallo ei mennyt koriin.

Suomen etevimmät pisteidentekijät olivat Nicole Ogun (14/9/3 torjuntaa), Tiia Talonen (13/7) ja Eevi Seppä (10/5). Italian pistekärki oli 17 pistettä nakuttanut Francesca Baldassarre.

Historiallinen sijoitus neljänneksi ja MM-kisapaikka

Suomi voitti alkulohkonsa puhtaalle pelillä: kolme voittoa kolmesta ottelusta. Sudenpennut nousi ensin kahdeksan parhaan joukkoon voittamalla Turkin ja mitalipeleihin kaatamalla Kroatian. Ainoat tappiot tulivat neljän parhaan joukossa: ensin Espanjalle ja nyt Italialle.

Suomen sijoitus neljänneksi on historiallinen. Yhtä korkealle EM-tasolla on aiemmin sijoittunut vain 17-vuotiaiden poikien kadettimaajoukkue vuonna 1981. Nykymuotoisissa EM-kisoissa kyseessä on ainoa kerta, kun Suomi on sijoittunut neljän parhaan joukkoon.

Neljänneksi sijoittumalla Suomi myös lunasti paikkansa kesän 2024 17-vuotiaiden tyttöjen MM-kisoihin, jotka pidetään Meksikossa. MM-kisoissa on tähän mennessä pelannut vain 17-vuotiaiden poikien maajoukkue vuonna 2016.

– Otimme selkeän ison askeleen eteenpäin maajoukkueympäristössä. Näin se menee, että askeleita otetaan yksi kerrallaan. Nyt pääsimme pelaamaan mitaleista ja MM-kisoihin. Seuraava askel on välierän tai pronssiottelun voitto.

– Kiitokset kolmella tasolla. Ennen kaikkea kiitos joukkueelle: pelaajat ja valmentajat. Eikä pelkästään nämä 12 pelaajaa, vaan meitä on ollut iso joukko matkan varrella. Puolentoista vuoden aikana on ollut 18 tapahtumaa ja 96 yhteistä päivää. Vaatii aikamoista sitoutumista jokaiselta. Jos haluaa saavuttaa jotain, niin pitää tehdä töitä. Tämä porukka on töitä tehnyt.

– Kiitokset myös pelaajien omille valmentajille. Heillä on ollut paljon valmiuksia ja osaamista, minkä päälle voi rakentaa kansainvälisen koripallon viitekehyksen ympärille. Kun on fyysisiä, taidollisia ja henkisiä valmiuksia, niin se auttaa pelaajia sopeutumaan. Ne eivät synny maajoukkueleireillä.

– Kolmantena kiitos suomalaiselle koripalloperheelle. Me olemme saaneet valtavasti tukea ja positiivista viestiä, millä on ollut iso merkitys. Toivoisi, että tällainen yhteisöllisyys ja positiivisuus olisi meidän tunnusmerkki myös jatkossa. Myöskin niinä hetkinä, kun ei tule huippuonnistumisia. Kun on katsonut tätä kannustuksen ja positiivisuuden määrää, niin se on auttanut. Siitä kiitos kaikille.

Lähde: Koripalloliiton tiedote