Helmi Tulonen pelasi ensimmäisen kautensa Italian Serie A1:ssä Le Mura Luccan riveissä, mutta täksi vuodeksi seuraksi vaihtui Sanga Milano. Tulonen uskoo pystyvänsä tällä kaudella entistä parempaan.

Alkava kausi on Tuloselle kolmas peräkkäinen Italiassa. Ensimmäinen niistä sujui Serie A2:ssa Carugaten joukkueessa ja viime vuonna hän sai ensimmäisen maistiaisensa Serie A1:n tasosta Luccassa. Uuteen kauteen hän lähtee taas uusien tuulien siivittämänä, kun seuraksi valikoitui Sanga Milano.

– Milanosta tuli hyvä ja mielenkiintoinen tarjous. Myös rooli vaikutti hyvältä. Tuttu kaupunki ja liiga houkuttelivat jatkamaan Italiassa. Toiseen liigaan ja maahan vaihtaminen on aina oma prosessinsa, jota en tänä vuonna halunnut kokea, Tulonen kertoo seuravalinnastaan Koripalloliiton tiedotteessa.

Milano lähtee kauteen sarjanousijana ja viime kaudella joukkue dominoi Serie A2:ta häviten runkosarjassa ja pudotuspeleissä ainoastaan kolme ottelua koko kauden aikana. Tulonen uskoo, että joukkueessa on hyvä sekoitus pelaajia, ja joukkueella on edellytykset menestyä sarjanousijan statuksesta huolimatta.

– Tavoitteenamme on ehdottomasti playoff-paikka. Meillä on italialaisia pelaajia, jotka ovat pelanneet yhdessä vuosia, minä, yksi kanadalainen tulokastakapelaaja ja kaksi erittäin kokenutta isoa pelaajaa. Uskon, että tällä paletilla voimme hyvinkin päästä tavoitteeseemme.

Tulosen viime kausi oli hieman eriskummallinen. Hän jäi pääosin suhteellisen pienelle vastuulle kauden aikana, mutta kun peliminuutteja tuli, niin tuli myös onnistumisia. Siitä huolimatta Tulonen saattoi saada seuraavassa pelissä vain muutamia minuutteja peliaikaa.

– Täällä vähän ihmeteltiin viime kauden joukkueeni toimintaa ja viime kauden tilannettani. Täksi kaudeksi meillä on selkeästi vain kolme isoa pelaajaa, joten vastuuta on luvattu ja harjoituspeleissä ainakin sitä on hyvin tullutkin. Uskon itsekin tasaisempaan kyytiin, mutta rehellisyyden nimissä, tämä on Italia ja kulttuuriin vähän kuuluu, ettei ikinä voi tietää mitä huomenna tapahtuu, Tulonen heittää.

Kaiken kaikkiaan Tulonen uskoo parempaan kauteen tänä vuonna.

– Kauteen on todella paljon helpompi lähteä nyt kuin vuosi sitten. Tiedän nyt paljon paremmin mitä tässä liigassa pelaaminen on ja mitä se vaatii, kuinka valmistautua otteluihin, kun vastassa ovat tutut vastustajat ja heidän joukkueidensa tutut systeemit. Tieto ja kokemus viime kaudesta lisäävät huomattavasti itseluottamusta kauteen lähdettäessä.

Tulonen oli osana myös historiallista naisten universiadijoukkuetta, joka juhli Kiinassa pelatuissa kisoissa pronssimitalia. Vahva kesä maajoukkueen kanssa antaa hyvät eväät myös seurajoukkuekauteen.

– Positiivinen universiadikesä loi hyvää pohjaa lähteä Italiaan ja oli helppoa aloittaa pelit täällä kesän jälkeen. Kesä toi myös paljon motivaatiota tuleviin EM-karsintaikkunoihin.

Tulosen lisäksi Serie A1:ssä nähdään tällä kaudella myös Awak Kuier. Hän aloittaa toisen kautensa Reyer Venezian riveissä.

Lähde: Koripalloliiton tiedote