Kataja Basket metsästi tiistaina avausvoittoaan FIBA Europe Cupin lohkovaiheessa Slovakiassa Patrioti Levicen vieraana. Kotijoukkueen vahva puolustuspelaaminen Severi Kaukiaisen johdolla oli myrkkyä Katajalle, kun isännät ottivat 68–55 (36–34) -voiton.

Levicen ja Katajan välisen ottelun avauspuoliajalla joukkueet menivät pitkälti kori korista, eikä kumpikaan joukkueista pystynyt repimään suurempaa eroa puoleen tai toiseen. Puoliajan jälkeen slovakialaisisännät nostivat puolustuspäässä intensiteettiä, joka tuotti Katajalle vaikeuksia.

Levice vei toisen puoliajan nimiinsä 32–21 ja lopulta koko ottelun 68–55. Joensuulaiset onnistuivat toisella puoliajalla ainoastaan tekemään kuusi pelitilannekoria. Molempien joukkueiden heittoprosentit jäivät alhaisiksi: Levice 29,7 % ja Kataja 26,4 %. Suurin ero tuli vapaaheittoviivalta, kun isännät heittivät 22 vapaaheittoa sisään Katajan yhdeksää vastaan.

Levicen paidassa nähtiin vahvaa suomalaisosaamista, kun viime kauden Korisliigan MVP Severi Kaukiainen viiletti slovakialaisjoukkueen takakentällä.

– Oli aika ainutlaatuinen tilaisuus ja juttu päästä pelaamaan ulkomailla suomalaista joukkuetta vastaan europeliä. Etenkin kun vastassa oli Kataja, missä pelaa paljon entisiä joukkuekavereita ja hyviä ystäviä – oli kerrassaan hieno kokemus, Severi Kaukiainen kommentoi ottelun jälkeen Koripalloliiton tiedotteen mukaan.

– Tänään nähtiin aika vähäkorinen ottelu, jossa oli hyvää puolustusta sekä huonoa heittopeliä. Puolustettiin hyvin ja saatiin tarpeeksi hyviä heittopaikkoja luotua ja se riitti tänään meille voittoon, Kaukiainen summasi.

Katajan päävalmentaja Petri Virtanen oli pettynyt joukkueen kurinalaisuuteen toisella puoliajalla.

– Kokonaisuutena  puolustuspelaaminen otti isoja askelia eteenpäin ja siellä pystyimme olemaan miehiä paikallamme. Alkukauden murheenkryyninä ollut levypallopelaaminen otti sekin tänään myös askeleita eteenpäin. Toisella puoliajalla meidän hyökkäyspelistä katosi kurinalaisuus ja emme pystyneet antamaan peliä edistäviä syöttöä, vaan pomputettiin palloa liikaa ja pyrimme löytämään ratkaisuja henkilökohtaisella tasolla – sen takia korin tekeminen oli todella vaikeaa, Virtanen kommentoi.

Levicen pisteykkönen oli 21 pistettä viimeistellyt Jalen Adaway. Täksi kaudeksi slovakialaisseuraan siirtynyt Severi Kaukiainen viiletti kentällä reilut 25 minuuttia ennen virhetilinsä täyttymistä. Kaukiainen tilastoi yhdeksän pistettä, kolme levypalloa ja kaksi koriin johtanutta syöttöä. Peli-Karhut-kasvatin +/–tilasto oli kentän korkein, 18.

Katajan pisteet jakautuivat tasaisesti. Kaksinumeroisille ylsivät Elijah Lufile (11/12), Nike Sibande (11/3) ja Amanze Egekeze (10/8).

Lohkovaihe on joukkueiden osalta edennyt puoliväliin: Kataja on hävinnyt kaikki kolme FIBA Europe Cupin otteluaan. Levicelle voitto oli puolestaan toinen.

Lähde: Koripalloliiton tiedote