Susiladies kohtaa torstaina 9.11. klo 19:00 Bulgarian ensimmäisessä EM-karsintaottelustaan Samakovissa. Susiladiesin valmentaja Jussi Laakso käy lävitse nuorentuneen ja uudistuneen Bulgarian nykytilanteen, avainpelaajat sekä Suomen iskupaikat.

Bulgaria on uuden keskellä. Syyskuussa joukkueelle nimettiin uusi päävalmentaja Tanya Gateva, joka lähti välittömästi uudistamaan ja nuorentamaan joukkuetta. Kokeneimpia pelaajia on jäänyt pois maajoukkuetoiminnasta. Videomateriaalia uusiutuneesta joukkueesta ei ole, koska pelejäkään ei ole pelattu.

– Onneksi koutsi on minulle, Ilelle (Ilkka Palviainen) ja Mirkalle (Dettmann) tuttu, koska olemme pelanneet hänen valmentamiaan joukkueita vastaan nuorten kisoissa. Meillä on täten hyvin valistuneita arvauksia, mitä on tulossa, Susiladiesin valmentaja Jussi Laakso kertoo Koripalloliiton tiedotteessa.

– Bulgarialaiset joukkueet ovat yleensä lähestyneet maaotteluita sillä tavalla, että heillä on hyvin kapea rotaatio. Yleensä heillä on 6-7 pelaajaa, jotka runttaavat isoja minuutteja. Se tarkoittaa meille, että meidän pitää iskeä laajemmalla rotaatiolla, intensiteetillä ja tempolla.

Gateva on lyönyt joukkueensa kapteeniksi Bulgarian kiistattoman nykyajan ykköstähden: Borislava Hristovan, joka seuratasolla edustaa romanialaista Euroliiga-joukkue CS Sepsi-SIC:ssä.

– Joukkue on Hristovan joukkue siinä mielessä, että he elävät ja kuolevat hänen kauttaan. Hän on luonnollisesti se pelaaja, joka meidän pitää saada kuriin.

Oman mielenkiintoisen historiaknopin tuo Bulgarian ja Suomen pelaajien aiemmat kohtaamiset – ja erityisesti vuoden 2019 alle 20-vuotiaiden naisten B-divisioonan finaaliottelu, jonka Bulgaria voitti.

Suomelta pelaamassa tuolloin olivat Lotta-Maj Lahtinen ja Awak Kuier. Nyt neljä vuotta myöhemmin Bulgarian naisten maajoukkueen 15 pelaajan kokoonpanosta löytyy peräti viisi pelaajaa, jotka juhlivat B-divisioonan voittoa Suomea vastaan.

– Ja tuon joukkueen koutsina oli nimenomaan Tanya Gateva, Laakso huomauttaa.

Coach Laakson tärpit – seuraa heitä

Borislava Hristova (181 cm/27 vuotta): ”Monipuolinen pelaaja, joka viihtyy pelipaikoilla 2-4. Ei niin superheittäjä, mutta todella taitava viimeistelijä erityisesti oikealla kädellä. Skorannut kaksinumeroisia lukuja eri liigoissa ja seuroissa. Toisaalta levypallopelissä ja puolustuksen aktiivisuudessa ovat hänen heikot kohtansa. Jos saamme hyökättyä häntä vastaan, niin se auttaa meitä myös toisessa päässä.”

Gergana Ivanova (175/24): ”Ivanova pelasi viime vuonna Linda-Lotta Lehtorannan kanssa Kelternissä Saksan Bundesliigaa ja EuroCupia; nykyään hän pelaa Turkin ykkössarjassa. Taitava takapelaaja, joka enemmän ajaa ja ottaa jumpereita. On kykenevä myös kolmen pisteen heittoihin. Turkissa hän pelaa enemmän kakkospaikkaa, mutta maajoukkueessa enemmänkin pelinrakentaja.”

Karina Konstantinova (168/24): ”Pelaa Islannissa isoilla statseilla. Samaa 1999 syntyneiden ikäluokkaa kuin Ivanova, jonka kanssa hän vastaa todennäköisesti Bulgarian pelinrakentamisesta. Ivanovaa vähän parempi ja suoraviivaisempi kolmen pisteen heittäjä.”

Bulgaria ja Susiladies kohtaavat toisensa torstaina 9.11. klo 19:00. Ottelu on katsottavissa suorana lähetyksenä FIBA:n YouTube-kanavalta.

Lähde: Koripalloliiton tiedote