Kataja Basket tarvitsi kotikentällään vähintään 11 pisteen voiton bulgarialaisesta Chernomorets Burgasista edetäkseen FIBA Europe Cupin lohkovaiheeseen. Huima trilleri ratkesi niukimmalla mahdollisella erolla, kun joensuulaiset kaatoivat vieraat 96–85 (53–44).

Kataja sai haluamansa alun otteluun, kun se karkasi avauskympillä jo 12 pisteen karkumatkalla. Bulgarialaisvieraat kuitenkin roikkuivat sitkeästi mukana Joensuun tunteikkaassa illassa.

Kataja oli parhaimmillaan puoliajan jälkeen jo 20 pisteen karkumatkalla, mutta Chernomorets kampesi vielä tosissaan loppuhetkillä mukaan estämään Katajan paikkaa lohkovaiheessa.

Ottelun ratkaisu nähtiin viimeisillä sekunneilla. Vieraiden Travis Mcconico onnistui toisessa vapaaheitossaan kaventaen eron Katajan kannalta kriittiseen yhdeksään pisteeseen, kun pelikellossa oli vaivaiset viisi sekuntia. Kataja vikkelä takamies Nike Sibande pääsi kuitenkin ottelun viimeisellä sekunnilla vapaaheittoviivalle: Sibande onnistui molemmissa heitoissaan kasvattaen eron tarvittavaan 11 pisteeseen ja loppu on historiaa.

– Tosi iloinen joukkueen puolesta, joka osoitti vahvaa luonnetta joukkueen lyhyen yhteisen taipaleen aikana. Kaksi päivää sitten kirvelevä tappio kotiyleisön edessä. Tiedettiin, että tarvitsemme 11 pisteen voiton. Meillä oli selkeä ottelusuunnitelma, halusimme kontrolloida ottelun tempoa ja pitää se korkeana. Aika hyvin siinä onnistuimme tänään, Katajan päävalmentaja Petri Virtanen iloitsi Koripalloliiton tiedotteessa.

– Tänään nähtiin fyysinen taisto, ja olimme usein pienemmällä viisikolla kentällä, mutta pistimme upeasti kroppaa likoon ja otettiin mustelmia vastaan. Tästä on hyvä jatkaa.

Katajan pistekunkkuna oli joukkueen kapteeni Amanze Egekeze, joka säkitti 26 pistettä. Nike Sibande viimeisteli 23 pistettä ja Tuomas Hirvonen 21, joka osui kuudesti kaaren takaa.

Kataja selviytyi voiton myötä FIBA Europe Cupin lohkovaiheeseen. Tulevalla kaudella eurosarjassa nähdään kaksi suomalaisjoukkuetta, kun Kauhajoki on mukana samassa eurokilpailussa. Kataja aloittaa lohkovaiheen 18. lokakuuta, kun se matkustaa Varsovaan Legian vieraaksi. Kauhajoki kohtaa samana päivänä kotikentällään liettualaisen Jonava CBET:in.

Lähde: Koripalloliiton tiedote